Foto: Reuters
Foto: Reuters

Veliki junak je postal Jannik Sinner, ki je proti Novaku Đokoviću rešil tri žogice za finale.

Avstralija, ki bo drugič zapored igrala v finalu (lani je izgubila proti Kanadi), bo že 49. nastopila v finalu Davisovega pokala in se potegovala za 29. naslov, prvega po letu 2003, Italija pa bo osmič igrala v finalu. Zmagala je le leta 1976, nazadnje pa je bila v finalu l. 1998.

Odločitev o zmagovalcu je padla šele po igri dvojic. Miomir Kecmanović je najprej premagal Lorenza Musettija z 2:1 v nizih, nato pa se je Sinner v velikem slogu oddolžil prvemu igralcu na svetu Đokoviću za poraz prejšnjo nedeljo v finalu zaključnega turnirja ATP v Torinu.

Sorodna novica De Minaur in Popyrin popeljala Avstralijo v finale

Đoković izgubil po 21 zmagah
Srb je imel v deseti igri tretjega niza tri zaključne žoge za zmago in uvrstitev v finale, vendar je Italijan zadržal svoj začetni udarec in nato slavil s 7:5. Za Đokovića je bil to prvi poraz med posamezniki v Davisovem pokalu po 21 zaporednih zmagah. Nazadnje je zaradi poškodbe izgubil leta 2011 proti Argentincu Juanu Martinu del Potru.

V igri dvojic se Đoković in Kecmanović nista znašla. Sinner in Lorenzo Sonego sta bila boljša s 6:3 in 6:4.

Đoković je zapravil priložnost, da bi zmagovito končal zelo uspešno sezono, ki jo je že pred finalnim turnirjem Davisovega pokala v Malagi označil kot eno najboljših v karieri. Osvojil je tri velike turnirje, zmagal je na zaključnem turnirju v Torinu, postal je igralec z največ tedni na vrhu lestvice ATP, hkrati pa se je vrnil na vodilni položaj na svetu. Letos je 36-letni Srb s turnirskimi nagradami zaslužil skoraj 15 milijonov evrov.

Avstralija je v petek v polfinalu premagala Finsko z 2:0. Alexei Popyrin je ugnal Otta Virtanena s 7:6, 6:2, Alex de Minaur pa je bil boljši od Emila Ruusuvuorija s 6:4, 6:3.

Davisov pokal, polfinale

Finska − AVSTRALIJA 0:2

Virtanen − Popyrin 6:7 (5), 2:6
Ruusuvuori − de Minaur 4:6, 3:6

ITALIJA - Srbija 2:1

Musetti − Kecmanović 7:6 (7), 2:6, 1:6
Sinner − Đoković 6:2, 2:6, 7:5
Sinner/Sonego − Đoković/Kecmanović 6:3, 6:4


Finale, nedelja ob 16.00:
Avstralija − Italija