Kot Laura Palmer v Twin Peaksu - na videz popolna srednješolka, vendar s temačnimi skrivnostmi: mamila, prostitucija, menjavanje partnerjev. Foto:
Kot Laura Palmer v Twin Peaksu - na videz popolna srednješolka, vendar s temačnimi skrivnostmi: mamila, prostitucija, menjavanje partnerjev. Foto:
Shery Lee kot mrtva Laura Palmer leta 1991 ...
... in Sheryl 15 let kasneje v Petini kampanji. Smrt se ji lepo poda?

Bila sem zavita v plastiko na plaži, posnemala sem ptiča (Walda), vrnila sem se kot svoja sestrična, za Divje v srcu pa sem na klavirski struni visela 2 metra nad tlemi za vlogo dobre čarovnice, ki se spušča z neba. Vse, kar lahko premišljujem, je, le kaj sledi?

O sodelovanju z Davidom Lynchem v Twin Peaksu in Divjih v srcu
Leta 1996 v filmu Mother Night in desetletje pozneje v epizodni vlogi Housea (Zdravnikova vest). Foto: EPA

Bila je le del serije, ki čeprav ni doživela niti tretje sezone, si je status kulta nedvomno še kako zaslužila.

Mojstrovina Davida Lyncha in Marka Frosta do danes ostaja nedosežena, pa čeprav so se marsikateri (neuspešno) zgledovali po njej (od Ograj našega mesta do Skrivnostnega otoka).
Skrivnostna, meglena in tesnobna kulisa washingtonskih gozdov, bizarni liki, od mrtve kraljice maturantskega plesa do gospe s polenom, in naslovna skladba Angela Badalamentija, ki te preganja še leta pozneje, so Twin Peaks naredili za fenomen in enega temeljnih del sodobne popkulture.
Z naskokom najboljša limonada
Osnovnega zapleta se verjetno še spomnite: ljubek, nedolžen FBI-jev agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) pride v Twin Peaks raziskat skrivnostni umor lepe srednješolke Laure Palmer (Sheryl Lee). Kmalu po prihodu ugotovi, da stvari niso take, kot se zdijo, in da se morilca ne da ujeti s konvencionalnimi metodami. In da tudi noben prebivalec majhnega mesta ni ravno konvencionalen.
Zamorjeni motorist, nesrečno poročena natakarica, srednješolska femme fatale, pritlikavec in velikan ... To je le nekaj izmed likov, ki so pomagali narediti iz Twin Peaksa najboljšo limonado vseh časov.


Dvojna vloga v Twin Peaksu
Vloga osrednjega ženskega lika, pogubljene kraljice srednješolskega plesa s temačno skrivnostjo Laure Palmer, je pripadla takrat 23-letni Sheryl Lee. V Nemčiji rojena Leejeva je odrasla v Koloradu, kjer se je ukvarjala s plesom, preden so jo poškodbe pognale v študij igre. Ko je igrala v gledališču v Seattlu, je dobila največjo vlogo svoje kariere – Laure Palmer v Twin Peaksu.
Lynch je bil nad igralko tako navdušen, da je zanjo ustvaril še vlogo temnolase Laurine sestrične Madeleine Ferguson. Sheryl je z Lynchem delala še v Divjih v srcu (1990) in še enkrat oživila Lauro Palmer v Twin Peaksu: Ogenj hodi z menoj (1992).
O vlogi je pozneje dejala: "Res sem bila vesela, da sem jo sprejela, saj se nikdar nisem čutila popolno z Lauro. Nikdar nisem dobila priložnosti biti živa Laura, le v spominjanju, tako da je bila vloga v filmu omogočila skleniti polni krog z likom. Laura je imela vedno neznansko količino življenja, ker so vsi govorili o njej, a jaz pa nisem mogla početi vseh teh stvari in biti ona."

Isto leto je z Alom Pacinom zaigrala v gledališki predstavi Salome.
Skoraj "razočarana gospodinja"
Leejeva nikdar ni izkoristila vsega sposobnosti, ki jih je pokazala v zgodnjih 90. letih – posnela je Backbeat (1994), Carpetnenterjeve Vampirje (1998) in TV-serijo L. A. Doctors (1998), sicer pa je bila njena kariera obsojena na manjše filme in gostovanja v serijah Dr. Quinn, Brez sledu, House (Zdravnikova vest), Na kraju zločina: New York in One Tree Hill. Leta 1995 so ji podelili nagrado ženske leta, na filmskem festivalu v Sundanceu pa nagrado Spirit of Sundance za njen filmski opus. Na BBC-ju je leta 2001 predstavila segment popularne oddaje I Love 1990's.

Sheryl Lee je bila najbližje povrnitvi stare slave, ko so jo leta 2004 sprva izbrali za vlogo Mary Alice v seriji Razočarane gospodinje. Posnela je že pilotni del in bilo bi drugič, da bi v seriji igrala mrtev lik, a producenti so se v zadnjem hipu odločili, da jo zamenjajo z Brendo Strong. Razlog? Sherylin glas naj bi bil ''preveč eteričen''.
Slečena za Peto
Sicer pa je lepa igralka, ki je nekoč hodila z Davidom Duchovnyjem, danes pri 42 letih poročena z glasbenikom Jessejem Diamondom, sinom pevca Neila Diamonda; par ima enega sina.
Leejeva se v prostem času ukvarja z jogo, je članica društva za zaščito živali Peta in ostra nasprotnica krzna, zato se je tudi nedavno slekla za Petino kampanjo "Raje gola kot v krznu". Posnela je pilota za serijo State of Mind, a je vsa stvar, kot kaže, padla v vodo, tako da fenomen Laure Palmer, pardon, Sheryl Lee, ostane le še serija Umazan seksi denar, kjer igralka občasno gostuje.
Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Bila sem zavita v plastiko na plaži, posnemala sem ptiča (Walda), vrnila sem se kot svoja sestrična, za Divje v srcu pa sem na klavirski struni visela 2 metra nad tlemi za vlogo dobre čarovnice, ki se spušča z neba. Vse, kar lahko premišljujem, je, le kaj sledi?

O sodelovanju z Davidom Lynchem v Twin Peaksu in Divjih v srcu