Miha Zajc je v čustvenem zapisu strnil svoje profesionalne in osebne občutke ob novici, da ne bo udeleženec evropskega prvenstva 2024. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zajc je v čustvenem zapisu strnil svoje profesionalne in osebne občutke ob novici, da ne bo udeleženec evropskega prvenstva 2024. Foto: www.alesfevzer.com

"Zadnjih nekaj dni ni bilo najbolj enostavnih. Ko se zgodijo takšne stvari, mislim, da je najbolje, da si človek vzame čas, se umiri in z mirno glavo razmisli," je v pismu, objavljenem na družbenem omrežju Instagram, začel Miha Zajc.

Včasih moraš nekaj izgubiti, da to začneš bolj ceniti. Ko ti gre dobro, je vse samoumevno in kar pozabiš na pot do uspeha. A kako malo je potrebno, da vse izgubiš.

Miha Zajc

"Ne glede na zgoraj napisano, to ne pomeni, da se z odločitvijo selektorja strinjam. Sam bi se seveda odločil drugače. Ampak danes sem v vlogi, da se moram sprijazniti s to odločitvijo, prevzeti svoj del odgovornosti ter z dvignjeno glavo oditi naprej," je dodal 29-letni napadalni vezist.

Zapis je sklenil z besedami: "Ponosen sem, da sem bil del te zgodbe, a moja pot v tem trenutku gre v drugo smer. Verjamem pa, da se bomo še srečali. Iz srca hvala za vse in srečno na evropskem prvenstvu."

Začel kvalifikacije, a nato izgubil mesto

Miha Zajc je za člansko reprezentanco debitiral na prijateljski tekmi z Makedonijo leta 2016, v osmih letih pa je zbral 39 nastopov in dosegel osem golov ter prispeval štiri podaje. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 je zaigral na prvih treh tekmah (proti Kazahstanu je vstopil, proti San Marinu in Finski pa je začel tekmo), nakar je izgubil mesto v redni rotaciji. Na koncu je odigral zgolj še štiri minute proti Danski (1:2).

Marca ni bil vpoklican za pripravljalni tekmi, junija pa je bil med 30 kandidati za nastop v Nemčiji, a ni dobil priložnosti za igro proti Armeniji. Na koncu je bil najbolj presenetljivo ime med četverico, ki jo je s seznama potnikov prečrtal selektor Kek. Pred tekmo proti Bolgariji so slovenski tabor zapustili še Matevž Vidovšek (Olimpija), Žan Zaletel (Viborg) in Luka Zahović (Pogon Szczecin).

Podaljšal pogodbo, a pristal na stranskem tiru Fenerja

Za 29-letnikom iz Šempetra pri Gorici je nenavadna klubska sezona. Še lani poleti je po uspešni predlanski sezoni podpisal novo triletno pogodbo s Fenerbahčejem. A nato je zaigral zgolj na 21 tekmah od 58 tekem turškega nogometnega velikana, pri čemer je devetkrat vstopil s klopi, desetkrat pa je bil zamenjan. Pri le dveh v celoti odigranih tekmah je zbral samo 1105 igralnih minut, edina gola v sezoni pa je dosegel lani oktobra v Konferenčni ligi ob zmagi nad Ludogorcem s 3:1. V turškem prvenstvu je po lanskem novembru zaigral zgolj štirikrat za skupnih 137 minut igre.

Slovenija bo prvo tekmo na prvenstvu v okviru skupine C odigrala v nedeljo v Stuttgartu, kjer se bo pomerila z Dansko. Kekove varovance nato čaka tekma s Srbijo v Münchnu (20. 6.) in za konec skupinskega dela še tekma z Anglijo v Kölnu (25.).