Magnifico ohranja tradicijo božičnih koncertov. Foto: Marko Delbello Ocepek
Magnifico ohranja tradicijo božičnih koncertov. Foto: Marko Delbello Ocepek

Absolutni rekorder, ki že dobrih 16 let ohranja tradicijo božičnih koncertov in slovi po razprodanih Stožicah, tokrat pripravlja programsko drugačen koncert. Če je zadnja leta več kot 11.000 ljudi romalo v največjo dvorano v Ljubljani, plesalo in prepevalo na vsa grla, bosta tokrat prevevala domačnost in toplina.

Magnificov božični koncert v Stožicah. Foto: Marko Delbello Ocepek
Magnificov božični koncert v Stožicah. Foto: Marko Delbello Ocepek

"Ker ste doma, pridem jaz k vam. Pripravite si dobre zvočnike, dovolj velik ekran, dobro si založite domači bife in hladilnik, obutev in obleka pa naj bosta topla, udobna, primerna za v dnevno sobo," je Magnifico pred koncertom dal nekaj nasvetov svojim oboževalcem. Dodal je, da sta potrebna dober zvok in primerna glasnost.

Kot je povedal, so se ne koncu vseeno odločili, da koncert bo in da poskusijo eksperiment, saj so se želeli "aktivirati, da se ne predamo, da ne pademo ven iz ritma": "Tako dolgi premori niso ravno primerni in dobrodošli za glasbenike, ki potrebujemo neko kondicijo, tako psihično kot fizično."

Pred njimi je koncert, kot ga niso vajeni, saj občinstva ne bo pred njimi. "Mi že tako dolgo nismo bili na odru, da to, kar zdaj počnemo, predstavlja vznemirjenje, željo po igranju."

Zakaj bo koncert še poseben? "Ker bo prvič potekal v našem delovnem okolju, ki smo ga v tem letu priredili za take stvari. Studio v Domu svobode je postal televizijski, glasbeni studio in atelje, vse v enem. Ljudje bodo lahko prvič videli, kje ustvarjamo, na kakšen način to počnemo, kakšno je vzdušje pri nas v studiu in tudi to nam daje en tak domač občutek, da se dobro tam počutimo, zato se mi zdi, da bo ta koncert nekaj posebnega. To je nekaj kar se ne da videti v živo. V živo se drugačne stvari zgodijo, tako da se ne da primerjati koncertov, to sta dve ločeni stvari, tako kot film in gledališče. Zdaj delamo gledališče."

Gosti so v preteklosti velikokrat popestrili Magnificove koncerte, a zaradi situacije in omejitev tokrat teh ne bo. Kot je poudaril glasbenik, so tudi sami zelo previdni pri vajah, da ne okužijo drug drugega.

Nagradna igra zaključena

Magnifico 25. decembra ob 20. uri pripravlja koncert v televizijskem studiu Dom Svobode, spremljali ga boste lahko prek spleta.

V sodelovanju z organizatorjem bomo podelili dve vstopnici, nagrajenca bosta obveščena po elektronski pošti.

Pravila nagradne igre si preberite tukaj.

Kako pa drugače preživlja covidne čase? "Poskusim se postaviti v zen stanje, se prepustiti, da voda nosi, kar nosi. Nimam nobene moči za upiranje, za dajat kontra toku, nimam energije, za zdaj samo se spuščam po reki navzdol skozi brzice in slapove tako kot vsi drugi."

Magnifico z novim singlom Say No When You Gotta Say Yes

Umetnost je tudi v covidnih časih pokazala, zakaj je nepogrešljiv del družbe, kako pa bi sam glasbo predstavil, kaj ta daje ljudem: "Glasbo imajo za najvišjo pojavno obliko umetnosti, predvsem zato, ker je nematerialna, elektromagnetno valovanje je to, lahko rečemo, da je glasba pot do svetlobe, božja milost, modrost ... Ampak seveda, sam je ne doživljam tako, doživljam jo zelo egoistično. Ona zame predstavlja užitek, vznemirjenje, strast in lahko samo računam na to, da je ljudem, kar počnem, všeč. Upam, da ljudem to predstavlja veselje, drugače vse skupaj nima nobenega smisla."

Magnifico in Pegica v izvedbi za akustično kitaro in vžigalice
Magnifico - Stožice 2018