Tadej Pogačar na 3. etapi ni imel pravega tekmeca v zaključku. Foto: EPA
Tadej Pogačar na 3. etapi ni imel pravega tekmeca v zaključku. Foto: EPA
Sorodna novica Sproščeni Pogačar veliko testira, se šali in pili gorsko formo
Sant Joan de les Abadesses-Port Aine, 
176,6 km:                             
  1. T. POGAČAR        SLO     4:34:25
  2. M. LANDA          ŠPA       +0:48
  3. A. TIBERI         ITA        1:03
  4. W. POELS          NIZ         oba
  5. S. KUSS           ZDA    isti čas
  6. A. VLASOV         RUS        1:10
  7. C. RODRIGUEZ      ŠPA            
  8. C. HARPER         AVS         vsi
  9. L. MARTINEZ       FRA        isti
 10. E. MAS            ŠPA         čas
...                                   
165. D. NOVAK          SLO       33:37
                                      
Skupno po 3. etapi (od 7):            
  1. T. POGAČAR        SLO    13:38:12
  2. M. LANDA          ŠPA       +2:27
  3. A. VLASOV         RUS        2:55
  4. L. MARTINEZ       FRA        3:21
  5. C. HARPER         AVS        3:22
  6. E. MAS            ŠPA        3:27
  7. S. KUSS           ZDA        3:34
  8. W. POELS          NIZ    isti čas
  9. E. BERNAL         KOL        3:50
 10. J. ALMEIDA        POR        3:52
...                                   
165. D. NOVAK          SLO     1:12:55

Pogačar je zablestel že v torek in na vzponu na Vallter dosegel 65. zmago med profesionalci. Izrazit favorit je bil tudi tokrat, vlogo favorita pa je upravičil. S tem je postal prvi kolesar po Nacerju Bouhanniju, ki je na katalonskem krogu dobil dve etapi zapored (leta 2014 je to med drugim uspelo tudi Luki Mezgecu). Drugouvrščenega Lando je pustil 48 sekund zadaj. V skupnem seštevku ima zdaj pred njim 2:27 prednosti.

Dogajanje se je začelo malce pred poldnevom, ko so kolesarji zapustili kraj Sant Joan de les Abadesses. Karavano je čakalo veliko plezanja, saj so morali skupaj premagati kar 3925 višinskih metrov razlike.

Na trasi so bili posejani trije klanci, že po 41 km je bil najprej na vrsti vzpon prve kategorije na Port de Toses (4 km, povprečni naklon devet odstotkov).

40 km pred ciljem je kolesarje čakal izjemno dolg vzpon na Port de Canto (25,5 km; 4,2-odstotni; 1715 m. n. v.), za konec pa še ciljni na Port Aine (18,4 km; 6,7-odstotni; 1960 m. n. v.), oba sta zunaj kategorije. In prav na ciljnem vzponu se je etapa tudi prelomila.

Profil 3. etape. Foto: Organizator
Profil 3. etape. Foto: Organizator

Ubežniki ujeti na Port de Cantu
Pogačarjeva ekipa UAE Emirates je zapeljala na čelo glavnine ob vznožju prvega prelaza ekstra kategorije Port de Canto (25,5 km ob 4,2-odstotnem povprečnem naklonu) in narekovala tempo, za ubežno deseterico kolesarjev je zaostajala dobro minuto. Zaostanek se je hitro stopil, ubežniki so bili hitro ulovljeni (približno 65 km pred ciljem), vajeti pa je nato prevzela ekipa Visma Lease a Bike.

Landa je prvi napadel, sam pa sem šel mimo, ker sem videl, da se je ustvarila razlika. Pomislil sem, da sem mogoče napadel prezgodaj, vendar sem imel dober ritem, do zadnjih dveh kilometrov sem lahko dobro odrinil. Bil sem že pošteno utrujen, a mi je uspelo dobro končati.

Tadej Pogačar

Na spustu v dolino ni bilo pretresov, glavnina je razmeroma mirno prispela na ravnino, kjer jo je še pred začetkom vzpenjanja na zadnji prelaz dneva – Port Aine – čakal leteči sprint pri Rialpu. Dobil ga je Aleksandr Vlasov (BORA hansgrohe) pred Marcom Solerjem in Pavlom Sivakovom (oba UAE Emirates).

Kot vlak se je odpeljal mimo
Akcija se je začela 7,4 km pred ciljem, ko je napadel Mikel Landa (Soudal Quick-Step). Pogačar je takoj odgovoril in skupaj sta pobegnila skupini. Ni minilo dolgo, ko se je slovenski as otresel Španca in ostal sam na čelu dirke. Bil je v svojem svetu, niti enkrat se ni ozrl nazaj, navil je tempo in začel večati prednost. Ta je šest km pred ciljem znašala že 16 sekund.

Landa je hitro opustil misel na etapno zmago, jasno mu je postalo, da takšnega tempa do cilja ne bo zmogel, kmalu se mu je pridružil Sepp Kuss (Visma Lease a Bike). Dvomov o zmagovalcu ni bilo več, Pogačar je mirno prikolesaril na vrh in prilepil še dodatnih 48 sekund naskoka pred drugouvrščenim Lando v skupnem seštevku.

Domen Novak (UAE Emirates) je etapo sklenil na 165. mestu z zaostankom 33 minut in 37 sekund, v skupnem vrstnem redu je prav tako 165. (+1:12:55).

Pogačar pomislil, da je napadel prezgodaj
"Landa je prvi napadel, sam pa sem šel mimo, ker sem videl, da se je ustvarila razlika. Pomislil sem, da sem mogoče napadel prezgodaj, vendar sem imel dober ritem, do zadnjih dveh kilometrov sem lahko dobro odrinil. Bil sem že pošteno utrujen, a mi je uspelo dobro končati," je po etapi povedal izjemni 25-letnik s Klanca pri Komendi. "Še ena super dobra etapa za moštvo. Vesel sem, da sem zmagal, za zmago so vsi kolegi trdo garali."

Premor od gora, na vrsti so ravnine
V četrtek in petek sta na sporedu dve etapi, na katerih naj bi končno na račun prišli sprinterji, v soboto je na vrsti še ena težka gorska etapa, v nedeljo pa klasični krogi po Barceloni in vzponi na Montjuic.

Pogačar: Novak ima nov vzdevek, zdaj je traktor lamborghini

103. Dirka po Kataloniji

3. etapa, Sant Joan de les Abadesses−Port Aine, 176,6 km


Sorodna novica Philipsen zmagovalec klasike Brugge-De Panne