Foto: Dino S. Jugovac
Foto: Dino S. Jugovac

Dolina pod Poncami gosti premierni Spartan Trifecta vikend. V slovenski izvedbi najslavnejše serije tekov z ovirami se je na razdaljah Beast (21 kilometrov s 30 ovirami) in Sprint (pet kilometrov z 20 ovirami) pomerilo več kot 1700 tekmovalcev iz 34 držav. "Čeprav je trajalo tri leta, da smo končno lahko izpeljali prvo polnokrvno slovensko izvedbo Spartana, je bilo vredno," je dejal Simon Rožnik, direktor agencije Extrem, ki je prepričan, da je to šele začetek velikega športnga, zabavnega in turističnega produkta.

V prvem razredu je pri moških slavil aktualni svetovni ekipni prvak Jeremie Gachet, ki je bil med drugim navdušen tudi nad posebnostjo kranjskogorske preizkušnje – razen tradicionalne zimske tekme v Avstriji je namreč edino prizorišče, kjer je bil na enem od izzivov sneg – in to pod bodečo žico. Uvod je bil seveda vzpon na planiško velikanko.

Foto: Nik Bertoncelj
Foto: Nik Bertoncelj

Med ženskami je s konkurenco pometla ena največjih zvezd Spartana Rea Kolbl. "To je eden najboljših Spartanov na svetu, tukaj bi moralo biti tudi svetovno prvenstvo," je še nekoliko zadihana za organizatorje v cilju izjavila Slovenka z rezidenco v Koloradu in dejala, da so predvsem v Združenih državah Amerike zadnje čase proge zelo položne. "Tukaj smo na 21 kilometrih s 30 ovirami naredili tudi skoraj 1000 višinskih metrov, kar je res pravi izziv," je še priznala. Gachet in Kolbl sta si sotekmovalce pokorila tudi v kategoriji Super Elite, ki vključuje 11,5 kilometrov dolgo progo s 25 ovirami.

V kategoriji Sprint, kjer so se preizkusili tudi tekmovalci iz različnih športnih resničnostnih šovov, kot sta Franko Bajc in Ines Vidmar, ki so se s Spartanom srečali prvič, sta se na prvo mesto zavihtela Avstrijec Matthias Holl in švicarska predstavnica Amanda Schneider. Skupni zmagovalec bo sicer znan po današnjem spopadu na razdalji Super. Spartan so obiskali tudi Jernej in Taya Damjan in Marko Knafelc iz akrobatske skupine Dunking Devils.