Ed Sheeran zanika, da bi bila njegova pesem Thinking Out Loud plagiat. Foto: Reuters
Ed Sheeran zanika, da bi bila njegova pesem Thinking Out Loud plagiat. Foto: Reuters

Ed Sheeran se je znova znašel v boju za avtorske in založniške pravice. Potem ko je leta 2017 plačal 20 milijonov dolarjev (18,86 milijona evrov) za poravnavo tožbe, v kateri ga je Matt Cardle obtožil, da je uspešnica Photograph kopija njegove skladbe Amazing, se bo moral tokrat pred poroto zagovarjati zaradi svoje uspešnice Thinking Out Loud.

Dediči producenta Eda Towsenda v tožbi Sheeranu očitajo, da je v pesmi Thinking Out Loud, ki se je povzpela na vrhove svetovnih glasbenih lestvic, uporabil podobno melodijo in ritem, ki ju lahko slišimo v uspešnici Marvina Gaya Let's Get It On, izdani leta 1973.

Sodnik: "Obstajajo bistvene podobnosti"

Britanski pevec je pričakoval, da bo newyorški sodnik Louis Stanton tožbo ovrgel, vendar se to ni zgodilo, ker je Stanton sklenil, da "obstajajo bistvene podobnosti med obema skladbama". O usodi priljubljenega pevca bo tako odločala porota.

Zaradi plagiatorstva pesmi Let's Get It On pa ga ne tožijo zgolj Towsendovi dediči, ampak tudi podjetje Structured Asset Sales, ki ima v lasti tretjino avtorskih in založniških pravic za skladbo Marvina Gaya. Podjetje zahteva 86 milijonov evrov, odločitev sodnika pa po pisanju The Guardiana v tem primeru še ni znana.