Zala Kuštrin. Foto: www.alesfevzer.com
Zala Kuštrin. Foto: www.alesfevzer.com

Zala Kuštrin je z dvema zadetkoma v zadnjem delu dvoboja poskrbela za preobrat in prvi komplet točk v drugem rangu Lige narodov. Na lestvici to pomeni, da so Slovenke zdaj pri šestih točkah in so vsaj za zdaj v boljšem položaju za obstanek v tem rangu Lige narodov.

Varovanke Saše Kolmana so imele v prvih 15 minutah številne priložnosti. Kuštrin je iz zahtevnega položaja z desne strani zadela vratnico, ista igralka pa je v 15. minuti slabo sprožila iz neposredne bližine, podobno kot Mateja Zver nekaj minut prej z leve strani.

Predstavnice BiH-a so v 19. minuti zadele iz prvega nevarnega položaja. V kazenskem prostoru je žogo slabo ustavila oziroma izbila Sara Gradišek, odbito žogo pa je za hrbet Zale Meršnik poslala Maja Jelčić.

Slovenke so v 27. minuti znova izigrale obrambo tekmic, a je Kuštrin žogo poslala daleč čez vrata. Zver je v 33. minuti s škarjicami prav tako zgrešila cilj.

Drugi polčas so bolje začele gostje, ki so takoj zapretile prek prostega strela Melise Hasanbegović.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Najlepšo priložnost do tedaj je v 59. minuti zapravila Kuštrin. Po lepi podaji Zver v osrčje kazenskega prostora je bila popolnoma sama, a je slabo streljala in zadela Jeleno Gvozderac v vratih BiH-a. Odbito žogo je Lara Prašnikar poslala naravnost v roke vratarke tekmic.

Kuštrin je bila po lepi potezi iz obrata in z volejem nenatančna tudi v 62. minuti. Kaja Korošec pa je v 68. minuti po podaji iz kota oplazila prečko. Enosmerni promet proti vratom gostij se je nadaljeval, sadove pa obrodil v 74. minuti, ko je po podaji Mateje Zver z veliko sreče zadela Kuštrin.

Napadalka Bologne je dobri dve minuti pozneje prodrla po desni strani ter mimo dveh branilk in pod nogami Gvozderac zadela za 2:1. Tudi v zadnjih 15 minutah so prevladovale Slovenke, o čemer je pričalo tudi razmerje v strelih proti vratom (17:3). Zadnjega slovenskega je sprožila Dominika Čonč in izzvala še eno obrambo vratarke BiH-a.

V Ligi B je v štirih skupinah skupaj 16 ekip. Zmagovalke skupin bodo napredovale v Ligo A, drugouvrščene se bodo v dodatnih kvalifikacijah merile s tretjeuvrščenimi iz lige A za preboj v najvišji rang tekmovanja, najboljše tretjeuvrščene iz Lige B pa bodo igrale za obstanek s tremi najboljšimi drugouvrščenimi iz Lige C. Najslabša tretjeuvrščena ekipa iz Lige B bo neposredno izpadla v najnižjo Ligo C.

Liga narodov, skupina B4:
SLOVENIJA – BiH 2:1 (0:1)
Kuštrin 74., 77.; Jelčić 19.

Slovenija: Meršnik, Eržen, Gradišek, Golob, Kolbl, Zver (78./Čonč), Korošec, Makovec, Janež (78./Zajmi), Kuštrin (od 90. Rogan), Prašnikar (94./Križaj).

BiH: Gvozderac, Kapetanović, Hasanbegović, Milinković, Šabanagić, Hadžić (89./Valetanlić), Slišković (46./Spasojević), Ekić, Kršo (79./Krajnić), Jelčić (79./Gačanica), Nikolić.

Prestavljeno:
Belorusija – Češka

Lestvica:
1. BiH               5   2  2  1   7:6   8
2. Češka             4   2  1  1   6:4   7
3. Slovenija         5   1  3  1   4:5   6
4. Belorusija        4   0  2  2   3:5   2