Se še spominjate prvega slovenskega tolarja? Foto: MMC RTV SLO
Se še spominjate prvega slovenskega tolarja? Foto: MMC RTV SLO

Pred letošnjim tradicionalnim sejmom zbirateljstva Collecta so govorili predvsem o dunajskem filharmoniku, največjem zlatem kovancu na stari celini, ki si ga bo ta konec tedna mogoče ogledati na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Res se blešči v vitrini ob steni dvorane, na levi in desni strani pa stojita dva varnostnika, ki pazita na dragocenost. A obiskovalci mu namenjajo bolj malo pozornosti, osredotočajo se namreč na stojnice, ki se šibijo pod delčki naše preteklosti.

Se še spominjate starih tolarjev? Pa ne tistih, označenih s kratico SIT, temveč njihovih starejših bratov, ki smo jih označevali s SLT. Ste tudi vi zbirali legendarne figurice PEZ, filmske plakate, stare vinilke? Se še spomnite, kakšna je bila videti stara uniforma tovarišev miličnikov? Se navdušujete nad kristali, starim nakitom, kovanci, znamkami, fosili? Sodeč po množici, ki je danes oblegala vse te stojnice, niste edini.

Sejem lahko obiščete tudi jutri do 18.00, mi pa vam v spodnji galeriji na ogled ponujamo delček preteklosti, ki smo jo na sejmu ujeli v objektiv.

Tina Hacler