Jaka Blažič je bil z dobrimi 17 točkami na tekmo drugi strelec Lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je bil z dobrimi 17 točkami na tekmo drugi strelec Lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski košarkarji so v Evropskem pokalu izpolnili cilj, ki so si ga začrtali pred sezono, saj so se uvrstili v drugi del tekmovanja. Februarja so bili zelo blizu preboju v četrtfinale, imeli so vse v svojih rokah, a so doma proti Virtusu v zadnjih dveh minutah in pol zapravili devet točk naskoka, nato pa še klonili v Podgorici pred Budućnostjo, tako da se jim je uvrstitev med osem za las izmuznila. Sezona v Evropi je bila uspešna, a priložnost je bila lepa še za precej več. Prav tako grenak priokus ostaja po jadranskem izkupičku, kjer so tudi ostali tik pred vrati končnice, ki mora biti vedno cilj kluba s takšnimi ambicijami. Odločal je zadnji krog. Zmaji so sicer opravili svoj del naloge in po preobratu ugnali Mego (85:79), toda Igokea je bila doma nemočna proti Mornarju (79:88), ki si je s tem priboril polfinale.

Sorodna novica Cedevita Olimpija kljub zmagi nad Mego brez končnice Lige ABA

"Škoda, ker smo na koncu sezone izgubili položaj med najboljšimi štirimi ekipami v Ligi ABA. Enostavno nas je pot v Črni gori in Srbiji izmučila in na tekmo s Cibono nismo prišli sveži in pripravljeni. Tudi sam prevzemam velik del krivde za poraz v Zagrebu. Moramo gledati naprej. Verjamem, da smo v tej sezoni razveselili kar nekaj navijačev, in v tem slogu bomo nadaljevali," je dejal Jaka Blažič, ki je na zadnjem srečanju blestel s 30 točkami. Ljubljanski kapetan je omenil tekmo s Cibono, ki je bila na koncu odločilna. Po nenadejanem porazu z mlado zagrebško zasedbo (93:83), ki se je s tem izognila morebitnemu boju za 13. mesto v zadnjem krogu, zmaji niso več sami odločali o svoji usodi, predtem pa so imeli vse v svojih rokah in bi jih zmagi nad Mego in Cibono peljali med štiri.

Lestvica:                              
CRVENA ZVEZDA *       26 23  3 +370 49 
BUDUĆNOST     *       26 22  4 +245 48 
MORNAR        *       26 19  7 +176 45 
IGOKEA        *       26 19  7 +127 45 
CEDEVITA OLIMPIJA     26 18  8 +169 44 
MEGA SOCCERBET        27 14 12  +41 40 
PARTIZAN              26 13 13 +100 39 
FMP                   26 11 15  -86 37 
CIBONA                26 10 16 -101 36 
ZADAR                 26  9 17 -119 35 
BORAC                 26  8 18  -59 34 
KRKA                  26  8 18 -190 34 
SPLIT                 26  8 18 -153 34 
-------------------------------------- 
KOPER PRIMORSKA       26  0 26 -520  0 
      * - v polfinalu              

Potem ko so slavili v Baru proti Mornarju na do tedaj najpomembnejšem obračunu sezone, je bilo jasno, da na preostalih štirih tekmah potrebujejo še dve zmagi. Toda najprej so se dvakrat pomerili s Crveno zvezdo, proti kateri so v Beogradu zapravili lepo prednost v zadnjih sekundah in po sporni sodniški odločitvi tik ob koncu ostali praznih rok. Rdeče-beli so nekaj dni pozneje zanesljivo slavili še v Stožicah. Čeprav so bili konkurenčni najboljšim, pa je bila tudi v Ligi ABA zapravljena priložnost za precej več. Sezona je bila brez dvoma zelo zahtevna. Največkrat je covid-19 urnik skrojil prav Cedeviti Olimpiji, tako da se je na koncu nabralo kar nekaj zaostalih srečanj in v odločilnih trenutkih zmaji niso bili na takšni ravni kot določeno obdobje med sezono.

Košarkarji Cedevite Olimpije ostali praznih rok

Čestitke fantom, strokovnemu štabu in vsem, ki smo skozi celo sezono imeli ta velik izziv pred nami. To je izpeljati sezono do konca in biti konkurenčni. Žal se je zgodilo to, česar smo se najbolj bali. Zaradi prevelikega števila odpovedi smo imeli v zadnjem času devet tekem v 19 dneh. Poznali so se utrujenost in porazi med sezono, ki so pustili posledice. Tu mislim na Virtus, ki nas je psihično zamajal, dokončen udarec pa je bil poraz z Zvezdo v Beogradu. Če potegnemo črto, si igralci zaslužijo čestitke, kajti sezona je bila res velik izziv. Samo oni vedo, koliko dni so preživeli po hotelih in kolikokrat so bile tekme odpovedane, ko smo bili v naletu in v formi, ampak jim ni bila dana možnost, da bi v tistem trenutku premagali tekmeca, ki je bil morda na papirju boljši od nas. V tem pogledu težko govorimo o regularnosti sezone. Toliko odpovedi ni bilo nikoli prej v športu. V določenem trenutku smo bili v optimalni formi, ko bi lahko marsikoga presenetili, a se je na žalost razpletlo drugače. V človeški naravi je, ko si pred vrati cilja, želiš vedno več, in prav je tako. Moramo pa biti s sezono zadovoljni, saj so se fantje borili do konca. Proti Megi so pokazali pravi značaj, saj so se želeli posloviti od Lige ABA z zmago.

Sani Bečirović, športni direktor Cedevite Olimpije

"Zadnjih 20 dni nismo normalno trenirali. V tem obdobju smo odigrali kar devet tekem. Ničesar ne zamerim fantom. Smo si želeli in po mojem mnenju tudi zaslužili, a nekatere odložene tekme nam res niso šle na roko. V tem času smo imeli tri gostovanja pri treh najboljših ekipah v ligi. Potem smo igrali še z Zvezdo doma in takoj zatem s Cibono. V Zagreb smo šli praktično brez pravega treninga in priprave. Energetsko smo padli, kar je bilo očitno in pričakovano. Vsak, ki malo razume šport, ve, da, tudi če igraš proti drugoligašu, če nisi treniral in se normalno pripravljal, je težko zmagati. Ponosen sem na fante, saj smo bili ves čas blizu," je povedal Jurica Golemac.

"Po proračunu ne pripadamo vrhu regionalne košarke. Zmanjšali smo ga glede na lansko sezono, naši tekmeci pa so ga povišali. Na koncu nam je zmanjkalo moči, kakovosti in malce več rotacije, kar bi nam v ključnih trenutkih ob koncu sezono prav prišlo, ko potrebuješ več energije. V Evropi smo bili eno žogo od četrtfinala. Podobno nesrečno ali po kakšni napaki smo izgubili z Zvezdo. V Ligi ABA smo premagali vse, razen Zvezde. Lahko sem ponosen na fante, ki so garali in ves čas trdo delali. Na koncu nam je, kot pravim, zmanjkalo energije. Imeli smo nesrečo, da so se okužbe razširile v najpomembnejših trenutkih. Ko se igralci vrnejo po covidu, tudi če niso imeli resnih simptomov, potrebujejo kar nekaj časa, da pridejo spet v formo. Imeli smo smolo, da so se v zadnjem delu sezone okužili nosilci. In to ne naenkrat, ampak v dveh, treh tednih eden za drugim. Da prideš v igralno formo, potrebuješ trening, mi pa tega časa nismo imeli," je dodal Golemac.

Kot je povedal Golemac, jih je žoga ločila od četrtfinala Evropskega pokala, glede na obračun v Beograd pa tudi od polfinala Lige ABA. V gosteh bi morali igrati zmaji z Zvezdo že decembra. Srečanje je bilo preloženo na dan tekme, tedaj pa so bili Ljubljančani v vrhunski formi. Predvsem napad je bil v določenih delih sezone zares dober, nekaj časa najboljši v jadranski ligi in tudi v vrhu Evropskega pokala. Glavno orožje Olimpije je bil met z razdalje in hitra tranzicija z odličnima Blažičem in Kendrickom Perryjem. Več težav so imeli z obrambo, kjer je bilo nihanj preveč. Problemi z napadalnim skokom nasprotnika in zapiranjem so do izraza prišli prav na najtežjih tekmah proti najkakovostnejšim tekmecem. Proti Virtusu so bile takšne situacije v zadnjih dveh minutah in pol tri, tudi proti Zvezdi pa je bil preobrat plod ujete odbite žoge v napadu.

Če je imela Olimpija v napadu kar nekaj nevarnih strelcev, je bila največja pomanjkljivost pod obročem, kjer bi moral kraljevati Mangok Mathiang, ki bi varoval pot do obroča in gospodaril v skoku. Toda Avstralec južnosudanskih korenin se je poškodoval tik pred začetkom sezone. Vodstvo je sicer hitro reagiralo in pripeljalo Jarroda Jonesa, ki pa je povsem drugačen tip igralca. Izkazal se je za dobro okrepitev, saj je odličen strelec, a je slabša stran njegove igre obramba. Še več težav kot poškodbe pa je torej zmajem predstavljal koronavirus.

Kljub zmanjšanemu proračunu glede na prejšnjo sezono, je letošnja zasedba boljša in je tudi pokazala več od lanske. Osnova za naprej je, ogrodje ekipe je z domačim jedrom postavljeno, ob povišanju proračuna pa je z zdravim Mathiangom dovolj možnosti za konkreten napredek. Še prej Olimpijo čaka naskok na naslov v državnem prvenstvu in (verjetno) tudi v pokalu.

Cedevita Olimpija popustila v zgoščenem urniku tekem v Ligi ABA

Krka na koncu zasedla 12. mesto

Glavni tekmec zmajev bo do konca sezone Krka, ki je v zadnjem krogu Lige ABA sicer izgubila na gostovanju pri FMP-ju (91:85), toda hkrati je bil v Beogradu nemočen tudi Split, ki je moral priznati premoč Partizanu (80:58), tako da je dalmatinsko moštvo zasedlo 13. mesto, ki prinaša dodatne kvalifikacije za obstanek med jadransko elito. Novomeščani so bili na koncu 12. Ligo so končali z osmimi zmagami in 18 porazi in so v krogu s trikratnim evropskim prvakom ter Borcem imeli tri zmage in poraz, Splitčani pa so z obema izgubili po dvakrat.

S povprečjem dobrih desetih točk na tekmo je bil prvi strelec Krke v Ligi ABA izkušeni Rok Stipčević. Foto: FMP
S povprečjem dobrih desetih točk na tekmo je bil prvi strelec Krke v Ligi ABA izkušeni Rok Stipčević. Foto: FMP

Na koncu se je za odločilno izkazala prav zmaga nad Splitom v Novem mestu (77:71) pred slabima dvema tednoma. Brez dvoma si je Krka obetala več. Cilj, ki so ga pred sezono izpostavljali, je bil zagotovitev obstanka precej pred koncem sezone in uvrstitev okoli sredine lestvice. Želje se niso uresničile in novomeška zasedba je petič zaporedoma do zadnjega igrala za neposreden obstanek. Namreč po stečaju tretjega slovenskega predstavnika Kopra Primorske nobena zasedba letos ni neposredno izpadla iz lige.

Tudi novomeško sezono je zaznamoval covid-19, hkrati pa znova niso imeli sreče s poškodbami, predvsem je imel ogromno težav Milan Milovanović, ki bi moral biti prvi center. Krka je bila skakalno najslabša ekipa v ligi. Vendarle je bil pogled na lestvico decembra zelo spodbuden, saj je imela po 11. krogih pet zmag. Tedaj je slavila štirikrat zapored, pika na i seriji pa je bila suverena zmaga nad Partizanom. Po novem letu je koronavirus pot našel tudi v Krkino garderobo, do konca sezone je nato vpisala ob avtomatični zmagi nad Primorsko le še uspeha nad Mego in Splitom, izgubila pa 12-krat. Vseeno je bilo dovolj za 12. mesto.

"Čestitke soigralcem in strokovnemu štabu za 40 minut korektno odigrane tekme. Na koncu nam je zmanjkalo moči, saj je bila to naša šesta tekma v 11 dneh, tako da smo vseeno lahko zadovoljni z izidom. Uradno smo ostali v Ligi ABA, zato imamo razlog za veselje. Borbenost, s katero smo odigrali zadnjo tekmo, pa moramo zadržati do konca sezone v slovenskem prvenstvu,“ je po zadnji tekmi povedal Nejc Barič, ki je bil z 20 točkami tudi prvi strelec Krke v Železniku.

Sorodna novica Krka po Partizanovi uslugi ostaja v jadranski ligi

"Želja je bila velika, in svojim fantom ne morem ničesar zameriti, saj so se borili in igrali do konca. Tudi FMP je odigral korektno do samega konca z željo po zmagi. Čestitke njihovim igralcem, čestitke tudi mojim fantom. Mi smo bili v res težkem ritmu, saj je to že naša šesta tekma v 11 dneh. Vsa čast, da so lahko sploh še stali na nogah. Zahvalil bi se tudi drugim moštvom, ki so zadnjo tekmo odigrali normalno na zmago. Glede na to, da imamo dve zmagi s Splitom, ki je izgubil doma z Borcem, se mi zdi realno, da smo neposredno obstali v ligi. Splitu pa želim vso srečo v kvalifikacijah za obstanek v ligi,“ je dodal Dalibor Damjanović, ki je sredi marca po seriji slabih rezultatov na mestu glavnega trenerja zamenjal Vladimirja Anzulovića.


Na seznamu so slovenski košarkarji, ki igrajo na najvišji ravni, reprezentančni kandidati in obetavni slovenski košarkarji, ki že igrajo v članski konkurenci.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Krka)

26. krog ABA: FMP-Krka 91:85

10. k. 2. d. DP: Olimpija-Krka 99:72

9. k. 2. d. DP: Krka-Šenčur 84:70

18. krog ABA: Krka-Zvezda 57:98

24

30

16

22

20 (0/1 za dve, 6/8 za tri)

12 (0/1 za dve, 4/7 za tri)

1 (0/2 za tri)

6 (0/1 za dve, 2/4 za tri)

1

3

2

1

5

5

4

2

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

26. krog DP: Olimpija-Mega 85:79

10. k. 2. d. DP: Olimpija-Krka 99:72

9. k. 2. d. DP: Podčetrtek-O. 57:73

23. krog ABA: Cibona-Olim. 93:83

33

24

15

30

30 (6/11 za dve, 4/6 za tri)

13 (4/5 za dve, 0/6 za tri)

4 (2/2 za dve, 0/2 za tri)

6 (1/4 za dve, 0/4 za tri)

7

4

2

3

7

3

0

6

Saša Ciani (Dynamic/SRB)

konec sezone

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

Denver-Memphis 120:96

Denver-Houston 129:116

Golden State-Denver 118:97

Portland-Denver 105:106

Denver-Memphis 139:137

4

4

2

/

11

2 (1/1 za dve)

0 (0/1 za tri)

0 (0/1 za tri)

/

2 (1/1 za dve, 0/1 za tri)

0

2

0

3

0

0

0

0

Žiga Dimec (Cedevita Olimpija)

26. krog DP: Olimpija-Mega 85:79

10. k. 2. d. DP: Olimpija-Krka 99:72

9. k. 2. d. DP: Podčetrtek-O. 57:73

23. krog ABA: Cibona-Olim. 93:83

10

16

12

12

6 (3/4 za dve)

7 (2/6 za dve)

6 (2/4 za dve)

5 (2/2 za dve)

2

2

7

4

0

0

2

0

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

Golden State-Dallas 103:133

Sacramento-Dallas 113:106

Dallas-LA Lakers 108:93

Dallas-LA Lakers 115:110

Dallas-Detroit 127:117

28

38

39

36

33

39 (9/13 za dve, 4/10 za tri)

24 (4/8 za dve, 4/12 za tri)

18 (4/9 za dve, 2/6 za tri)

30 (6/12 za dve, 3/9 za tri)

30 (6/11 za dve,4/11 za tri)

7

6

8

9

10

8

8

13

8

9

Goran Dragić (Miami Heat/ZDA)

Miami-Chicago 102:110

Miami-Chicago 106:101

Atlanta-Miami 118:103

San Antonio-Miami 87:107

Miami-Houston 131:92

35

/

18

19

28

8 (3/6 za dve, 0/3 za tri)

/

3 (0/2 za dve, 1/1 za tri)

9 (1/4 za dve, 2/4 za tri)

19 (4/6 za dve, 3/4 za tri)

6

/

1

5

6

7

/

2

2

5

Zoran Dragić (Baskonia/ŠPA)

/

/

/

/

/

Gregor Glas
(Dnyamic/SRB)

konec sezone

Alen Hodžić (Cedevita Olimpija)

26. krog DP: Olimpija-Mega 85:79

10. k. 2. d. DP: Olimpija-Krka 99:72

9. k. 2. d. DP: Podčetrtek-O. 57:73

23. krog ABA: Cibona-Olim. 93:83

8

/

4

12

0 (0/1 za tri)

/

0

3 (1/1 za tri)

0

/

0

1

0

/

0

2

Gregor Hrovat (Cholet/FRA)

32. krog DP: Cholet-Roanne 83:72

11. krog DP: Boulazac-Cholet 77:83

31. krog DP: Bourg-Cholet 93:61

32

34

32

14 (1/2 za dve, 3/4 za tri)

13 (3/4 za dve, 0/4 za tri)

9 (3/3 za dve, 0/1 za tri)

5

5

1

5

7

3

Jaka Klobučar (Büyükčekmece/TUR)

30. krog DP:Büy-Gaziantep 71:90

28. krog DP: Büy-Bešiktat 89:104

22

16

12 (3/5 za dve, 2/6 za tri)

11 (1/2 za dve, 3/5 za tri)

3

0

1

0

Jan Kosi (Krka)

6. krog ABA: FMP-Krka 91:85

10. k. 2. d. DP: Olimpija-Krka 99:72

9. k. 2. d. DP: Krka-Šenčur 84:70

18. krog ABA: Krka-Zvezda 57:98

26

25

22

15

4 (2/3 za dve)

1 (0/1 za dve, 0/1 za tri)

2 (1/1 za dve)

6 (3/7 za dve)

2

2

4

4

1

1

0

0

Luka Lapornik (Krka)

6. krog ABA: FMP-Krka 91:85

10. k. 2. d. DP: Olimpija-Krka 99:72

9. k. 2. d. DP: Krka-Šenčur 84:70

18. krog ABA: Krka-Zvezda 57:98

34

/

23

24

13 (3/4 za dve, 2/6 za tri)

/

10 (0/3 za dve, 3/3 za tri)

8 (1/4 za dve, 2/3 za tri)

5

/

3

4

3

/

2

1

Miha Lapornik (Heroes Den Bosch/NIZ)

10. k. 2. d. DP: Bosch-Helder 107:58

22

11 (1/3 za dve, 3/8 za tri)

4

2

Jurij Macura (FMP/SRB)

6. krog ABA: FMP-Krka 91:85

/

/

/

/

Blaž Mahkovic (Helios Suns)

10. k. 2. d. DP: Šenčur-Helios 58:92

9. k. 2. d. DP: Helios-Rogaška 73:66

32

38

18 (0/3 za dve, 6/7 za tri)

23 (5/12 za dve, 3/4 za tri)

5

9

4

3

Blaž Mesiček (Split/HRV)

poškodovan

Jordan Morgan (Unics Kazan/RUS)

poškodovan



Edo Murić (Cedevita Olimpija)

26. krog DP: Olimpija-Mega 85:79

10. k. 2. d. DP: Olimpija-Krka 99:72

9. k. 2. d. DP: Podčetrtek-O. 57:73

23. krog ABA: Cibona-Olim. 93:83

26

26

23

21

3 (0/1 za dve, 1/3 za tri)

11 (1/3 za dve, 3/4 za tri)

9 (3/5 za dve, 0/1 za tri)

5 (1/4 za tri)

1

1

10

3

1

1

1

1

Aleksej Nikolić (Gravelines Dunkerque/FRA)

32. krog DP: Chalon-Grav. 81:80

31. krog DP: Grav.-Orleans 64:77

31

32

10 (1/1 za dve, 2/9 za tri)

12 (2/3 za dve, 1/6 za tri)

3

4

5

2

Alen Omić (JL Bourg-en-Bresse/FRA)

32. krog DP: Orleans-Bourg 78:70

11. krog DP: Bourg-Chalon 88:85

31. krog DP: Bourg-Cholet 93:61

21

10

17

8 (4/8 za dve)

4 (2/4 za dve)

8 (4/7 za dve)

6

3

3

4

0

1

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

33. krog DP: Valencia-Bilbao 99:90

21

22 (6/7 za dve, 3/6 za tri)

2

2

Matic Rebec (Orasi Ravenna/ITA, 2. liga)

1. k. 2. d. DP: Mantova-Rav. 81:76

30. krog DP: Rav.-Ferrara 88:82

31

30

13 (1/3 za dve, 3/5 za tri)

15 (2/2 za dve, 2/8 za tri)

3

3

4

6

Luka Rupnik (Cedevita Olimpija)

26. krog DP: Olimpija-Mega 85:79

10. k. 2. d. DP: Olimpija-Krka 99:72

9. k. 2. d. DP: Podčetrtek-O. 57:73

23. krog ABA: Cibona-Olim. 93:83

18

/

/

7

8 (0/1 za dve, 2/4 za tri)

/

/

0 (0/2 za tri)

3

/

/

1

3

/

/

0

Žiga Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

33. krog DP: Fuen.-Real 76:90

16

7 (2/3 za dve, 1/3 za tri)

1

5

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

30. krog DP: Bayern-Alba 62:100

2. t. 1/4finala EL: Milano-Bay. 80:69

1. t. 1/4finala EL: Milano-Bay. 79:78

21

22

26

0 (0/1 za dve, 0/1 za tri)

6 (3/3 za dve, 0/1 za tri)

7 (2/3 za dve, 1/1 za tri)

3

1

3

7

0

6

Jan Špan (Gipuzkoa San Sebastian/ŠPA)

33. krog DP: Gipuzkoa-Murcia 78:88

14

7 (2/4 za dve, 1/2 za tri)

0

1

Gašper Vidmar (Reyer Venezia/ITA)

29. krog DP: Venezia-Treviso 82:62

/

/

/

/