George Clooney z ženo, odvetnico za človekove pravice, Amal Clooney. Foto: Reuters
George Clooney z ženo, odvetnico za človekove pravice, Amal Clooney. Foto: Reuters

Od 3. aprila dalje homoseksualcem v Bruneju preti bičanje ali kamenjanje. Leta 2014 je Brunej postal prva država v vzhodni Aziji, ki je uvedla islamsko šeriatsko pravo – kljub vsesplošnemu ogorčenju.

Clooney je dejal, da novi zakon predstavlja kršitev človekovih pravic. "V poplavi novic, kako svet drsi nazaj v avtoritarne režime, ta še posebej izstopa," je zapisal 57-letni igralec v kolumni za spletno stran Deadline.

V skupini Dorchester Collection je tudi znameniti Beverly Hills Hotel. Foto: Reuters
V skupini Dorchester Collection je tudi znameniti Beverly Hills Hotel. Foto: Reuters

"Brunej je monarhija in zagotovo bi kakršen koli bojkot imel le malo učinka pri spreminjanju teh zakonov. Ampak ali bomo res pomagali plačevati za te kršitve človekovih pravic?"

Clooney meni, da bi se morali tisti, ki nasprotujejo ukrepom, ki so jih sprejele brunejske oblasti, izogibati hotelom iz skupine Dorchester Collection v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji in Italiji, ki jih ima v lasti Brunejska investicijska agencija (BIA).

Amputacija za tatvino

Bruneju, ki leži na otoku Borneo, vlada sultan Hasanal Bolkiah in je obogatel z izvažanjem nafte in zemeljskega plina. Sultan ima v lasti agencijo BIA, ta pa je lastnik nekaterih najdražjih hotelov na svetu, vključno z londonskim Dorchestrom in Beverly Hills Hotelom v Los Angelesu.

Brunejski sultan je novo zakonodajo potrdil pred skoraj petimi leti. Foto: AP
Brunejski sultan je novo zakonodajo potrdil pred skoraj petimi leti. Foto: AP

"Bival sem v številnih od teh hotelov. Ker nisem opravil svoje domače naloge in nisem vedel, kdo jih ima v lasti," je zapisal Clooney.

"Vsakič, ko bivamo v enem od teh devetih hotelov, ko imamo tam sestanke ali tam večerjamo, neposredno polnimo žepe ljudi, ki so se odločili, da bodo svoje lastne državljane kamenjali ali bičali do smrti."

Brunejska vladajoča kraljeva družina ima ogromno zasebno premoženje, državljani pa uživajo velikodušno državno podporo in ne plačujejo davkov.

Sultan je pred petimi leti potrdil uvedbo strogega šeriatskega prava in napovedal njegovo postopno implementacijo. Po novi zakonodaji bodo tatvine kaznovane z amputacijo roke za prvi prekršek in amputacijo noge za drugega.

Ob napovedi teh ukrepov jih je 72-letni sultan, eden izmed najbogatejših ljudi na svetu, označil za "del imenitne zgodovine našega naroda".