Meta Hrovat je šest sezon tekmovala na najvišji ravni. Foto: Reuters
Meta Hrovat je šest sezon tekmovala na najvišji ravni. Foto: Reuters

Nekdanja odlična alpska smučarka je bila gostja v oddaji Dobro jutro, kjer je spregovorila o koncu kariere. Pred približno tremi tedni je 25-letnica iz Podkorena dokončno potegnila črto pod športno pot. Že oktobra 2022 je sicer napovedala konec kariere, a se je potem lani aprila vrnila. Med pripravami na novo sezono so se vrnile kronične bolečine v hrbtu, ki so onemogočile začetek nove sezone. Po odpovedi nastopa na uvodu zime so zaokrožile govorice, da razmišlja o dokončnem slovesu, obstajala je možnost, da bi nastopila na domačih tekmah v Kranjski Gori, kjer je dvakrat stala na odru tekem svetovnega pokala, toda konec januarja je sporočila, da se dokončno poslavlja od profesionalnega smučanja.

"To je bil kar proces. Nekako je že dolgo vrelo v meni, saj nisem več čutila tiste hude želje in motivacije. Zdelo se mi je, da sem vso energijo porabila. Začela sem razmišljati o tem, da mogoče zame uspeh v življenju ne pomeni samo uspeha v karieri, ampak da je mogoče uspeh to, da se iz dneva v dan počutim dobro. Nekako mi kariera tega ni več predstavljala. Ta odločitev se je kar nekaj časa kuhala v meni. Potem sem prišla do točke, ko sem zbrala dovolj poguma in rekla, da je dovolj in si želim iti na novo, drugačno pot oziroma odpreti v življenju novo poglavje," je o prvi odločitvi, da konča kariero, povedala trikratna mladinska svetovna prvakinja.

Osebno: Smučarka Meta Hrovat

"Postalo me je res strah pod narekovaji rečeno normalnega življenja in spopadanja z izzivi, ki jih predstavlja življenje zunaj profesionalnega športa. Nekako me je strah, kar odkrito lahko povem, premagal. Premagal je tisto, kar sem v resnici razmišljala. In sem se vrnila v mehurček, ki sem ga poznala. Po začetku, ko sem začela trenirati, znova nisem čutila tiste iskrene sreče in občutka zadovoljstva. Ko si vsem na očeh, se je težje odločati čisto po srcu. Neke pritiske sem si sicer ustvarjala sama. Tudi profesionalni športnik kdaj sprejme kakšno odločitev in se potem premisli," je nadaljevala smučarka, ki je štirikrat v karieri stopila na oder za zmagovalke tekem svetovnega pokala.

Meta Hrovat je bila na tekmah svetovnega pokala štirikrat tretja, po dvakrat v Kranjski Gori in v Lenzerheideju. Foto: Reuters
Meta Hrovat je bila na tekmah svetovnega pokala štirikrat tretja, po dvakrat v Kranjski Gori in v Lenzerheideju. Foto: Reuters

"Mehurček profesionalnega športa je nekaj zelo posebnega. Imela sem velik privilegij, da sem tekmovala na taki ravni in bila v profesionalnem športu. V tem mehurčku pa se nekako malce izoliraš iz običajnega življenja in je težko stopiti nazaj v ta ritem. Oziroma nikoli zares nisem imela ritma običajnega življenja. Mislim, da so v življenju različna obdobja, in prav je, ta vsako obdobje sprejmeš in ga ne jemlješ kot dokončnega. Tudi profesionalni šport je obdobje, ki ga nisem želela vzeti za vse življenje. V obdobju, v katerem sem zdaj, je nekako prehodno in bo prav tako minilo. Tako se lotevam vsega skupaj. Profesionalni šport je bil lepo obdobje, zdaj pa grem dalje," je dodala.

Lani, tri mesece po prvi naznanitvi konca kariere, je doživela hudo nesrečo med turnim smučanjem. "Nerodno se mi je vdrl sneg in pri veliki hitrosti sem z glavo priletela v neko skalo. Hudo sem si poškodovala glavo, ampak na začetku je bilo videti huje. Moram reči, da sem zelo dobro in hitro okrevala ter se tudi hitro vrnila v neko normalno življenje, kar me zelo veseli," je Hrovat opisala nesrečo, po kateri sprva ni želela več na smuči, toda zaradi ljubezni do smučanja si je premislila. "Ko sem se zbudila in zavedela ter preživela kar nekaj dni v bolnišnici, najprej nisem želela še enkrat kadar koli občutiti tega, kar sem tisti dan, čeprav sem imela med profesionalno kariero kar nekaj poškodb, tudi precej resnih. A bilo je drugače. Nesreča se ni zgodila na smučišču. Pomagali so mi prijatelji in sestra, ki so bili z mano, a je drugače, če si prepuščen sam sebi in ljudem, ki so ob tebi. Zaradi nesreče sem bila prve dni nekoliko v dvomih, ali bi še kdaj želela na smuči, toda smučanje imam res rada. Če bi vsako stvar prekinil, ko se ti nekaj slabega zgodi, si hitro življenje zelo omejiš."