Po Neilu deGrassu Tysonu je poimenovan tudi eden izmed številnih asteroidov. Foto: Reuters
Po Neilu deGrassu Tysonu je poimenovan tudi eden izmed številnih asteroidov. Foto: Reuters

V podcastu Številke, ki je začel delovati z novim letom, v poletnih tednih prinašamo pregled različnih tem, o katerih smo govorili. Med obravnavanimi so bili šport, mediji, obletnice, številke in nekatere znanstvene teme. Zadnji del pregleda je namenjen prav vesolju, ki bo imelo posebno mesto tudi v novi sezoni. Vse štiri oddaje lahko aktivirate s klikom na sliko.

Vabljeni k:
-
Izpolnjevanju kratkega vprašalnika, s katerim boste ocenili prvo sezono Številk in s tem pomagali k boljšim izdelkom v drugi sezoni. Ta se začne v petek, ko bo govor o evropskem prvenstvu v košarki, gost pa bo Boštjan Nachbar.
- Na podcast se naročite tukaj!

Neil deGrasse Tyson: Izkoriščati vire v vesolju
Ljubitelje poljudne znanosti je pred nekaj meseci navdušila serija Cosmos, v kateri je bila vloga pripovedovalca zaupana Neilu deGrassu Tysonu. Priljubljeni ameriški astrofizik se je v Številkah spomnil snemanja oddaje, govoril o osvajanju vesolja in razkril svoje največje sanje. S klikom na spodnjo sliko aktivirate preveden pogovor (tu pa lahko dostopate do pogovora v angleščini).

Tomaž Zwitter: Bogastvo planetov
Človek je postopoma odkrival planete, a šele dobri dve desetletji tudi uradno vemo, da obstajajo v drugih zvezdnih sistemih in galaksijah. Katalog zdaj uradno šteje 1.948 t. i. eksoplanetov. Njihovo detekcijo in raznolikost je predstavil astrofizik Tomaž Zwitter.

Jure Japelj o preletu Plutona
Eden najodmevnejših dogodkov letošnjega leta je bil prav gotovo Nasin prelet Plutona. To telo je dolgo veljala za 9. planet Osončja. Čeprav je zdaj kvalificiran kot pritlikavi planet, še vedno ostaja izjemno zanimiv. Astrofizik Jure Japelj se je razgovoril o tem telesu, ki leži v Kuiperjevem pasu.

Andreja Gomboc: Konec vesolja
Vsak začetek ima svoj konec. Kakšen čaka vesolje? To je bila osrednja nit pogovora z Andrejo Gomboc, ki na Fakulteti za matematiko in fiziko predava astronomijo in astrofiziko.