130 Ognjena ocena: Tekma s Švedsko pokazala pomanjkljivosti

V podkastu SOS-odmev je bil tokrat govor o evropskem prvenstvu v rokometu. Voditelja Slavko Jerič in Toni Gruden sta po tekmi Slovenija − Švedska (22:28) gostila strokovnega komentatorja Ognjena Backovića.

Sorodna novica Vratar Palicka uročil Slovence, ki so trdo pristali na tleh

Žoga je v napadu krožila prepočasi
Začetek tekme je bil zelo obetaven, saj je Slovenija v prvih 13 minutah prejela le dva zadetka, vratar Klemen Ferlin je ustavil kar tri najstrožje kazni. "Na žalost smo razbranili švedskega vratarja Andreasa Palicko, ki je branil zares vrhunsko in je bil skupaj s trdno švedsko obrambo jeziček na tehtnici. Videlo se je, da so bili Švedi na začetku nervozni, saj so se zavedali pomena te tekme. Poudariti velja tudi našo neučinkovitost v napadu, kjer smo bili počasni, veliko je bilo individualnih rešitev, premalo gibanja, žoga preprosto ni tekla, kar je pomenilo, da so Švedi relativno zlahka ustavili naše igralce, ki so potem težko prihajali do izdelanih strelov. Ko je ta stroj začel mleti (Palicka je branil, njegovi igralci pa so zadevali iz protinapadov), so se Švedi sprostili in hitro ušli v visoko prednost," je analizo začel Backović.

Vabljeni k poslušanju

Švedi izkoristili daljšo klop in menjave
Strokovni komentator je poudaril, da bilo brutalnih predvsem zadnjih deset minut prvega polčasa, ko so Švedi prevzeli vodstvo. Razlika je začela rasti, ko je prišel čas za prve menjave: "Švedi so takrat začeli stopnjevati ritem, pokazala se je njihova širina ekipe. Na drugi strani se bojim, da se je našim fantom začela kazati utrujenost. Upam, da se jim bo uspelo regenerirati, saj še ni nič izgubljenega. V tistih ključnih minutah so se prikradle napake, zbranost je popustila, v napadu so se preveč želele individualno rešiti težave, s tem je zmanjkalo kolektivne igre in hitrega prenosa žoge. Čutili so, da se tekma lomi, zato so želeli individualno do lahkih golov, a to je bil napačen pristop, ki je imel celo obratni učinek."

Sorodna novica Zarabec: Previsoko smo leteli; Zorman: Ekipe nisem dobro mentalno pripravil

Odlično predvidevanje Palicke
Junak tekme je bil vratar Andreas Palicka, ki je ustavil kar polovico vseh strelov. V ključnih minutah je bil kot hobotnica, ki je krotil slovenske strele, predvsem tiste, ki so letele v smer njegovih rok. Backović se ne strinja s tezo, da bi morali Slovenci več streljati v tla, ampak je poudaril: "Njihov trener vratarjev je Tomas Svensson, ki je prava vratarska legenda. Ko je branil, je imel za vsakega igralca figurativno rečeno 'knjižico'. Se pravi, da je za vsakega igralca točno vedel, kam strelja in iz katerega položaja, kar je prenesel na Palicko. Če smo bili pozorni, smo lahko opazili, kako dobro se je postavljal, tu imam v mislih predvsem strele od daleč. Ko se je enkrat razbranil, je začel braniti tudi 100-odstotne priložnosti s šestih metrov, preprosto je šel 'v igralce'. Ključno je bilo izredno dobro sodelovanje z obrambo, svoje pa so dodali tudi Slovenci, ki so se premalo gibali, kar je vodilo v neizdelane strele. V tem primeru vratar zelo dobro predvideva, v kateri kot bo žoga letela, tako se že ob izmetu giba v pravo smer. Posledica je bila, da so ga pogosto zadeli, nekaj žog je celo ujel. To je pomenilo, da je šel že na pamet v pravi kot."

Manjkal igralec, ki bi umiril igro
Kaj bi se moralo zgoditi, da bi Slovenija preprečila usodne minute? "Morda se pozna, da nimamo igralca, ki bi mu uspelo umiriti igro, povezati stvari, odigrati kakšno akcijo, za katero vemo, da bo uspešna in bi igralce prisilila v gibanje. Cilj vsake rokometne akcije je priti v gibanje, ko žoga zakroži, lahko razširiš obrambo, s tem pa lažje prideš do izdelanega strela," je prepričan rokometaš, ki je s Slovenijo leta 2004 osvojil evropsko srebrno medaljo.

Ognjen Backović. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Ognjen Backović. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič

Poraz ni sramota, a črna luknja je bila predolga
Po tekmi so v slovenskem taboru razlagali, da niso imeli prave energije, Backović je bil pozoren tudi na nebesedno komunikacijo: "Prvih 15 minut je delovala v redu. Ko pa je prišlo do padca, me je malo zmotila telesna govorica, ki ni kazala prave borbe in želje. V nekem trenutku me je postalo strah, da bomo popolnoma razpadli in bo razlika več deset golov. Na koncu nam je poraz uspelo nekako omiliti. Vseeno moramo vedeti, da so Švedi aktualni evropski prvaki, glede na kader imajo skupaj z Danci morda najbolj kakovostno reprezentanco in si lahko privoščijo dve enakovredni postavi. Poraz ni nobena sramota, mi je pa žal, da je bila ta črna luknja predolga."

Portugalska dobro dela z mlajšimi selekcijami
Švedska in Danska imata v lovu na polfinale v skupini II zdaj korak prednosti. Po mnenju analitika kljub porazu za Slovenijo še ni nič izgubljenega: "Ti dve reprezentanci sta korak pred drugimi. Tudi Norveška je kljub porazu s Portugalsko 'resna' ekipa, ki morda lahko še vedno preseneti. Vse je odvisno, v kakšnem psihološkem stanju so po tem porazu. Za Portugalce sem že pred prvenstvom rekel, da dobro delajo z mladimi selekcijami in je le vprašanje časa, kdaj bodo to lahko prenesli tudi na člansko kategorijo. Če sem iskren, se jih malo bojim, gre namreč za kakovostno reprezentanco, ki sicer nima nekega renomeja, vseeno pa pričakujem izredno težko tekmo."

Ugoden razpored
In kakšna je ocena Ognjena Backovića po štirih slovenskih tekmah? "Tri zmage in en poraz je iz mojih osebnih pričakovanj popolnoma v redu. Veliko je še tekem in pasti, druge reprezentance imajo lahko slab dan, tudi one lahko padejo v črno luknjo, prezgodaj je še za matematiko. Preprosto bo treba iti tekmo iz tekme v tekmo. Razpored je za Slovenijo v redu, tekma s Portugalci bo prava priložnost, da se poberemo. Precej težje bi bilo zdaj, recimo, igrati z Dansko, ki je realno močnejša. Po dveh zaporednih porazih bi bilo vse težje. Skratka, Portugalci in Nizozemci so premagljivi, seveda je želja, da bi na koncu prišli v tekmo z Dansko, ki bi mogoče prinesla polfinale."

Februarja bosta minila dve leti, odkar je Zorman slovenski selektor. Foto: EPA
Februarja bosta minila dve leti, odkar je Zorman slovenski selektor. Foto: EPA

Zorman vrnil reprezentančni duh
Backović je del kariere igral skupaj z Urošem Zormanom. Kako ocenjuje delo selektorja? "Zelo dobro vodi reprezentanco, ki je vseeno trikrat zmagala. Izredno mi je všeč, da je vrnil čast igranja za reprezentanco. Reprezentančni duh je nekaj popolnoma drugega kot igranje za klub, kjer si plačan za igranje. Za reprezentanco in državo pa je preprosto čast igrati, tega se morda včasih še premalo zavedamo. Uroš je to zdaj vrnil, užitek je gledati te fante, kako se borijo. Zorman je igral na poziciji organizatorja igre, deloval je pri trenerjih, kot je Talant Dušebajev, ki je izredno taktično podkovan, zato je ta vidik prinesel v reprezentanco. Igra ima rep in glavo, navodila so taktična. Proti Švedski je bilo sicer malo preveč statične pozicijske igre, kar je ustrezalo švedski obrambi. Všeč pa mi je, da je selektor prevzel odgovornost, s tem želi sprostiti igralce in jih pripraviti na naslednjo tekmo. V športu je 'naslednja tekma' najbolj pomembna tekma."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je govor še o naslednjih temah:
− Razdelitev minut igranja in potencialna preutrujenost določenih rokometašev.
− Kam Slovenija realno spada.
− Primerjava z Eurom 2004 in številom prostih dni.
− Backović je popolnoma pravilno napovedal razplet prvih treh tekem.
− Kaj ga je do zdaj najbolj presenetilo v slovenski vrsti.
− Avstrijsko presenečenje in njihov preboj med najboljših 12.
− Nepričakovani razvoj kariere Aleksa Vlaha.
− Mojstrovine Tilna Kodrina.
− Končnici Lige NFL in kdo bo igral na Super Bowlu.
− Spomin na avstrijskega trenerja Gunnarja Prokopa in njegov prekršek.
− Zanimivosti o številki (1)30.