Klemen Bergant je bil glavni trener v moški ekipi za tehnični disciplini, njegov glavni
Klemen Bergant je bil glavni trener v moški ekipi za tehnični disciplini, njegov glavni "eksponat" je bil seveda Žan Kranjec, pred leti je veliko obetal tudi Štefan Hadalin, ki pa je letos končal kariero. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Daleč od tega, da bi bila zadnja sezona za Kranjca slaba, saj je bil dvakrat na zmagovalnem odru in vse do zadnjega tudi v igri za drugo ali tretje mesto v skupnem seštevku veleslaloma. A prišel je čas za spremembe, če želi seveda Kranjec ohraniti stik z vrhom in morda kdaj premagati velikega Marca Odermatta, ki je zadnjo sezono serijsko zmagoval.

"V zadnjem obdobju od aprila do zdaj se s Klemenom nisva strinjala v določenih stvareh. Potem sem se vseeno odločil, da je mogoče čas za nekaj drugačnega, za neko novo energijo," je povedal Kranjec.

V iskanju novega trenerja
Kdo bo novi trener, še ni znano, a do konca maja bi to moralo biti rešeno: "Sem še v dogovarjanju z nekaterimi trenerji, tako da potrjenega še nimam ničesar, načeloma pa bi, številčno, ekipa morala biti takšna kot lani, serviser in fizioterapevt bosta ista, zamenjala pa se bosta glavni trener in pomočnik trenerja."

Novi vodja panoge za alpsko smučanje Matjaž Šarabon je za STA potrdil, da ga je Kranjec obvestil, da prekinja sodelovanje z Bergantom in da bodo v okviru načrtovanih kadrovskih sprememb našli najboljšo rešitev za Kranjca.

Kot je dejal, so Bergantu predstavili ponudbo, pod katero so bili pripravljeni z njim naprej sodelovati. "Prepričan sem bil, da bo to sodelovanje šlo naprej, ampak po tem, ko se je Žan odločil tako, kot se je odločil, pa moram reči, da spoštujemo njegovo odločitev."

Bergantov odhod še en v seriji sprememb, ki so se zgodile v slovenskem smučanju. Najprej se je poslovil vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik, Ilka Štuhec je končala sodelovanje s svojo mamo Darjo Črnko, Grega Koštomaj se seli v Avstrijo, tako kot tudi Janez Slivnik, medtem ko bo nad Andrejo Slokar med drugim (kot kondicijski trener) bdel Andrea Massi.

Zlata lisica takoj po novem letu, Vitranc v prvih dveh dneh marca
Mednarodna smučarska zveza bo poskrbela, da v koledarju za sezono 2024/25 ne bo zaporednih smukov v enem tekmovalnem koncu tedna, potem ko je bilo v zadnjem času veliko poškodb, ki so bile posledica napornega ritma. Nova sezona se bo tradicionalno začela v Söldnu konec oktobra, vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo v Saalbachu med 4. in 16. februarjem.

Finale sezone svetovnega pokala bo med 22. in 27. marcu v Sun Valley v ZDA, teden ped finalom bo tekme v tehničnih disciplinah gostil Hafjell, kar je novost. Tekmi za zlato lisico (veleslalom in slalom) bosta v Kranjski Gori 4. in 5. januarja 2025, moški pa bodo na istem prizorišču (prav tako v veleslalomu in slalomu) tekmovali 1. in 2. marca 2025