Anže Lanišek je z osvojeno bronasto medaljo na srednji skakalnici razbremenil reprezentanco. Foto: EPA
Anže Lanišek je z osvojeno bronasto medaljo na srednji skakalnici razbremenil reprezentanco. Foto: EPA

Trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota je priznal, da po bronasti medalji Anžeta Laniška na srednji skakalnici Slovenci dihajo lažje.

Hrgota: Vse delamo zunaj, imamo sonček, čista pomlad je.
Čeprav so imeli skakalci rezervirano telovadnico za torkov trening, so vadbo opravili zunaj, saj imajo izjemno lepo vreme, ki bi ga bilo škoda ne izkoristiti, meni selektor. "Vse delamo zunaj, imamo sonček, 15 stopinj Celzija, čista pomlad je. V ponedeljek sta imela Bor in Anže prosto, drugi fantje so že včeraj opravili en trening, danes pa vsi skupaj. Jutri pa se selimo na skakalnico."

Roglič in Hrgota obujala spomine na skakalne dni

Cilj je z osvojeno medaljo izpolnjen
Ker je cilj, ki ga je ekipi zastavilo vodstvo reprezentance že pred sezono, izpolnjen, skakalci gotovo v drugem tednu SP nekoliko lažje dihajo. "Cilj je res že izpolnjen. Vzdušje v ekipi je te dni zelo umirjeno, za takšno smo si prizadevali pred selitvijo na veliko skakalnico, saj bo zdaj naslednje tri, štiri dni tempo kar oster. Zdi se mi, da sta nam dva dneva premora od skokov lepo prijala. Tisti fantje, ki niso nastopali, so lačni skokov, si želijo čim prej na skakalnico, tistim, ki ni uspelo na srednji skakalnici, pa tudi, da pokažejo, zakaj so tukaj. Vsega je ravno prav, za zdaj je vse 'okej'."

Robert Hrgota je sredi decembra uspešno nadomestil Gorazda Bertonclja, ki je po
Robert Hrgota je sredi decembra uspešno nadomestil Gorazda Bertonclja, ki je po "kratkem stiku" s Timijem Zajcem odstopil. Foto: Matevž Peršin

Hrgota pričakuje sladke skrbi
Dodaten razlog za optimizem pred selitvijo na veliko skakalnico vzbuja tudi to, da so Slovenci na zadnji tekmi na tej napravi vsi po vrsti dobro skakali. Tudi zato Hrgota pri izboru skakalcev za ekipo pričakuje sladke skrbi. "Seveda, lahko smo optimistični tudi zato, ker so vsi fantje na zadnji tekmi tu dobro nastopili. Od Anžeta, Domna, Petra, Žige, Ceneta ... le Bor se ni izkazal, ampak je bil takrat v drugačni formi, kot je zdaj. Pričakujem, da bom imel sladke skrbi, koga uvrstiti v ekipo, in res si to želim. Upam pa, da ob tem boju za mesto v ekipi fantje ne bodo pozabili na osnove, na katere morajo biti res pozorni."

Pri tem je glavni trener dodal, da imata Lanišek in Pavlovčič spet mesto v ekipi za kvalifikacije že zagotovljeno, preostali fantje pa se bodo med seboj pomerili za dve mesti, ki sta še na voljo. "Načeloma je načrt, da tista četverica, ki bo skakala na posamični tekmi, nato nastopi tudi na ekipni. Ampak dokončno se bom o tem vseeno odločal po treningih v sredo."

Vsi Laniškovi skoki v Oberstdorfu vrhunski

Za Laniška se zdi, da skače res sproščeno, kolajna mu je gotovo dala dodatno potrditev. Tudi zato selektor pred selitvijo na večjo napravo ne pričakuje težav. "Daleč od tega. Nanj bo to gotovo pozitivno vplivalo. Zadnji skok, ki ga je opravil na mali skakalnici, je bil res vrhunski, s takšno popotnico pa je nato vse lažje. Saj pravim, da so bili vsi njegovi skoki v Oberstdorfu vrhunski. Na vseh treningih je bil med tremi najboljšimi, na posamični tekmi med tremi, na mešanih ekipni je bil celo najboljši ... To pomeni, da noben njegov skok tu ni bil prav slab," je v smehu dejal Hrgota.

Z medaljo se obremenjujem jaz, da se fantom ni treba
Za cilje pravi, da morajo biti visoki, ampak na dan tekme mora biti osredotočenost fantov drugje. "Vsi vemo, koliko medalj se tukaj še deli. Na vsako tekmo gremo s ciljem po medaljo, ampak to predvsem jaz. Jaz se lahko s tem obremenjujem, da se fantom ni treba. Da fantje o tem ne razmišljajo in so osredotočeni na svoje nastope. Mislim, da je zdaj ravno pravšnje ozračje v ekipi, da je manj nervoze. Najbolj živčna je bila tista prva serija na srednji skakalnici, ki ti lahko ali prinese ali odnese marsikaj. Lahko ti precej olajša nadaljevanje prvenstva ali pa ti ga zagreni," je še razmišljal Hrgota.

Pozitivno tremo moraš imeti, za več ni potrebe
Dodal je, da sam pred tekmami nima treme, saj ve, kako dobro so fantje pripravljeni: "Vemo, koliko je bilo na kocki, pa vseeno. Pozitivno tremo moraš imeti, za kaj več pa res ni potrebe. Delamo tako kot doslej, in to nam prinaša uspehe. Pristop na tekmi moraš imeti enak, ne glede na to, za kakšno tekmo gre. Pravzaprav moraš imeti v sezoni od tri do štiri mesece ves čas fokus."

Glede na to, da je bilo do zdaj pet pozitivnih primerov na novi koronavirus na prizorišču SP, Hrgota pravi, da so med skakalci za zdaj vsi zdravi. "Ravno včeraj smo imeli PCR-test in v naši ekipi so bili vsi izvidi negativni. Jutri in v petek imamo še antigenska testa, potem pa mislim, da smo vsaj za nekaj časa s tem opravili."

V petek ob 17.00 posamična tekma, v soboto ob isti uri ekipna
Skakalce v sredo čakajo prvi skoki na veliki skakalnici, v četrtek (17.30) jih čakajo kvalifikacije za petkovo tekmo (17.00). Zadnje dejanje prvenstva bo zanje v soboto, ko se bodo za naslove najboljših pomerili še na ekipni tekmi (17.00).