Kelvin Kiptum pred nekaj meseci v Chicagu. Foto: Reuters
Kelvin Kiptum pred nekaj meseci v Chicagu. Foto: Reuters

Po informacijah lokalnih medijev naj bi Kiptum na avtocesti Eldoret - Kaptagat izgubil oblast nad vozilom, ki je zadelo ob drevo. V avtu je po lokalnih virih bila še ena sopotnica, ki je nesrečo preživela, a jo zaradi hudih poškodb zdravijo v bolnišnici. Kiptum je umrl nedaleč od svojih trening poti in svoje rojstne vasi Chepkorio, približno 40 kilometrov od Eldoreta, meke kenijskega teka.

"S pretresenostjo in globoko žalostjo smo prejeli novico o smrti Kelvina Kiptuma in njegovega trenerja Gervaisa Hakizimano," je v izjavi za javnost dejal predsednik mednarodne atletske zveze World Athletics Sebastian Coe. "Kenija je izgubila poseben dragulj. Smo brez besed," je dodal kenijski minister za šport Ababu Namwamba.

Kenijski predsednik William Ruto se je v sporočilu, objavljenem na družbenem omrežju X, poklonil spominu na "izrednega športnika, ki je pustil izjemen pečat" v športu. "Kiptum je bil naša prihodnost," je dejal.

Nekdanji predsednik kenijske vlade Raila Odinga je v prvem odzivu zapisal: "To so uničujoče novice, ko žalujemo za izjemnim posameznikom, svetovnim rekorderjem in ikono kenijske atletike. Moje globoko sožalje njegovim ljubljenim, prijateljem in celotni atletski bratovščini. Naš narod žaluje globoko izgubo pravega junaka."

Svetovni rekord 2:00:35 je postavil lani v Chicagu. Skupaj s prejšnjim rekorderjem Eliudom Kipchogejem – njegov dosežek je izboljšal za 34 sekund – je bil imenovan v kenijsko ekipo za olimpijske igre. Ob Chicagu je zmagal še na maratonih v Valencii pred dve letoma in lani v Londonu.

Tekač, ki je veljal za enega najbolj obetavnih tekmovalcev na dolge proge, je skušal še letos postati prvi človek s časom pod dvema urama na uradno priznanem maratonu. Prvič naj bi ta mejnik skušal doseči že aprila v Rotterdamu, je pred kratkim sporočila njegova ekipa. Doslej je maratonsko razdaljo v manj kot dveh urah uspelo preteči zgolj Kipchogeju, a to na posebej prirejenem dogodku, ki ni štel za svetovni rekord.

Kiptum, ki je bil oče dveh otrok, je svoj prvi pravi maraton odtekel šele pred dvema letoma. Na prvem večjem tekaškem dogodku je nastopil šele štiri leta predtem, ko je tekel v sposojenih športnih copatih, saj si svojih ni mogel privoščiti.