Cosby je sodbo sprejel brez kakih izrazov čustev, po razglasitvi pa so ga že odpeljali v pripor, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Foto: Reuters
Cosby je sodbo sprejel brez kakih izrazov čustev, po razglasitvi pa so ga že odpeljali v pripor, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Foto: Reuters
Čeprav je tožilstvo zaradi begosumnosti temu nasprotovalo, je sodnik Steven O’Neill dovolil, da zvezdnik uspešnice o družini Huxtable do izreka kazni ostane na prostosti. Foto: Reuters

Cosby bo moral v zaporu preživeti najmanj tri leta in ne več kot deset let, za zapahe pa mora takoj. Obdobje do izreka kazni je Cosby ob predplačilu varščine namreč preživel na prostosti. Tudi prošnji Cosbyjeve obrambe, ki je zaradi zvezdnikove starosti in delne slepote zaprosila za hišni pripor, sodnik ni prisluhnil.

"Kaj naj 81-letni moški počne v zaporu? Kako naj se bojuje proti izsiljevalcem ali gre do jedilnice," je zbrane nagovarjal njegov odvetnik Joseph Green in zatrdil, da je Cosby slep in odvisen od drugih. Temu je dodal, da ni nobene možnosti, da bi še kdaj koga napadel.

Ameriški sodnik Steven O'Neil je odločil, da je Bill Cosby "spolno nevaren plenilec". Porota je odločila, da je kriv spolnega napada na Andreo Constand. Igralca je podobnih dejanj obtožilo še približno 60 drugih žensk. "To je resen zločin," je dejal sodnik in nadaljeval: "Gospod Cosby, prišel je dan, prišel je čas za kazen."

"Vzeli ste si lepo mlado dušo in jo ranili," je še dejal O'Neil. Cosby na zadnjem sojenju ni želel spregovoriti, sam pa mora poravnati tudi sodne stroške, ki znašajo 21 tisoč evrov.

Vpis v register spolnih prestopnikov pomeni, da bo moral igralec do konca življenja hoditi na psihiatrično zdravljenje, skupnost, v kateri bo živel, pa bo morala biti o njegovem prestopništvu obveščena.

Psihologinja Kristen Dudley je v ponedeljek na sodišču sicer zatrdila, da igralec kaže znake duševnih motenj, med katerimi je tudi neobvladljiva sla, da napade nemočne ženske, psiholog, ki ga je plačal Cosby, pa bo sodišče na zadnjem dnevu zasedanja poskušal prepričati o ravno nasprotnem.

Njegovi odvetniki so že napovedali, da se bodo na današnjo razsodbo pritožili.