Najboljše deskarje na svetu bo Rogla (fotografija je arhivska) pričakala v pravi zimski podobi. Foto: www.alesfevzer.com
Najboljše deskarje na svetu bo Rogla (fotografija je arhivska) pričakala v pravi zimski podobi. Foto: www.alesfevzer.com

Paralelni veleslalom in paralelni slalom bi sicer morala biti del prvenstva na Kitajskem, a so ga tam zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali. Priložnost so zagrabili izkušeni organizatorji tekem svetovnega pokala na Rogli, ki skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) in Unitourjem obljubljalo potrditev dolgo časa znanega dejstva, da Slovenija spada med najboljše organizatorje tekem v zimskih športih. Kot zatrjujejo, so na prvenstvo pripravljeni, čeprav se ne bi branili še nekaj dodatnih mesecev priprav.

Žan Košir in kolegi se bodo na domači progi bojevali za najvišja mesta. Košir je bil pred slabim mesecem v Moskvi drugi v paralelnem slalomu. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Košir in kolegi se bodo na domači progi bojevali za najvišja mesta. Košir je bil pred slabim mesecem v Moskvi drugi v paralelnem slalomu. Foto: www.alesfevzer.com

Direktor SZS-ja Uroš Zupan: Zlata generacija si zasluži, da tekmuje doma
"Planica in Pokljuka sta se na tekmovanje pripravljali veliko časa, ki pa ga Rogla ni imela, toda verjamemo, da se pri izvedbi to ne bo poznalo. Zmožnost odlične organizacije je bil tudi ključ, da smo prvenstvo sploh dobili, hitro pa smo tudi zaprli finančno shemo. Tukaj so nas podprli zvesti partnerji SZS-ja. Upam, da nam bo šlo na roke tudi vreme, napovedane so stabilnost in nižje temperature, nadejamo pa se tudi dobrih rezultatov domačih tekmovalcev. Zaradi zlate generacije deskarjev bomo to prvenstvo priredili, saj si zaslužijo, da enkrat na največjem tekmovanju tekmujejo tudi doma,"
je na spletni novinarski konferenci dejal direktor SZS-ja Uroš Zupan, ki je pojasnil, da proračun tekmovanja znaša 300.000 evrov, tretjino denarja je zagotovil Fis, preostali dve pa SZS in organizatorji.

Gledalcev tudi na Rogli ne bo, zaradi novega koronavirusa pa bodo veljali strogi ukrepi NIJZ-ja in Fisa. Slovenska ekipa za paralelni slalom je že znana. Nastopili bodo Žan Košir, Rok Marguč, Tim Mastnak, Črt Ikovic in Sara Goltes, za paralelni veleslalom pa se bosta za četrto mesto v kvalifikacijah pomerila Ikovic in Jernej Glavan.

Tim Mastnak bo na Rogli branil srebrno medaljo

Glavni trener Izidor Šušteršič: Zanima nas samo zmaga.
"Lahko rečem, da nas zanima samo zmaga. Sanjamo o slovenski himni, temu je od zadnjih tekem svetovnega pokala v Rusiji podrejeno vse. Z izjemo dveh dnevov smo ves čas trenirali na Rogli, poskušali bomo čim bolj izkoristiti domač teren. Poskušali smo se čim bolj približati razmeram, kakršne bodo na tekmi, zato smo progo solili. Pričakujemo, da bo zapihal severni veter, da bodo temperature padle in da bo proga vrhunsko pripravljena,"
pa je, kot vedno, optimistično razpoložen glavni trener slovenske reprezentance Izidor Šušteršič, ki je glavnim adutom danes in v sredo namenil dva dneva počitka, nato pa se bodo tudi oni vrnili na Roglo.

Rok Marguč najizkušenejši slovenski deskar

Tako kot drugi se tudi Šušteršič zaveda, da bodo njegovi varovanci imeli določeno prednost, a hkrati tudi večji pritisk. Če ga bodo znali premagati, kar jim je na Rogli v preteklosti že uspevalo, se zagotovo lahko nadejajo odličnih rezultatov, ki se jim na velikih tekmovanjih redko izmuznejo.

Paralelni veleslalom bo na Rogli na sporedu v ponedeljek, 1. marca, dan pozneje (2. marca) pa še paralelni slalom.