Slovenija je na dobri poti, da si zagotovi prvi nastop pod petimi krogi. Foto: VolleyballWorld
Slovenija je na dobri poti, da si zagotovi prvi nastop pod petimi krogi. Foto: VolleyballWorld

Slovenska reprezentanca je v Antalyi premagala še tretjega tekmeca, po Nizozemski drugega po hudem boju, in je vse bližje Parizu. Nekaj nihanj je bilo v igri prisotnih, a ta za končen razplet niso bila usodna. Slovenci, ki so lahko zadovoljni predvsem s servisom, so na peti tekmi proti Kanadi ostali neporaženi.

V ekipo se je vrnil kapetan Tine Urnaut, zaradi zdravstvenih težav pa je tokrat manjkal Žiga Štern. Tonček Štern je dosegel 23 točk, Klemen Čebulj jih je prispeval 21, Gregor Ropret pa se je izkazal s štirimi asi in nasploh z dobrimi servisi. Za konec prvega turnirja se bodo Slovenci v nedeljo pomerili še s Poljsko, eno najboljših reprezentanc na svetu, ki tudi v Antalyi igra odlično.

Drugi in tretji niz Slovenija dobila na 18

Sorodna novica Slovenci po zmagi nad olimpijskimi prvaki še bližje Parizu

V uvodnem nizu po izenačenju na 1:1 so Kanadčani dobili pet zaporednih točk in povedli 6:1 ter prednosti niso več zapravili. Slovenci so se dvakrat približali na dve točki zaostanka (10:8 in 17:15), a so Kanadčani vselej znova prevzeli pobudo in niz dobili na 22.

Drugi niz je bil izenačen do 10:10, nato so Slovenci ušli s serijo štirih točk in prednosti niso več izpustili iz rok. Kanadčani so se približali na 17:14, a Slovenci so nato s serijo točk hitro ušli v varno vodstvo in dobili niz s 25:18.

Kanadčani so v tretjem nizu vodili z 9:8, nato je Sloveniji uspela serija 8:2 in vodstva s 16:11 ni več zapravila. Tudi ta niz se je končal na 18.

Slovenci zanesljivo dobili peti niz

Slovenija je v četrtem nizu vodila z vodstvom 6:4, kazalo je, da počasi vse vodi proti zmagi, a nato sta Kanadi uspela neverjetna serija 7:0 in vodstvo 11:6. Slovenija se ni več približala, niz se je končal na 21 in odločitev je bila preložena na peti niz.

Tik pred menjavo strani v odločilnem nizu so slovenski odbojkarji z dobrim začetnim udarcem prevzeli pobudo. Po uspešnem napadu Čebulja so povedli z 8:6, po menjavi pa je še enkrat dobro serviral Ropret, nato pa so z blokom vpisali deveto točko. Razliko so zanesljivo zadržali za tretjo zmago v Turčiji.

"Bila je zelo težka tekma. Vedeli smo, da imajo kakovostno ekipo. Dva njihova sprejemalca sta letos igrala v finalu italijanskega prvenstva, tega ne smemo pozabiti. V petem nizu je bilo pomembno, da smo se borili za vsako točko. Dobili smo minimalne točke, lahko pa bi jih veliko tudi izgubili, če bi klonili," je po tekmi dejal Jani Kovačič.

Odbojkarji po zmagi nad Kanado še bližje OI

Liga narodov, Antalya

SLOVENIJA − KANADA
3:2 (-22, 18, 18, -21, 10)

400 gledalcev

Slovenija: T. Štern 23 (2 asa, 2 bloka), Pajenk 10 (2 asa, 1 blok), Kozamernik 9 (1 blok), Toman, Marovt, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ropret 4 (4 asi), Urnaut 14 (1 as), Čebulj 21 (2 asa), Mujanović, Kržič.

Kanada: Eshenko, Herr 1 (1 as), Hoag, Demyanenko 1, Maar 27 (3 bloke), Walsh 1 (1 blok), Wassenaar Ketrzynski 7 (2 bloka), Van Berkel 7 (1 blok), Szwarc 13 (1 as, 2 bloka), Barnes, Lui, McCarthy 5 (4 bloke), Currie, Loeppky 12 (1 as, 1 blok).

Lestvica