Ob 12.00 so se ulice znova zavrtele. Foto: MMC RTV SLO
Ob 12.00 so se ulice znova zavrtele. Foto: MMC RTV SLO
Maturantska parada
Ulice so znova napolnili žvižgi in maturantsko veselje. Foto: MMC RTV SLO
Maturanti so se zavrteli po ulicah

Slovenska cesta, ki jo je obiskal tudi MMC, se je ob 11. uri zaprla z enim samim razlogom: da v plesu združi vse maturante, pred katerimi so tedni napornega učenja. Tako kot pretekla leta je zbrane znova nagovoril župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki jim je zaželel veliko uspehov na maturi in dobro zabavo po četvorki.

Na dvanajsti Maturantski paradi je 58 mest iz osmih držav izzvalo nov Guinnessov rekord. Za največji sinhroni ples na več lokacijah se je od 11.00 do 11:45 preko sms-sporočil prijavilo 34.488 maturantk in maturantov, so sporočili iz plesne šole Urška. Po pregledu vsega dokaznega materiala pa bo nov Guinnessov rekord tudi prijavilen.

V Ljubljani so dijaki pred glavnim dogodkom najprej povadili na generalki. Po odplesanih vseh štirih slikah, dunajskem valčku in polki ob spremljavi Golice je uradna napovedovalka naznanila, da je bila to "najlepša parada do zdaj". Po "uradnem plesu" pa so se dijaki opravili proti Gospodarskemu razstavišču, kjer se je 13. uri začela zabava.

A brez nasprotij tudi letos ni šlo. Plesna šola Urška in Plesna zveza Slovenija (PZS) sta znova obstali na nasprotnih bregovih. PZS bo svojo četvorko tako organizirala v petek, 25. maja.

Četvorka točno opoldne in še enkrat na zadnji šolski dan maturantov

V sredo je glavni organizator prireditve Boris Prokofjev napovedal, da bo na celotni paradi hkrati plesalo okoli 30.000 ljudi. Po neuradnih podatkih pa se jih je zbralo okoli 35.000.

Maturantom iz Ljubljane, Nove Gorice, Tolmina, Postojne, Ilirske Bistrice, Vipave, Idrije, Ivančne Gorice, Domžal in Kamnika so se pridružila še mesta iz Srbije, Hrvaške, Črne gore, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Romunije in prvič tudi Ukrajine.

Nekaj fotoutrinkov iz ljubljanske četvorke si lahko ogledate spodaj. Vas pa vabimo, da vaše fotografije pošljete ali na mmc-info@rtvslo.si ali pa jih naložite na Moj splet.

Maturanti so se zavrteli po ulicah