Shane MacGowan in The Pogues. Foto: EPA
Shane MacGowan in The Pogues. Foto: EPA

To so na BBC-ju utemeljili s trditvijo, da bi se lahko nekatere besedne zveze poslušalcem zdele žaljive – kot so poudarili, bi lahko bili predvsem mlajši poslušalci občutljivi za omalovažujoče izraze, povezane z družino in seksualnostjo.

Namesto tega bodo na BBC Radiu 1 tako predvajali le predrugačeno izvedbo, za katero je poskrbela Kirsty MacColl. Imajo pa vseeno veselo novico za vse ljubitelje izvirne različice pesmi Fairytale of New York, ki je pri samem vrhu božičnih lestvic že od leta 1987 – ta bo predvajana na BBC Radio 2, na drugih programih pa bo izbira prepuščena didžejem.

"Zavedamo se, da je pesem božična klasika, in še naprej jo bomo predvajali, naše postaje pa se bodo lahko same odločile, katero različico bodo predvajale – odvisno, katera bo bolj relevantna za njihovo občinstvo," so pojasnili pri britanskem nacionalnem radiu.

V "primernejši" različici bosta med drugim črtani besedi "faggot", ki je v angleščini slabšalni izraz za homoseksualca, in "slut", ki pomeni cipa.

Zasedba The Pogues je bila ustanovljena leta 1982 v Londonu, njena glasba pa združuje tako energijo britanskega panka kot zvoke tradicionalne irske glasbe.

Glasbeniki s Shanom MacGowanom na čelu so si z izvirno glasbo in radikalnimi koncerti hitro pridobili številne oboževalce. Skupina je razpadla leta 1996, a se občasno odloči znova strniti vrste in se podati na turnejo.