Pozno popoldne je moža obiskal tudi kraljica Elizabeta. Foto: EPA
Pozno popoldne je moža obiskal tudi kraljica Elizabeta. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II. in princ Filip
Kraljica Elizabeta II. in princ Filip sta poročena že več kot 65 let, kar je najdlje v zgodovini britanske krone. Foto: Reuters
Princ Edward
Princ Edward je pri očetu ostal okoli 20 minut, poročajo britanski mediji. Foto: EPA

V zasebni kliniki v Londonu, kjer bo ostal še približno 14 dni, ga je prvi obiskal njegov najmlajši sin Edward, ki je očetu prinesel voščilnico in predstavnikom sedme sile po 20-minutnem obisku zatrdil, da se počuti dobro. Pozneje je Filipa obiskala tudi njegova žena, kraljica Elizabeta.

Princ Filip sicer okreva po operaciji v trebušni votlini, ki so jo po predhodnih preiskavah izvedli v petek. Analiza rezultatov operacije naj bi bila znana do konca tedna. Vojvoda Edinburški je bil v zadnjih dveh letih v bolnišnici štirikrat, a njegovi predstavniki vztrajajo, da je na splošno dobrega zdravja.

Rodil se je kot grški in danski princ
Rodil se je na današnji dan leta 1921 na Krfu kot peti otrok (in prvi sin) grškega in danskega princa Andreja. Še ko je bil otrok, so njegovo družino izgnali iz Grčije, tako da je potem odraščal v Londonu. S poznejšo kraljico sta se spoznala leta 1934 na poroki grške princese Marine in vojvode Kentskega, ko je bilo njej osem let, njemu pa 13.

Pred poroko prevzel britansko vero in državljanstvo
Julija 1939 sta si s prestolonaslednico Elizabeto (ta je sicer njegova sestrična v tretjem kolenu), ki je bila takrat stara 13 let, začela dopisovati. Med njima je vzcvetela ljubezen in po vojni jima je Elizabetin oče, kralj Jurij VI. dal dovoljenje za poroko. Filip je opustil vse grške in danske plemiške nazive, prestopil v protestantsko vero (krščen je bil v grški pravoslavni veri) in prevzel priimek Mountbatten po materinih starših, ki so bili angleškega rodu.

Po poroki leta 1947 je Elizabeta svojemu priimku (Windsor) dodala še njegovega (Mountbatten) in mu podelila naziv vojvode Edinburškega. V zakonu so se jima rodili štirje otroci, princ Charles (1948), princesa Ana (1950), princ Andrew (1960) in princ Edward (1964), ki nosijo oba priimka.

V pričakovanju tretje pravnukinje ali prvega pravnuka
Danes imata z Elizabeto celo kopico vnukov in dve pravnukinji, hčerki Aninega sina Petra, Savannah in Islo Phillips, v naslednjem mesecu pa bo postal še tretjič pradedek, ko bo Catherine, vojvodinja Cambriška, rodila dediča oz. dedinjo britanskega prestola.

Filip je najstarejši član britanske kraljeve družine, v zgodovino pa se je (skupaj z ženo) zapisal kot človek, ki je najdlje poročen z monarh(injo). Slovi kot človek z velikim smislom za humor, svojo ženo pa je zaradi svoje hudomušnosti in nagnjenosti k temu, da pove vse, kar mu pade na misel, večkrat spravil v zadrego. Ko se mu je leta 1948 rodil prvorojenec, je brez dlake na jeziku povedal, da je "videti kot slivov puding".