Belinda Bencic je v četrtfinalu Odprtega prvenstva ZDA igrala že pred petimi leti. Foto: Reuters
Belinda Bencic je v četrtfinalu Odprtega prvenstva ZDA igrala že pred petimi leti. Foto: Reuters

22-letna Švicarka je v uvodnem obračunu osmega dne na stadionu Arthurja Asha blestela. Forhend je deloval brezhibno, dobila je vse daljše izmenjave z osnovne črte. Osaka ni imela načrta B, Benciceva pa je blestela z raznovrstno igro. Japonka je imela na ameriški turneji na trdi podlagi težave s poškodbo kolena, tudi tokrat se ni dobro gibala.

Osaka bo naslednji teden izgubila prvo mesto na lestvici WTA. Foto: Reuters
Osaka bo naslednji teden izgubila prvo mesto na lestvici WTA. Foto: Reuters

"Večjega izziva v ženskem tenisu ni. Vedno je posebno igrati proti prvi igralki sveta. Ugaja mi njena igra, saj ima močne udarce. Tenis vidim kot šahovsko partijo, nikoli ne dosežem veliko "winnerjev". Ogledala sem si sobotno partijo med Osako in Coco Gauff. Uživala sem na stadionu," je dejala Benciceva, ki je bila februarja 2016 že na sedmem mestu na lestvici WTA, nato pa je precej padla zaradi operacije zapestja.

Že v prvi igri je Osaka izgubila servis, a je nato nanizala tri igre in povedla s 3:2. V enajsti igri je Benciceva prišla do ključnega odvzema servisa, nato pa zaključila prvi niz.

V drugem nizu je Švicarka zadela izjemen bekhend za 0/30, sledila je dvojna napaka in Osaka je brez dobljene točke izgubila začetni udarec. V naslednjih treh igrah na svoj servis je Benciceva oddala le dve točki. Dvoboj je trajal uro in 27 minut.

Švicarka je pravi strup za Japonko, saj je dobila že četrti zaporedni medsebojni dvoboj. Pred današnjim dvobojem jo je letos premagala tudi v Madridu in Indian Wellsu, lani pa še na Hopmanovem pokalu.

Osaka po porazu proti Bencicevi izgubila prvo mesto na lestvici WTA
StatistikaOsakaBencic
Prvi servis (%)5761
Asi90
Dvojne napake36
Neizsiljene napake2112
Winnerji2629
Osvojene točke5569
Priložnosti za brejk1/13/7
Točke na mreži2/610/10

Vekićeva rešila zaključno žogo
V četrtfinalu v sredo se bo Benciceva srečala z Donno Vekić. Hrvatica je premagala Julio Görges s 6:7, 7:5 in 6:3. Nemka je pri vodstvu s 5:4 v drugem nizu servirala za zmago in imela v deseti igri zaključno žogo. Vekićeva se je rešila, nanizala tri igre zapored in izenačila na 1:1 v nizih. V odločilnem nizu ji je edini brejk uspel v osmi igri. Dvoboj je trajal dve uri in 45 minut.

"Sploh ne vem, kako sem zmagala. Julia je odlično servirala in imela celo zaključno žogo. V tistem trenutku sem si zaželela samo to, da ji vrnem žogo v polje in skušam točko osvojiti po igri z osnovne črte, kar mi je tudi uspelo," je dejala 23-letna Hrvatica.

Nadal je brez pravega tekmeca v spodnejm delu žreba. Foto: Reuters
Nadal je brez pravega tekmeca v spodnejm delu žreba. Foto: Reuters

Andreescujeva v imenitni formi na trdi podlagi
Bianca Andreescu je v zadnjem obračunu večernega sporeda izločila Taylor Townsend s 6:1, 4:6 in 6:2 po uri in 55 minutah. 19-letna Kanadčanka blesti na trdi podlagi, zmagala je v Indian Wellsu in v Torontu. V četrtfinalu jo čaka Belgijka Elise Mertens, izmed vseh igralk v zgornji polovici žreba ima prav Andeescujeva največ možnosti za preboj v finale.

Nadal razred zase v spodnjem delu žreba
Večerni spored na stadionu Arthurja Asha sta odprla Nadal in Čilić. Španec je oddal prvi niz na letošnjem turnirju, a znova dokazal, da nima pravega tekmeca v spodnji polovici tabele. Pravi čudež bi se moral zgoditi, če Nadal v nedeljo ob 22.00 ne bi igral v finalu.

V drugem nizu Čilić spomnil na leto 2014
Čilić, ki je svoj edini grand slam osvojil pred petimi leti v New Yorku, je v prvem nizu dvakrat izgubil servis. V drugem nizu je Hrvat sijajno serviral, zadel je 12 "winnerjev" in narekoval ritem igre. V četrti igri je prišel do brejka in prednost zanesljivo zadržal do konca za izenačenje na 1:1 v nizih.

Rafa neustavljiv v tretjem in četrtem nizu
Nadal je tretji niz začel odločno. V drugi igri je Čiliću še uspelo rešiti dve priložnosti za odvzem servisa, v četrti igri pa je brez dobljene točke izgubil začetni udarec. Nadal je vračal vse močne udarce Čilića in zadel neverjetno paralelo bekhenda.

Z magičnim udarcem mimo mreže navdušil Woodsa
Španec je bil poln adrenalina, intenzivnost njegovih udarcev z osnovne črte je bila izjemna in nanizal je kar devet iger zapored. Vrhunec večera je bila spektakularna točka v zadnji igri obračuna, ko je Čilić skušal bončati z bolejem, Rafa pa ga je prebral in poslal žogo mimo mreže v polje. Navijači so noreli od navdušenja, tudi Nadalov prijatelj Tiger Woods je skočil visoko v zrak.

"V drugem nizu je Čilić narekoval ritem. Bolj agresivno je igral, potisnil me je nazaj. Na začetku tretjega niza sem se odločil, da prevzamem pobudo. Stopil sem malce bolj naprej in napadel njegove druge servise. Zdaj me čaka moj dober prijatelj Schwartzman, ki je v sijajni formi," je poudaril Nadal, ki je bil zelo srečen, da je zanj navijal tudi Tiger Woods. Španec je pojasnil, da je navdušeno spremljal zmago Američana na aprilskem mastersu v Augusti.

StatistikaČilićNadal
Prvi servis (%)6657
Asi1011
Dvojne napake56
Neizsiljene napake4026
Winnerji3337
Osvojene točke86109
Priložnosti za brejk2/36/11
Točke na mreži11/196/7
Diego Schwartzman se je drugič uvrstil v četrtfinale OP ZDA. V sredo ga čaka zares zahtevna naloga, saj se bo pomeril z Nadalom. Foto: Reuters
Diego Schwartzman se je drugič uvrstil v četrtfinale OP ZDA. V sredo ga čaka zares zahtevna naloga, saj se bo pomeril z Nadalom. Foto: Reuters

17 dvojnih in 65 neizsiljenih napak Zvereva
Alexander Zverev, ki je v soboto po štirih napetih nizih izločil Aljaža Bedeneta, je izpadel. Utrujeni Nemec, ki je v uvodnih treh krogih odigral kar 14 nizov, je moral priznati premoč Diegu Schwartzmanu. Argentinec je bil boljši s 3:6, 6:2, 6:4 in 6:3. Prelomna je bila maratonska peta igra drugega niza, ko je Schwartzman rešil štiri priložnosti za brejk. Povedel je s 3:2 in do konca niza ni več izgubil igre.

Zverev je kar osemkrat izgubil servis, naredil je 17 dvojnih napak in 65 neizsiljenih napak. Zmagovalec lanskega zaključnega mastersa v Londonu se še nikoli ni prebil v polfinale grand slama, v New Yorku je šele prvič igral v osmini finala.

NEW YORK, osmina finala (M), tabela
(21.430.000 am. dolarjev, trda podlaga)

WAWRINKA (ŠVI/23) - ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:4, 7:5, 2:1, b. b.
MEDVEDJEV (RUS/5) - KÖPFER (NEM)
3:6, 6:3, 6:2, 7:6 (2)
FEDERER (ŠVI/3) - GOFFIN (BEL/15)
6:2, 6:2, 6:0
DIMITROV (BLG) - DE MINAUR (AVS)
7:5, 6:3, 6:4
BERRETTINI (ITA/24) - RUBLJOV (RUS)
6:1, 6:4, 7:6 (6)
MONFILS (FRA/13) - ANDUJAR (ŠPA)
6:1, 6:2, 6:2
SCHWARTZMAN (ARG/20) - A. ZVEREV (NEM/6)
3:6, 6:2, 6:4, 6:3
NADAL (ŠPA/2) - ČILIĆ (HRV/22)
6:3, 3:6, 6:1, 6:2


Osmina finala (Ž), tabela:
BENCIC (ŠVI/13) - OSAKA (JAP/1)
7:5, 6:4
VEKIĆ (HRV/23) - GÖRGES (NEM/26)
6:7 (5), 7:5, 6:3
ANDREESCU (KAN/15) - TOWNSEND (ZDA)
6:1, 4:6, 6:2
MERTENS (BEL/25) - AHN (ZDA)
6:1, 6:1
SVITOLINA (UKR/5) - KEYS (ZDA/10)
7:5, 6:4
KONTA (VB/16) - PLIŠKOVA (ČEŠ/3)
6:7 (1), 6:3, 7:5
S. WILLIAMS (ZDA/8) - MARTIĆ (HRV/22)
6:3, 6:4
Č. VANG (KIT/18) - BARTY (AVS/2)
6:2, 6:4