Slovenski ljubitelji smučanja letošnji Pokal Vitranc čakajo bolj nestrpno kot po navadi, saj je Žan Kranjec prvi veleslalomist sezone. Foto: BoBo
Slovenski ljubitelji smučanja letošnji Pokal Vitranc čakajo bolj nestrpno kot po navadi, saj je Žan Kranjec prvi veleslalomist sezone. Foto: BoBo

"Priprave na tekmovanje, ki bo 14. in 15. marca, potekajo po načrtih. Osnovne priprave tekmovalne proge smo izvedli že za tekmovanje za zlato lisico 15. in 16. februarja. Trenutno je čas šolskih počitnic in so proge namenjene turističnim smučarjem. V nadaljevanju nas najprej čaka manjša pošiljka snega, nato pa finalni del priprave proge pred Pokalom Vitranc, ko se bomo z deli na progi prilagajali vremenskim razmeram," sporočajo organizatorji.

Konec tedna tekme v La Thuilu bodo

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je danes sporočila, da bosta tekmi svetovnega pokala alpskih smučark v La Thuilu to soboto in nedeljo potekali v skladu s prvotnim načrtom. Bodo pa na obeh tekmah za zajezitev širjenja nevarne okužbe s koronavirusom omejili obisk. V La Thuilu bosta na sporedu tekmi v superveleslalomu in alpski kombinaciji.

Tudi celoten del drugih priprav na tekmovanje poteka po načrtih. "Glede na trenutno zdravstveno situacijo v sosednji Italiji smo se že povezali z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in bomo sledili smernicam, ki so jih izdali za množične prireditve, in jih bomo v prihodnjih dneh posredovali vsem gostom tekmovanja ter ekipam in novinarjem," so se odzvali kranjskogorski prireditelji.

"Hkrati vsakodnevno spremljamo dogajanje v državi in neposredni soseščini. Pri nadaljnjem poteku organizacije dogodka se bomo ravnali v skladu s priporočili ministrstva za zdravje, NIJZ-ja in resornega ministrstva za šport v zvezi s športnimi dogodki ter seveda s slovensko in mednarodno smučarsko zvezo," so še dodali.

V Kranjski Gori bosta na sporedu zadnja moška veleslalom in slalom pred finalom sezone, ki bo v italijanskih Dolomitih v Cortini d'Ampezzo od 16. do 22. marca.

Žan Kranjec (344 točk) vodi v posebnem seštevku veleslaloma s prednostjo desetih točk pred Henrikom Krstoffersenom (334). V boju za zmago sta tudi Francoz Alexis Pinturault in Hrvat Filip Zubčić, ki za Slovencem na tretjem mestu zaostaja 56 točk. Teoretično ima možnosti za slavje še nekaj veleslalomistov, glede na to, da je do konca na razpolago še 300 točk.

Od slovenskih moških stopničk na Vitrancu je minilo že 18 let. Zadnje je na veleslalomu 20. decembra 2001 osvojil Uroš Pavlovčič, od zadnje zmage na Vitrancu, ko je bil Jure Košir 6. januarja 1999 najhitrejši v slalomu, pa je že 21 let.