Najboljši trije v Antholzu, zadnjo postajo biatloncev pred odhodom v Peking. Foto: AP
Najboljši trije v Antholzu, zadnjo postajo biatloncev pred odhodom v Peking. Foto: AP

Babikov je edini, ki je zadel vseh 20 strelov. Pred zadnjim strelskim nastopom je vodil starejši izmed bratov Boe, ki pa je nato dvakrat zgrešil. 30-letni Rus se je s četrtega streljanja nato podal z lepo prednostjo, toda na progi je bil Norvežan precej hitrejši, vseeno pa je v cilj prišel še z devetimi sekundami naskoka. Tretjič v karieri se je povzpel na stopničke, drugič pa zmagal. Najboljši je bil tudi pred petimi leti na zasledovanju v Östersundu.

Tretje mesto je zasedel njegov rojak, Said Karimula Halili, ki je bil nenatančen enkrat, 23-letni tekmovalec pa je zaostal 48,5 sekunde. To je bila sicer druga in zadnja individualna preizkušnja v tej sezoni. Mali kristalni globus je tako romal v roke Tarjeija Boeja, ki je bil drugi tudi na uvodu zime v Östersundu. Tam je zmagal Sturla Holm Laegreid, ki je bil tokrat peti, dvoboj za globus pa je z rojakom izgubil za osem točk. Za starejšega Boeja je to četrti mali kristalni globus.

Planko prvič do točk

Med dobitnike točk svetovnega pokala sta se prebila tudi dva slovenska tekmovalca. Miha Dovžan je zgrešil tri tarče in z zaostankom skoraj štirih minut in pol zasedel 32. mesto, do prvih točk v karieri pa se je prebil mladi Lovro Planko, ki je bil z zaostankom 5:11 minute 39. Rok Tršan je bil s tremi zgrešenimi streli 61., popolnoma se je strelski nastop ponesrečil Jakovu Faku, ki je zgrešil sedem tarč in bil 76., Alex Cisar pa je bil s šestimi minutami pribitka 93.

Z nastopom Lovra Planka, ki je prišel do svojih prvih točk, in Mihe Dovžana na 32. mestu, moramo biti zadovoljni. Medtem ko z drugimi tremi tekmovalci nisem zadovoljen. Na strelišču je bilo veliko vetra, vsi so veliko grešili in tako je bila izredna priložnost za dobro uvrstitev. Žal se trem ni izšlo.

Janez Marič, glavni slovenski trener

"Prva 20-kilometrska preizkušnja je za menoj in prišel sem do prvih dveh točk, na kar sem zelo ponosen. Žal sem na zadnjem streljanju zgrešil tista dva strela. Če ju ne bi, bi bil rezultat še veliko boljši. Vseeno sem si v teku v zadnjem krogu priboril ti dve točki in sem zelo vesel. To je tudi dobro za olimpijske igre," je bil zadovoljen Planko, Dovžan pa je dodal: "Tokrat je bilo malce bolje kot na zadnjih tekmah. Škoda za tista dva strela na prvem streljanju stoje, ker sta bila res čisto na robu. Na treningu sem kazal res dobre strelske rezultate in mi je žal, da mi tega ni čisto uspelo prenesti na tekmo. Nekaj točk je vseeno spodbuda za naprej, za olimpijske igre."

Antholz je zadnje prizorišče pred olimpijskimi igrami. 20-kilometrska individualna tekma bo v Peking na sporedu že 8. februarja, ko bo Fak branil srebro iz Pjongčanga. Na Južnem Tirolskem bosta v soboto še tekma s skupinskim startom, v nedeljo pa štafetna preizkušnja. Biatlonke se bodo na 15-km posamični tekmi pomerile v petek, v soboto jih čaka štafeta, v nedeljo pa skupinski start.

Babikov dobil šprint, Planko do prvih točk v karieri
20 km (M):                           * 
 1. A. BABIKOV        RUS   49:46,8 (0)
 2. T. BOE            NOR      +9,7 (2)
 3. S. K. HALILI      RUS      48,5 (1)
 4. J.-T. BOE         NOR      50,5 (3)
 5. S.-H. LAEGREID    NOR    1:32,9 (3)
...                                    
32. M. DOVŽAN         SLO    4:29,4 (3)
39. L. PLANKO         SLO    5:11,7 (4)
61. R. TRŠAN          SLO    6:56,9 (3)
76. J. FAK            SLO    8:25,5 (7)
93. A. CISAR          SLO   10:25,8 (6)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenske minute  
Skupni vrstni red (14/22):                        
 1. Q. FILLON MAILLET   FRA        602
 2. E. JACQUELIN        FRA        501
 3. S. SAMUELSSON       ŠVE        484
 4. T. BOE              NOR        458
 5. A. LOGINOV          RUS        413
39. J. FAK              SLO         99
74. M. DOVŽAN           SLO         24
82. K. BAUER            SLO         12
92. L. PLANKO           SLO          2