Zlata šampionka. Foto: EPA
Zlata šampionka. Foto: EPA

V svetu športa pa leto 2011 pomeni prehod od leta svetovnih prvenstev v medijsko najbolj izpostavljenih športih (nogomet, košarka) in zimskih olimpijskih iger do leta, ko bodo v ospredju poletne olimpijske igre ter evropsko prvenstvo v nogometu.

Podobno kot lani se tudi tokrat lotevam izziva v podobi iskanja športnih dogodkov leta. Tudi tokrat prinašam 100 dogodkov, ki so se na listi znašli popolnoma po subjektivnem ključu, a hkrati z željo po iskanju ravnovesja z objektivnostjo. Najprej prinašam pet najbolj pomembnih slovenskih športnih dogodkov leta in kratko obrazložitev, nato sledijo dogodki, ki so združeni po kategorijah. Pa vi? Kateri letošnji dogodek se vam je najbolj zasidral v spominu? Kateri je za vas najbolj pomemben? Kateri vas je najbolj navdušil? Najbolj razburil? Katerega bi sami dodali? Vabljeni h konstruktivni debati v komentarjih pod tem zapisom ali na Twitterju, kjer mi lahko sledite.

Slovenski športni dogodki leta

Tina Maze. Foto: BoBo
Tina Maze. Foto: BoBo

1. Tina Maze doseže svoj potencial
Športni navdušenci so dolga leta ugibali o razsežnosti potenciala Tine Maze in zaman iskali razloge, zakaj jih nikoli popolnoma ne izkoristi. Krivulja se je začela dvigati s formiranjem lastne ekipe in prvimi medaljami na največjih tekmovanjih. V letu 2011 je šla še korak dlje - na največjem tekmovanju je prvič osvojila zlato medaljo, v svetovnem pokalu je prvič slavila tako v superkombinaciji in slalomu, za piko na i pa je skupni seštevek svetovnega pokala prvič končala med elitno trojko. Za šampione največjega kova je značilno, da nikoli ne počivajo na lovorikah in vedno iščejo nove izzive, skrite rezerve in poti do njihove uresničitve. Tina Maze je dokazala, da je športnica najvišjega kova. Z urejenimi razmerami je sposobna uresničiti tudi najvišje izzive.

Petra Majdič. Foto: Aleš Fevžer
Petra Majdič. Foto: Aleš Fevžer

2. Slovo Petre Majdič v velikem slogu
Malo športnikov se poslovi, ko so na vrhuncu moči. Med te sodi Petra Majdič, ki je imela na poti do veličastnega konca veliko težav v podobi zlomljenih vancouvrskih reber. Prevlade res ni bilo več, vseeno pa je v svoji zadnji sezoni nanizala štiri zmage in še tretjič osvojila mali kristalni globus za zmago v sprinterskem seštevku svetovnega pokala. V domovini nordijskega smučanja je še tretjič v zrak navdušeno skočila z medaljo na največjih tekmovanjih. Slovenski šport se lahko pohvali le z malo serijskimi zmagovalci. Ena redkih izjem je bila ravno Petra Majdič, ki se je s svojimi suverenimi nastopi zapisala med legende smučarskega teka in sploh med največje v sprintu.

Primož Kozmus. Foto: Reuters
Primož Kozmus. Foto: Reuters

3. Šampionska vrnitev Primoža Kozmusa
Petra Majdič je ena redkih športnic, ki se je poslovila (ali znala posloviti?) na vrhuncu moči, Primož Kozmus pa je eden še redkejših šampionov, ki so se vrnili v tekmovalni šport in to na največji ravni, kar je potrdil z bronom na svetovnem prvenstvu v metu kladiva. Spomnite se le izjemno težkih vrnitev nekaterih šampionov svetovnega kova (Lance Armstrong, Michael Schumacher, Ian Thorpe). Olimpijski prvak iz Pekinga je bil vedno nekoliko samosvoj, vedno je hodil po svoji poti in se ni dal pretirano motiti z negativno klimo, ki jo je nehote povzročil z bojem za športne rente. Vizija, vztrajanje na lastni poti in prepričanje v svoj lastni prav so lastnosti in vrednote, ki nam jih sporoča Primož Kozmus. Športnik, ki ima jasne in visoke cilje in od njih ne beži. Eden redkih slovenskih športnikov, ki si upa jasno in glasno napovedati - zlato v Londonu.

4. Košarkarji Krke in Cimosa osvojili evropsko klubsko lovoriko
Zaradi gospodarskih razmer je osvojitev naslova evropskega klubskega prvaka v igrah z žogo bolj domena sanj kot realnih pogovorov. No, še najbližje uresničitvi tega so lahko rokometašice Krima, ki imajo dokaj realne pogoje, da vsaj mešajo evropski vrh. Prepad med vsemi preostali klubi in evropsko elito je žal preveč globok. Klubi zato dobro poznajo svoje finančne omejitve in maksimalni izkupiček, ki ga ob tej oviri lahko dosežejo. Je bolje plesati sijajni krog med elito enkrat na 10 let (Union Olimpija) ali biti stabilen evropski klub? Košarkarji Krke in rokometaši Cimosa so leto 2011 zaznamovali z evropskima lovorikama in dokazali, da je moč biti uspešen tudi v tekmovanju, ki ni najbolj elitno, a omogoča dovolj kakovostnih tekem, ki služijo razvoju športnikov in jih učijo zmagovati. Recept, ki lahko (ni pa nujno) dobi pozitiven odmev na reprezentančni ravni.

5. Nogometaši Maribora se uvrstijo v Evropsko ligo
Ducat let je bilo potrebnih, da se je slovenski nogometni klub spet uvrstil v skupinski del evropskega tekmovanja. Ledino je spet oral Maribor, ki se je leta 1999 kot edini slovenski klub do zdaj uvrstil v Ligo prvakov, letos pa mu je uspel preboj še v skupinski del Evropske lige. V Ljudskem vrtu je padel Rangers in odprl vrata do evropske jeseni, ki za večino preostalih slovenskih nogometnih klubov pomeni le pobožno željo. Maribor je edini klub, ki lahko sploh realno razmišlja o podobnih podvigih. Ključ se skriva v pametnem kadrovanju, Maribor s številnimi posli tako v slovenskem prostoru postaja pravi velikan, ki se (spet) oddaljuje od slovenske konkurence. Pri drugih klubih te ambicije skoraj ni, za to pa so spet krive gospodarske razmere. Nastopi Maribora v Evropski ligi nato niso bili ravno bleščeči, kar le še poudarja razliko med slovenskim in evropskim klubskim nogometom.

Junaki leta

Foto: Reuters
Foto: Reuters

6. Lionel Messi
Gonilna sila Barcelone na poti do naslova španskega prvaka ter zmag v Ligi prvakov ter klubskem svetovnem prvenstvu. Vedno ne šteje le število zadetkov, ampak tudi pomembnost tekem, na katerih so doseženi.

7. Novak Đoković
Teniško vladavino Roger Federer - Rafael Nadal je razbil Novak Đoković, ki je povsem zaznamoval iztekajoče leto. Razmerje zmag in porazov je odličnih 70-6 (tako na grand slamih kot turnirjih serije 1.000 je izgubil le po enkrat). Sezono je končal na vrhu lestvice ATP z več kot 4.000 točkami naskoka.

8. Sebastian Vettel
Nemec je postal najmlajši voznik formule ena z dvema naslovoma svetovnega prvaka. Sezono je v svoj prid odločil že sredi poletja, s čimer je spomnil na prevlado rojaka Michaela Schumacherja pred desetletjem.

9. Marit Björgen in Petter Northug
Norvežanka Marit Björgen je na domačem SP-ju v nordijskih disciplinah osvojila kar štiri zlate in eno srebrno medaljo, rojak Petter Northug ni veliko zaostajal s tremi zlatimi in dvema srebrnima medaljama.

10. Magdalena Neuner
Čeprav Magdalena Neuner šteje šele 24 let, že zdaj sodi med biatlonske legende. Na svetovnem prvenstvu v Hanti Mansijsku je osvojila tri zlate medalje, skupaj jih ima že deset, s čimer je najboljša biatlonka v zgodovini svetovnih prvenstev!

Slovenski nogomet

Slaviša Stojanović. Foto: EPA
Slaviša Stojanović. Foto: EPA

11. Slaviša Stojanović novi selektor nogometne reprezentance
Predsednik NZS-ja Aleksander Čeferin se je odločil za menjavo selektorja članske reprezentance, Matjaža Keka je zamenjal s Slavišo Stojanovićem.

12. Samir Handanović postane osrednja figura slovenskega nogometa
Čeprav se Samirju Handanoviću že več let napoveduje prestop v elitnejši evropski klub, vztraja v Vidmu. V dresu Udineseja je poskrbel za rekord po številu ubranjenih enajstmetrovk, v novi sezoni pa poveljuje edini obrambi v Serii A, ki je prejela manj kot deset zadetkov. Postal je tudi novi kapetan reprezentance.

13. Leto Tima Matavža
Tim Matavž je nase opozoril z odličnimi igrami, s katerimi je prevzel vlogo prvega slovenskega napadalca. Prestop v PSV velja za drugega najdražjega v zgodovini Slovenije.

14. Dialog na relaciji Zlatko Zahović - Mile Ačimović
Zlatko Zahović je s prihodom v Maribor prinesel nov duh, novo energijo, novo samozavest, ki jo premorejo le tisti, ki so nogomet izkusili na vrhunski ravni. Z vstopom Milenka Ačimovića v slovenski nogomet je dobil svoj antipod, ki ni tako oster, a je dovolj polemičen, da je nogometni derbi dobil dodatno dimenzijo.

15. Elitna liga komaj popolnjena
Ena skrajnost slovenskega klubskega nogometa je uvrstitev Maribora v Evropsko ligo, druga pa ta, da se je desetčlanska liga komaj popolnila. Pri tem so sprejeli klub, za katerega je bilo že sredi zime jasno, da nima administrativnih pogojev in klub, ki je v drugi ligi osvojil "le" četrto mesto.

Mednarodni nogomet

Lionel Messi in Gerard Pique - Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
Lionel Messi in Gerard Pique - Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters

16. Štirje El Clasici v 18 dneh
Aprila je nogometni svet obstal, Barcelona in Real sta se v 18 dneh na treh frontah pomerila kar štirikrat, uspešnejša je bila Barcelona, ki je osvojila slovitejši lovoriki (Ligo prvakov in La Ligo). A ljubitelji nogometa se spominjajo tudi spornih trenutkov v podobi grobih prekrškov, simuliranj in besednih vojn.

17. Super sezona Porta
Porto je osvajal lovorike kot po tekočem traku, med drugim je naslov portugalskega prvaka osvojil brez izgubljene tekme, slavil je tudi v Evropski ligi.

18. Cesc Fabregas in prestop leta
Celo poletje se je v nogometnem svetu vrtelo vprašanje: "Se bo vrnil ali ne?" Odgovor je: "Da!", Cesc Fabregas je spet oblekel dres Barcelone.

19. BiH spet trči na Portugalsko
V dodatnih kvalifikacijah za Euro 2012 je Portugalska drugič zapored trčila ob Portugalsko in spet izpadla.

20. Denar lahko prinese uspeh
Številni vloženi milijoni lahko prinesejo uspeh - Manchester City je po 35 letih osvojil lovoriko, Real Madrid po treh. Bo uspeh žel tudi ruski Anži?

Košarka

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

21. Barvito leto slovenske košarkarske reprezentance
Slovensko košarkarsko reprezentanco je prvič prevzel tujec, a Božidar Maljković se s sedmim mestom ni pretirano izkazal. Uvrstitev glede na kader, s katerim je razpolagal, niti ni slaba. Bolj je skrbela slaba igra, Slovenija prvič na velikem turnirju ni premagala reprezentance iz "prve lige", za piko na i pa je selektor dvigal prah s spornimi izjavami.

22. Izbira mest, ki bodo gostila Eurobasket 2013
KZS je izbral mesta, ki bodo gostila EP v košarki leta 2013, to so Ljubljana, Koper, Novo mesto, Ptuj in Jesenice.

23. Union Olimpija od pekla do nebes, pa nazaj proti peklu
Ljubljančani so sezono začeli v nebesih, saj so blesteli v Evroligi. Z vstopom v koledarsko leto 2011 pa so igre padle, sledili so porazi in nobena osvojena lovorika (prvič v zgodovini Slovenije je Olimpija dve leti zapored ostala brez naslova državnega prvaka). V le nekaj mesecih nove sezone so klub zaradi finančnih zapustili prav vsi člani prvotne prve peterke.

24. Juan Carlos Navarro postane prvi strelec Evrolige
Košarkar Barcelone Juan Carlos Navarro je prav na tekmi proti Union Olimpiji postal najboljši strelec v zgodovini Evrolige. Jaka Lakovič je medtem napredoval na skupno tretje mesto.

25. Lockout v Ligi NBA
Vse prekinjene dejavnosti v Ligi NBA so še enkrat dokazale, da je denar tisto, okrog česar se vrtijo medijsko najbolj izpostavljeni športi. Grožnje, težke besede, spori, tožbe in zgladitev nesporazumov, ki je uvod nove sezone - pričakovano - postavila na božični dan.

Rokomet

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

26. Rokometašice Krima med osem v Ligi prvakinj
Krimovke so se skozi šivankino uho prebile v drugi del Lige prvakinj.

27. Propad Loke
Črni trend zadnjih let se nadaljuje, tudi tokrat sezone v elitni slovenski rokometni ligi ne bodo končali vsi klubi, ki so jo tudi začeli.

28. Fizično obračunavanje na slovenskih parketih
Vroča kri je zavrela med rokometašem Kopra Urošem Elezovićem in trenerjem Loke Gregorjem Cvijičem.

29. Odhod celjske legende, vrnitev celjske legende
Najuspešnejši slovenski rokometni klub Celje Pivovarna Laško se je razšel z Edvardom taka-okna-imel-bi-tudi-jaz Kokšarovom, v svoje nedrje pa sprejel Dejana Perića.

30. Moška reprezentanca se uvrsti na EP
Pomlajena reprezentanca pod vodstvom Borisa Deniča se je uvrstila ne evropsko prvenstvo v Srbiji.

Hokej

Podmežakla. Foto: BoBo
Podmežakla. Foto: BoBo

31. Kaotične razmere v slovenskem hokeju
Začelo se je s finalom državnega prvenstva, na kateri niso bili urejen pregledi videoposnetkov, nadaljevalo z zaprto dvorano Podmežakla, končalo pa s hudimi finančnimi težavami na Gorenjskem, od koder so odšli skoraj vsi tujci.

32. Kavboj Pierre Page
Trener Salzburga Pierre Page je s svojimi igralci bojkotiral tekmo Lige Ebel, saj je predčasno zapustil Ljubljano. V Tivoliju naj ne bi bilo dovolj poskrbljeno za varnost.

33. Risi izpadli iz elitne divizije
Slovenska hokejska reprezentanca je prvič v elitni diviziji osvojila točko v skupinskem delu, a vseeno izpadla.

34. NHL tudi z vidnim slovenskim pridihom
Jan Muršak je v Ligi NHL zabil prvi gol, Anže Kopitar pa je bil prvič uspešen na tekmi vseh zvezd, veselil se je kar dveh zadetkov.

35. Tragedija Lokomotive Jaroslavelj
Hokejski svet je pretresla tragedija ekipe Lokomotiva Jaroslavelj, vsi člani so umrli v letalski nesreči.

Tenis

Foto: Sportida
Foto: Sportida

36. Katarina Srebotnik osvoji dva turnirja za grand slam
Najboljša slovenska teniška igralka v času samostojne države se je po odločitvi, da vztraja le še "v dvoje", dobro znašla, saj je osvojila dva grand slama in sezono na lestvici dvojic končala na prvem mestu.

37. Polona Hercog dobi prvi turnir serije WTA
Bastad je kraj, v katerem je Polona Hercog julija osvojila svoj prvi turnir serije WTA, le teden dni kasneje je igrala še v finalu Palerma.

38. Rafael Nadal kralj Monte Carla
Španski peščeni as Rafael Nadal je še sedmo leto zapored dobil turnir v Monte Carlu, s čimer je še popravil svoj rekord po številu zaporednih zmag na istem turnirju v odprti dobi tenisa.

39. Petra Kvitova odkritje ženske sezone
Čehinja Petra Kvitova je novo ime vrhunskega ženskega tenisa. Dobila je grand slam v Wimbledonu in zaključni turnir sezone. Prva dama z lestvice WTA Caroline Wozniacki še čaka na prvi grand slam.

40. Bomba Iva Karlovića
Hrvaški velikan Ivo Karlović je na tekmi dvojic v Davisovem pokalu proti Nemčiji serviral žogico s hitrostjo 251 km/h, kar je nov hitrostni rekord.

Atletika

Usain Bolt. Foto: EPA
Usain Bolt. Foto: EPA

41. Diskvalifikacija Usaina Bolta
Usain Bolt je bil na svetovnem prvenstvu v Daeguju v teku na 100 metrov diskvalificiran zaradi prehitrega štarta.

42. Yohan Blake ogrozi čase Bolta
Zgoraj omenjeni šprint je dobil Yohan Blake, a Jamajčan si je mesto v tem izboru zaslužil zaradi teka sezone na 200 metrov. V Bruslju je tekel 19,26 in za svetovnim rekordom Bolta zaostal za vsega sedem stotink sekunde.

43. Dosmrtna prepoved Mullingsu
Tudi tretji dogodek pripadal jamajškemu sprinterju. Protidopinške komisije so spet ujele Steva Mullingsa pri goljufiji in mu izrekle dosmrtno prepoved nastopanja.

44. Slovenski atletinji z izidom sezone
Tina Šutej (skok ob palici) in Martina Ratej (met kopja) sta se nekaj časa ponašali z najboljšim izidom na svetu.

45. Izpoved Patricka Sjöberga
Nekdanji švedski skakalec v višino Patrick Sjöberg je priznal, da ga je trener v mladosti spolno zlorabil.

Zimski športi

46. Slovenski orli našli krila
Slovenski skakalci spet postajajo pomemben igralec. Če njihov ekipni bron na svetovnem prvenstvu lahko razumemo kot poljub sreče, pa v novo sezono vstopajo s številnimi uspehi, tudi šele petimi ekipnimi stopničkami v svetovnem pokalu.

Rok Marguč. Foto: BoBo
Rok Marguč. Foto: BoBo

47. Dve medalji Roka Marguča na svetovnem prvenstvu
Slovenski deskar na snegu Rok Marguč je na SP-ju osvojil srebro v paralelnem veleslalomu ter bron v paralelnem slalomu.

48. Dvojna tekaška zmaga v Ribinsku
Slovenski šport beleži le malo dvojnih zmag v svetovnem pokalu. Za eno od teh sta poskrbeli Vesna Fabjan in Katja Višnar na sprintu v prosti tehniki v Ribinsku.

49. Vikersund prevzame Planici svetovni rekord
Planica je po 24 letih izgubila primat največje letalnice na svetu. Z novim rekordom se zdaj ponaša Vikersund, kjer je Johan Remen Evensen poletel 246,5 metra. Na tej napravi je slovenski rekord popravil Robert Kranjec, ki je pristal pri 232 metrih.

50. Upor smučarjev ne zaleže
Mednarodna smučarska zveza je za naslednjo sezono napovedala velike spremembe, ki pa se jim večina karavane (neuspešno) upira.

Kolesarstvo

Tadej Valjavec. Foto: MMC RTV SLO
Tadej Valjavec. Foto: MMC RTV SLO

51. Dveletna prepoved Tadeja Valjavca
Končal se je dolg protidopinški postopek v primeru Tadeja Valjavca, ki je bil kaznovan s prepovedjo dveletnega nastopanja.

52. Sedmo mesto Boruta Božiča na SP-ju
Borut Božič je posamično cestno dirko na svetovnem prvenstvu v danski prestolnici končal na sedmem mestu.

53. Krog po Sloveniji dobil Ulissi
Kolesarska Dirka po Sloveniji se je tokrat ponašala z najmočnejšo udeležbo do zdaj. Rumeno majico si je v Novem mestu nadel Italijan Diego Ulissi.

54. Evans dosanjal sanje po imenu Tour
Cadel Evans je s 34 leti postal eden najstarejših zmagovalcev Dirke po Franciji. Medtem se dopinški postopek proti lanskemu zmagovalcu Albertu Contadorju še danes ni končal.

55. Ardenski hat trick Phillippa Gilberta
Belgijec Philippe Gilbert je postal šele drugi kolesar, ki je v enem letu dobil ardenski hat-trick.

Motošporti

Marco Simoncelli. Foto: EPA
Marco Simoncelli. Foto: EPA

56. Smrt Marca Simoncellija
Italijanski motociklist Marco Simoncelli se je v Sepangu na VN Malezije ob padcu smrtno ponesrečil.

57. Umrl Dan Wheldon
Smrt je kosila tudi v avtomobilizmu, natančneje v indyju. Britanec Dan Wheldon je umrl v nesreči na dirki v Las Vegasu.

58. Rekordnih 15 polov Vettla
Sebastian Vettel je v dominantnem letu nanizal rekordnih 15 zmag na kvalifikacijah.

59. Valentino Rossi prvič brez ene same zmage
Italijanski motociklist Valentino Rossi prvič v svoji bogati karieri, ki traja od leta 1996, ni dobil niti ene dirke za svetovno prvenstvo. Na oder je s tretjim mestom v Franciji stopil le enkrat.

60. Ogier za dve desetinki dobi reli po Jordaniji
Sebastien Ogier je reli po Jordaniji dobil za vsega dve desetinki pred Jarijem Mattijem Latvalo. Napeto se je končal tudi zadnji brzinec, v katerem delijo šest točk za svetovno prvenstvo. Ogier je 10,5 km dolgo preizkušnjo končal le štiri stotinke hitreje kot Mikko Hirvonen.

Preostali slovenski uspehi

Peter Kauzer. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Kauzer. Foto: www.alesfevzer.com

61. Nepozabno leto Petra Kauzerja
Peter Kauzer je še drugič postal svetovni prvak v kajaku na divjih vodah. Na evropskem prvenstvu je bil zlat v ekipni vožnji, za povrh pa je osvojil še skupni seštevek svetovnega pokala.

62. Bronasti Bojan Tokić
Bojan Tokić je na evropskem prvenstvu v namiznem tenisu osvojil bron tako v posamezni konkurenci kot med dvojicami.

63. Slovenski judo še naprej navdušuje
Skorajda ne mine leto brez judoističnega turnirja, s katerega se slovenski borci ne bi vrnili brez medalje. Tudi tokrat so jih osvajali na številnih turnirjih, najbolj je nase opozorila Urška Žolnir z bronom tako na evropskem kot svetovnem prvnestvu.

64. Sijajna sezona Mine Markovič
Plezalka Mina Markovič je osvojila bron na svetovnem prvenstvu ter skupno zmago v svetovnem pokalu.

65. Cela gora junakov v manj izpostavljenih športih
Peter Mankoč osvojil deseti naslov evropskega prvaka na 100 metrov mešano, odbojkarji ACH-ja so še zadnjič osvojili srednjeevropsko ligo, Marjan Šemrl je postal svetovni prvak v dopisnem šahu, telovadec Mitja Petkovšek si je zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu, medalje na največjih tekmovanjih so osvajali še Nejc Žnidarčič, strelec Rajmond Debevec, kolesarska Tanja Žakelj, balinarji, kegljači ...

Smrti

Iztok Puc. Foto: EPA
Iztok Puc. Foto: EPA

66. Iztok Puc
Po dolgi bolezni je umrl legendarni slovenski rokometaš Iztok Puc.

67. Marinko Kelečević
Na poti v Celje, kjer naj bi oblekel dres tamkajšnjega kluba, je umrl Marinko Kelečević. V prometni nesreči je življenje končal tudi ruski smučarski skakalec Pavel Karelin.

68. Joe Frazier
Svet boksa je izgubil enega najbolj poznanih obrazov - Joea Frazierja.

69. Mika Myllylä
Umrl je smučarski tekač Mika Myllylä, ki je osvojil šest olimpijskih medalj.

70. Seve Ballesteros
Svet je zapustil tudi Seve Ballesteros, nekdanja številka ena v golfu.

Upokojitve

Primož Peterka. Foto: AP
Primož Peterka. Foto: AP

71. Primož Peterka
Kariero je končal Primož Peterka, najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov. V njegovih vitrinah se svetita dva velika kristalna globusa ter brona z olimpijskih iger in svetovnega prvenstva. Upokojil se je še en legendarni smučarski skakalec Adam Malysz.

72. Ronaldo
Kopačke je za vedno pospravil Ronaldo, s 15 zadetki najboljši strelec v zgodovini svetovnih nogometnih prvenstev.

73. Shaquille O'Neal
Za žogo se ne bo več podil veliki dobrodušni velikan - Shaquille O'Neal, ki je osvojil štiri naslove v Ligi NBA. Od igrišč sta se poslovila še Jao Ming in trener Phil Jackson.

74. Justine Henin
Belgijska teniška igralka Justine Henin je še drugič končala kariero. Lopar je odložil še Hrvat Mario Ančić.

75. Mike Modano
Po vsaki končani sezoni Lige NHL je seznam upokojencev zelo dolg. Letos izpostavljam Mika Modana, dodajam pa mu še Chrisa Osgooda, Paula Kariyo, Marka Recchija in Briana Rafalskega. V Ligi NFL pa je dokončni zbogom dahnil podajalec Brett Favre, upokojil se je tudi lovilec Randy Moss.

Razočaranja

Dejan Zavec. Foto: BoBo
Dejan Zavec. Foto: BoBo

76. Dejan Zavec
Ne, ker je izgubil naslov svetovnega prvaka, ampak zato, ker je tako garal, garal in garal, da si je le prislužil veliko priložnost čez lužo, nato ga je ustavila poškodba arkade. Zmaga bi mu odprla vrata do največjih asov najmočnejše kategorije ta hip, morda je bila to njegova edina priložnost.

77. Petkovšek in Pegan brez olimpijskih iger
Ne, zaradi slovenskih asov, ampak zaradi sistema. Gimnastični ključ za uvrstitev na olimpijske igre je krivičen do specialistov na enem orodju. Slovenski telovadec Aljaž Pegan bo kariero tako končal brez olimpijskega nastopa.

78. Fernando Torres
Prestop iz Liverpoola v Chelsea nikakor ni uspel. Španec je v 35 nastopih za Londončane zabil vsega 5 zadetkov, predtem je v dresu Liverpoola na 142 tekmah nasprotne vratarje premagal kar 81-krat.

79. Prepir Lindsey Vonn in Marie Riesch
Najboljši smučarski zadnjih let sta (bili) tudi tesni prijateljici. A boj za veliki kristalni globus je prijateljstvo skrhal. Si z nekom lahko prijatelj le, če si boljši od njega?

80. Tiger Woods
Po seksualni aferi je padel med drugorazredne golfiste.

Citati

81. Jurij Završnik
"Dajemo velike denarje za vodne šove Martina Strela pa za kakšno ekshibicijo v Himalajo in za teniško rekreacijo v Ljubljani, medtem ko sponzorjev ne zanima pravi šport, ki umira na obroke."

82. Petra Majdič
"Koncept pokroviteljstva se je krepko spremenil, mnogi se pri nas v športu tega ne zavedajo. Ko prosiš za denar, moraš že ponuditi zgodbo, to je iskano."

83. Nastja Kolar
"V mislih nimam drugega mesta, samo prvo mesto na svetu. Samo enico vidim pred seboj. Nič drugega."

84. Jure Zdovc
"Kaj se ti, denimo, zgodi, če v ekipo ne vzameš Lorbkovega sina? Stalno me je izsiljeval, na neki način podkupoval. Rada (Lorbka) sicer zelo spoštujem, bori se za svoje sinove, toda če mu rečeš ne, imaš takoj velikega sovražnika, ki ga ljudje spoštujejo, cenijo in poslušajo. Če ne hodiš vštric z Romanom Liscem in z njim 'mučkaš', imaš še enega velikega sovražnika. To se vse nabira. Če delaš pošteno, po svoji vesti, imaš težave."

85. Uroš Velepec
"Naj te, draga Tina, spomnim na znani citat našega poeta, če se ne motim, je celo s tvojega konca, ki gre tako: Sreče ne prinese denar, le radi se imejte. Vem, da je denar za nemoteno delo na takšni ravni, kot je tvoja, nujno potreben in potrebno ga je veliko. Vendar, draga moja, poglej še enkrat okoli sebe. Verjetno imaš TV, za laptop sem skoraj prepričan. Klikni na primer domačo stran katerega koli slovenskega informacijskega portala in videla boš, da morda vseeno malo pretiravaš. Sloveniji gre namreč slabo in zato gre slabo tudi športu. Zato te prosim, draga Tina, stisni zobe, zategni malo pas kot mi in odgaraj, kot vedno, poletne priprave. Uživaj, kot bomo uživali mi, ob svojih novih zmagah."

Videii

86. (Ne)spretni Mario Balotelli
Italijanski nogometaš Mario Balotelli se je v letu 2011 pogosto znašel v središču pozornosti. Za to so krive tako njegovi številni incidenti (tako prekrški kot igračkanje s pirotehničnimi sredstvi) kot številne mojstrovine na zelenicah. No, pričujoči posnetek pa priča o "nespretnosti".

87. Leti, leti, leti ... Johnny Hoogerland
Ena od osrednjih zgodb letošnje kolesarske Dirke po Franciji so bili številni padci. Najbolj odmevnega je zakuhala voznica, ki je spravila Johnnyja Hoogerlanda s ceste v žičnato ograjo.

88. Košarkarska burleska ali kako končati tekmo v 7 minutah
Ste vedeli, da se košarkarska tekma lahko konča že pred koncem prve četrtine? Za to je poskrbela reprezentanca Katarja, ki je na azijskem prvenstvu nase opozorila s (pre)številnimi izključitvami, ko so že pred koncem zadnje četrtine zaradi prekrškov ostali z enim samim igralcem.

89. Andy Gray - seksistične žalitve
Znani nogometni komentator Andy Gray je ostal brez službe, ker je seksistično komentiral ženske sodnice.

90. Igrati nogomet z živimi avatarji
Ljubitelji nogometa se lahko v nogometaše vživijo s pomočjo številnih računalniških iger. Spodnji šaljivi norveški eksperiment pa daje možnost, da se igralec lahko prelevi v pravega nogometaša. No, z električnimi šoki ga lahko vsaj kaznuje za slabe poteze :)

Šport v različnih medijskih oblikah

91. Film leta
Skoki so moje življenje (dokumentarec o Primožu Peterki). TV Slovenija je pred kratkim pripravila tudi dokumentarec o Petri Majdič (PETRA).

92. Knjiga leta
Branko Oblak (knjigo o najboljšem slovenskem nogometašu 50-letja je spisal Ivo Gajič). Letos je izšla tudi knjiga o Branku Elsnerju.

93. Twitteraš leta
Boštjan Nachbar (športnik) in STA šport (institucija).

94. Podkast leta
Football weekly, podcast Guardiana o britanskem in evropskem nogometu.

95. Kolumna leta
Kolumna, ki sploh ni izšla. Franci Božič se je v Delu želel razpisal o vplivu politike, ta kolumna ni smela ugledati luč sveta, posledično pa naj bi bila kriva, da je delodajalec z njim razdrl razmerje.

Zanimivi članki na MMC-ju

96. Različne predstavitve
Sara Isaković; Earvin Magic Johnson, Dirk Nowitzki, Primož Peterka, Ronaldo, Roland Garros, ...

97. Analize
Mesto Boston; Nogometne afere; Trenerske izdaje; Božja mana, ...

98. Nekoliko presenetljivo spoznanje leta
Milivoje Novaković najboljši strelec sezone.

99. Predstavitev medijsko manj izpostavljenih športov
Za začetek biljard, sabljanje in dviganje uteži.

100. Slovenija je dopolnila 20 let
Kar smo na MMC-ju počastili s posebnim portalom, ki prinaša pregled večine največjih uspehov slovenskega športa v tem obdobju. Za konec pa še ideja za 20 potencialnih filmskih uspešnic.