Aleksander Sekulić je slovenski selektor že več kot tri leta. Foto: Reuters
Aleksander Sekulić je slovenski selektor že več kot tri leta. Foto: Reuters

To je na današnjem druženju z novinarji potrdil predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec. Pogodba bo sklenjena do evropskega prvenstva leta 2025.

Sekulić je slovenski selektor od novembra leta 2020, ko je nasledil Rada Trifunovića. Pod njegovim vodstvom se je Slovenija uvrstila na olimpijske igre leta 2021 v Tokiu, kjer je igrala v polfinalu. Na evropskem prvenstvu leta 2022 v Nemčiji je Slovenija izpadla v četrtfinalu proti Poljski.

Med najboljših osem se je uvrstila tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu, na katerem jo je premagala Kanada.

Februarja kvalifikacije za EP, julija za OI

Prvi cilj Sekulića bodo julijske kvalifikacije za olimpijske igre. Slovenija bo igrala na turnirju v Pireju, kjer se bo v prvem delu pomerila s Hrvaško in Novo Zelandijo. V drugi skupini so Grčija, Egipt in Dominikanska republika. Na olimpijske igre odpotuje le zmagovalec turnirja. Slovenija bo pred potjo v Pirej 25. junija igrala pripravljalno tekmo z Litvo, kjer bo tudi gostovala tri dni prej. Pred tem bodo Slovenci februarja odigrali prve tekme kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2025.

Kvalifikacijski turnir za OI bi stal od 4 do 5 milijonov evrov

Slovenija ni kandidirala za enega izmed predolimpijskih turnirjev. Po besedah Erjavca je bilo nerealno pričakovati, da bo slovenska vlada v času, ko se bori z odpravljanjem posledic avgustovskih poplav, odštela štiri do pet milijonov evrov za izvedbo turnirja.
"To ne bi bilo korektno, saj smo letos že dobili 1,4 milijona evrov za organizacijo ženskega eurobasketa. Hkrati smo tudi malce vraževerni, saj se 2021 noben gostitelj kvalifikacijskih turnirjev ni uvrstil na olimpijske igre," je dodal Erjavec.

Slovenija bo kandidirala za skupino EP-ja 2029

Slovenija bo aprila 2024 oddala kandidaturo za organizacijo ene skupine evropskega prvenstva 2029, ki odslej poteka na vsake štiri leta, novembra 2024 pa bo izvedela, ali je bila uspešna pri lobiranju. To bi bilo tretje košarkarsko EP v Sloveniji po moškem 2013 in ženskem letos poleti.

Erjavec verjame, da bo Dončić poleti na voljo

Glavno vprašanje je, kako močna bo Slovenija v julijskih kvalifikacijah. Vlatko Čančar in Edo Murić se zdravita po hudih poškodbah kolena, Zoran Dragić je v nemilosti Cedevite Olimpije, vprašanje pa je tudi, kakšno bo stanje doma pri Luki Dončiću, ki je konec novembra postal oče.

"Osebno sem za njuno nosečnost izvedel že aprila in kljub temu smo se z Luko odkrito pogovarjali o možnostih organizacije kvalifikacijskega turnirja. Res pa je tudi, da je bilo to pred rojstvom in da se s prihodom otroka na svet stvari običajno precej spremenijo. Verjamem, da če bo zdrav in mu bo Gabriela pustila, zagotovo igral za reprezentanco naslednje poletje," je dejal Erjavec.

O stanju Čančarja in odločitvi Denverja, ali bo Primorcu dovolil igranje za reprezentanco, se bodo pri KZS prepričali v prvih mesecih 2024 na obisku ZDA.

Minus zveze je 25.000 evrov

Predstavil se je tudi novi generalni sekretar zveze Aleš Križnar, ki je nasledil Raša Nesterovića. Njegovo delo po operativno-poslovne narave, saj ima KZS podobno kot večina športnih panožnih zvez v Sloveniji težave s financiranjem, čeprav je v zadnjih letih podvojila proračun.

"Žal so se v tem obdobju podvojile tudi storitve, ki jih mi najbolj potrebujemo, to so prevozi ter prenočišča. Na slovenskem trgu je težko najti svež kapital oziroma pokrovitelje, zato moramo gledati na vsak evro," pravi Križnar.

Krovna zveza je letos minus naredila z evropskim prvenstvom za ženske. Kot je povedal Erjavec, je primanjkljaj v blagajni zveze približno 25.000 evrov, lahko pa bi bil tudi precej višji, če ne bi bilo posluha ministra Matjaža Hana ter mesta Ljubljane.