Brad in Angelina v Sarajevu - fotografija, ki je obkrožila svet. Foto: Reuters
Brad in Angelina v Sarajevu - fotografija, ki je obkrožila svet. Foto: Reuters

Hollywoodska igralka je ob koncu 17. filmskega festivala v Sarajevu s spremljevalcem Bradom Pittom nenapovedano prišla v bosansko prestolnico. V mestu sta se zadržala le nekaj ur, saj sta nekaj po desetih zvečer že odletela naprej, kljub temu pa sta zasenčila vse dobitnike nagrad.

Več o nagrajencih 17. filmskega festivala v Sarajevu.

"Še se bova vračala"
Ko sta se nasmejana sprehodila po rdeči preprogi, je Angelina, ki je tudi režiserka filma Dežela krvi in medu, ki govori o ljubezenski zgodbi med Bošnjakinjo in Srbom po izbruhu vojne morije, delila avtograme in dejala: "Srečna sva, da sva lahko prišla v to prelepo mesto in na ta velik festival. Zagotovo se nisva zadnjič ustavila v Sarajevu, še se bova vračala." Film je sicer ponekod naletel tudi na negativne kritike.

Ob spremljavi fotografskih bliskavic sta se zvezdnika usedla v dvorano Narodnega gledališča, v kateri so nato igralki in Unicefovi ambasadorki dobre volje podelili častno nagrado srce Sarajeva. Kot je utemeljil direktor festivala Mirsad Purivatra, so se zanjo odločili "ne le zaradi njenega umetniškega ustvarjanja, ampak tudi dosežkov zunaj sveta filma".

"Ste najbolj nadarjeni ljudje"
Ko je čustvena Angelina v marelični obleki stopila na oder, je doživela največji aplavz v zgodovini festivala. Nato pa dejala: "Prosim, nehajte ploskati, začela bom jokati. Res sem zadovoljna, da sem prišla v to prelepo mesto v čudoviti deželi. Poleg vaše topline pa se me je dotaknila tudi vaša nadarjenost. Še nikoli v svoji karieri nisem sodelovala s tako nadarjenimi in discipliniranimi ljudmi, kot ste vi. Ta festival, ki je nastal v vojni, je vsako leto večji, a to si to mesto zasluži. Svoj film sem končala, govori o vojni, o tem, kar je pred kratkim doživela ta država. Mislim, da bi temu morali posvetiti več pozornosti, saj želim opozoriti na to, kaj vse ste ljudje v BiH-u morali preživeti."

Iz prve vrste so ji med drugimi ploskali njen Brad, hrvaški predsednik Ivo Josipović in član predsedstva BiH-a Bakir Izetbegović.