Anamarija Lampič je osvojila deseto slovensko medaljo na nordijskih SP-jih. Foto: EPA
Anamarija Lampič je osvojila deseto slovensko medaljo na nordijskih SP-jih. Foto: EPA

Lampičeva je osvojila tretjo slovensko medaljo v šprintu po dveh Petre Majdič v Saporu 2007 (srebro) in Oslu 2011 (bron). Gre za četrto tekaško medaljo in jubilejno deseto za Slovenijo na svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju. Lampičeva je bila srebrna pred dvema letoma v Seefeldu v ekipnem šprintu v paru s Katjo Višnar.

Finalni tek Anamarije Lampič

Lampičeva finala v spomladanskem vremenu na močno soljeni progi ni začela najhitreje. V skandinavski družbi treh Norvežank in dveh Švedinj, sta tempo narekovali Sundlingova in Johanna Hagström, Slovenka se je držala okoli četrtega mesta, na prvem vzponu je bila celo predzadnja. Kazalo je, da na zadnjem vzponu Lampičeva ne bo zdržala tempa, vendar je prišla na spust s priključkom na četrtem mestu. Sundlingova je odbrzela do zlata, Lampičeva pa je v ciljni ravnini najprej obračunala s Hagströmovo in napadla Fallo, ki je ciljno črto vseeno prečkala s centimetrsko prednostjo, kar je pokazal šele fotofiniš.

Izjava Lampičeve po bronasti medalji

"Če bi bila ciljna ravnina še meter daljša ..."
"Take tekme v tako težkih pogojih še nisem imela. Očitno mi kar ustrezajo. V kvalifikacijah je bila proga čisto drugačna. Rekla sem si, da moram biti spredaj, in mi je uspelo. Sem izjemno ponosna nase. Že v četrtfinalu sem videla, da sem močna v finišu. V finalu se je to pokazalo, malce mi je žal, da se nisem na vrh zadnjega klanca prerinila pred Švedinjo, ker bi potem lahko prehitela tudi Fallo," je bil prvi odziv Lampičeve po tekmi za TV SLO.

"Dolga je ta ciljna ravnina, a če bi bila še meter daljša, bi bila danes srebrna. A tudi bron je odličen. Sezona je popolna, imam mali globus, zdaj še to odličje, ki je dodatna potrditev, da sem dobra sprinterka. Več si ne morem želeti. Tudi Urevčeva se bo vrnila, četudi je imela danes slab dan, o tem sem prepričana. Verjamem vanjo in na ekipnem sprintu v nedeljo lahko še kaj doseževa," je še povedala Lampičeva.

Najboljše tri šprinterke na svetu. Foto: EPA
Najboljše tri šprinterke na svetu. Foto: EPA

V finale šele po času
Lampičeva je v polfinalu v izjemno močni skupini zasedla četrto mesto, a je bila dovolj hitra, da se je v finale uvrstila po času. V njeni skupini je bila najhitrejša poznejša svetovna prvakinja Jonna Sundling pred na koncu drugouvrščeno Fallo. Tretja je bila Ane Appelkvist Stenseth. Izpadli sta pred tekmo prvi favoritinji Lin Svahn in Maja Dahlqvist.

Lampičeva je izločilne boje začela odlično. V četrtfinalni skupini, v kateri je bila Svahnova, je prepričljivo slavila in se uvrstila med 12 najboljših.

Razočarana Eva Urevc izpadla v četrtfinalu
Eva Urevc
je izpadla v četrtfinalu, v katerem je v svoji skupini zasedla zadnje, šesto mesto. "Tihi cilj ni izpolnjen. Nisem zadovoljna, to je bil res slab tek. Že na ogrevanju se nisem počutila najbolje, energija ni bila prava. Nisem adaptirana na te tople pogoje," je bila razočarana Urevčeva.

Klaebo prvi v zgodovini, ki je ubranil naslov
V moški konkurenci je slavil Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo pred rojakoma Erikom Valnesom in Haavardom Taugboelom. Klaebo je prvi v zgodovini, ki je ubranil naslov svetovnega prvaka v šprintu.

Tudi kvalifikacije v znamenju Švedov in Norvežanov
V kvalifikacijah je bila najhitrejša Hagströmova pred Fallo (+2,37) in Finko Johanno Matintalo (2,90). Lampičeva je bila 14. (7,18), Urevčeva 24. (9,43).

Pri moških je kvalifikacije najbolje opravil Klaebo. Drugi je bil Valnes (+3,48) in tretji Italijan Federico Pellegrino (5,39). Vili Črv (48. mesto; +18,14) in Janez Lampič (55. mesto; +18,95) se nista uvrstila v izločilne boje.

Lampičeva v ciljni ravnini do brona, nekaj cm zmanjkalo do srebra

Mali šprinterski globus tudi že osvojen
Lampičeva je že pred prvim nastopom na SP-ju predčasno osvojila mali kristalni šprinterski globus v svetovnem pokalu. Mednarodna smučarska zveza je objavila končni vrstni red v sezoni 2020/21 v šprintih in potrdila, da po sedmih tekmah v tej disciplini v sezoni ne bo več tekmovanj. Tekmovalka iz Valburge je s tem nadgradila tretje mesto iz prejšnje zime in po Petri Majdič postala druga slovenska smučarska tekačica z malim kristalnim globusom.

Izločilni boji, ženske:

Izločilni boji, moški:

Polfinalni nastop Anamarije Lampič
Četrtfinalna nastopa Lampičeve in Urevčeve
Šprint (Ž):                           
 1. J. SUNDLING   ŠVE         2:36,76 
 2. M.-C. FALLA   NOR           +2,32 
 3. A. LAMPIČ     SLO            2,35 
 4. J. HAGSTRÖM   ŠVE            3,94 
 5. A. STENSETH   NOR            7,31 
 6. T. WENG       NOR           10,76 
                                      
Šprint (M):                           
 1. J. KLAEBO     NOR         3:01,30 
 2. E. VALNES     NOR           +0,66 
 3. H. TAUGBOEL   NOR            0,80 
 4. A. BOLŠUNOV   RUS            5,92 
 5. S. USTJUGOV   RUS           17,41 
 6. O. SVENSSON   ŠVE           20,49 
Nordijsko smučanje - svetovno prvenstvo: podelitev medalj: smučarski skoki (Ž), ekipna tekma, prenos iz Oberstdorfa