Norvežanke bo težko vreči s prestola. Foto: EPA
Norvežanke bo težko vreči s prestola. Foto: EPA

Skandinavija je dežela rokometa, zato se ob bojih na parketu obeta lepa kulisa tudi na tribunah. Ekipe se ne bodo borile le za medalje, ampak tudi za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. Gostiteljica Francija ter štirje celinski prvaki – Norveška iz Evrope, Angola iz Afrike, Južna Koreja iz Azije in Brazilija iz Južne Amerike – so si že izborile nastop. Prostih je še sedem mest.

Boj za kvalifikacije za olimpijske igre

Nastop na olimpijskem turnirju si bo na tem SP-ju priigrala le najboljša izbrana vrsta, druge visoko uvrščene reprezentance si bodo zagotovile nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo na sporedu med 11. in 14. aprilom. Na te turnirje so se uvrstile že Argentina, Kamerun in Japonska, prostih pa je še devet mest.

Svetovno prvenstvo se bo začelo v sredo in bo trajalo vse do 17. decembra. 32 reprezentanc je razdeljenih v osem skupin. V drugi del se bodo prebile po tri najboljše ekipe iz vsake skupine. Štiri novoustanovljene skupine bodo dale po dve četrtfinalistki. Od tam naprej bo šlo na izpadanje.

Prevlada Norvežank in Francozinj

V zadnjih treh letih so vse najpomembnejše lovorike na velikih tekmovanjih odšle na Norveško in v Francijo. Norvežanke so poleg svetovnega prvenstva dvakrat osvojile še evropsko, Francozinje so bile najboljše na olimpijskih igrah. Stavnice v vlogo favoritinj postavljajo Norveško (kvota 2,10), sledi Francija (4,33), v ožjem krogu favoritinj za medaljo pa so še Danska (6), Nizozemska (8) in Švedska (10).

Na dosedanjih svetovnih prvenstvih so največkrat – štirikrat – na najvišjo stopničko stopile Norvežanke in Rusinje, ki zaradi kazni nimajo pravice nastopa.

Selektor Adžić kljub poškodbam verjame v uspeh na svetovnem prvenstvu

Slovenke na Norveškem precej oslabljene

Slovenska reprezentanca v Skandinavijo odhaja na krilih uspeha na lanskem domačem evropskem prvenstvu, kjer je osvojila osmo mesto. A Slovenke bodo na Norveškem, kjer bodo igrale v skupini s Francijo, Angolo in Islandijo, močno zdesetkane. Zagotovo ne bo prvokategornic Elizabeth Omoregie in Nine Zulić, resne zdravstvene težave z zadnjo stegensko mišico ima tudi najboljša strelka v zgodovini reprezentančnega rokometa Ana Gros.

Izbranke črnogorskega strokovnjaka na klopi Slovenije Dragana Adžića si bodo kljub temu skušale izboriti nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev, a podobne želje imajo še mnoge izbrane vrste.

Slovenija je bila na dosedanjih sedmih svetovnih prvenstvih najboljša na Hrvaškem leta 2003, ko je zasedla osmo mesto. V Španiji pred dvema letoma je bila 16., pred tem je bila v Italiji leta 2001 deseta, v Rusiji leta 2005 in Nemčiji 2017 14. Na premiernem nastopu v Nemčiji leta 1997 je bila 18., najslabšo uvrstitev pa je dosegla na Japonskem leta 2019, ko je osvojila 19. mesto.

Rokometašice zaključujejo priprave na prvenstvo

SVETOVNO PRVENSTVO (Ž)
SKUPINA D, Stavanger

Četrtek ob 18.00 (prenos TV SLO 2):
SLOVENIJA – ISLANDIJA
Ob 20.30:
FRANCIJA – ANGOLA

Sobota ob 15.30 (prenos TV SLO 2):
SLOVENIJA – ANGOLA
Ob 18.00:
ISLANDIJA – FRANCIJA

Ponedeljek ob 18.00:
ANGOLA – ISLANDIJA
Ob 20.30 (prenos TV SLO 2):
SLOVENIJA – FRANCIJA

V drugi del se uvrstijo tri ekipe.