Med priljubljenimi turističnimi točkami je tudi Abbey Road v Londonu in znameniti prehod za pešce. Foto: EPA
Med priljubljenimi turističnimi točkami je tudi Abbey Road v Londonu in znameniti prehod za pešce. Foto: EPA
Hamburg, Nemčija
V Hamburgu so Beatli izoblikovali svoj rokenrolski stil. Foto: EPA
Del newyorškega Centralnega parka je posvečen Lennonu. Foto: EPA

The Beatles sodijo med največje glasbene skupine vseh časov. Njihov uspeh se je po letih truda in nastopov v manjših lokalih začel s skladbo Love me do, s katero so leta 1962 osvojili glasbene lestvice. V Veliki Britaniji se je s tem začela tako imenovana beatlomanija, ki se je do leta 1964 razširila tudi v ZDA. Mladina se je zgledovala po članih skupine, najzvestejše oboževalke pa so na njihovih koncertih omedlevale.

Skupino so sestavljali George Harrison in Ringo Starr ter John Lennon in Paul McCartney, ki sta napisala večino pesmi. Zadnji koncert so odigrali leta 1966 v San Franciscu. Po razhodu skupine je upanja neštetih oboževalcev za ponovno združitev prekinila smrt Johna Lennona leta 1980.

Ob okrogli obletnici nastopa britanske skupine v oddaji The Ed Sullivan Show, ki velja za oddajo legendarnih nastopov v 50. in 60. letih (med drugim so v njej nastopili Elvis Presley, The Beach Boys, The Jackson 5, The Rolling Stones in The Doors), so pri CNN-u zbrali seznam mest, ki lahko ljubitelje te legendarne skupine popeljejo po poti spominov nazaj v čas beatlomanije.

1. Liverpool, Anglija
Mesto, kjer se je vse pravzaprav začelo. Med drugim lahko turisti obiščejo slavni klub Cavern Club (gre za rekonstrukcijo kluba, ki je bil zaprt leta 1973) ali pa se odpravijo na turo po mestu in si ogledajo ulice, na katerih so se kot otroci igrali člani skupine.

2. Hamburg, Nemčija
Leta 1960 so se Beatli odpravili v Hamburg, kjer so izoblikovali svoj rokenrolski stil. Obiskovalci tega nemškega mesta se lahko odpravijo v katerega izmed številnih klubov na Reeperbahnu, v katerih so nastopali Angleži.

3. Rišikeš, Indija
Leta 1968 so se Beatli skupaj s svojimi ženami, dekleti in številnimi novinarji odpravili v Indijo k "mojstru duha" Maharišiju Mahešu Jogi. Starr je v Indiji meditiral deset dni, McCartney en mesec, Lennon in Harrison pa sta se v Anglijo vrnila šele po šestih tednih. To velja za eno najbolj produktivnih obdobij skupine - Ringu je uspelo napisati svojo prvo pesem, preostali trije člani pa so ustvarili celoten album The Beatles (the White Album) in nekaj drugih pesmi.

4. London, Anglija
V Londonu lahko turisti prav tako izkusijo vodene ture po mestu in si ogledajo nekatera najbolj znamenita mesta, ki so zaznamovala skupino. In medtem ko snemalni studio Abbey Road Studios ni odprt za obiskovalce, številni turisti vseeno obiščejo ulico Abbey Road in na novo ustvarijo slavno fotografijo iz istoimenskega albuma iz leta 1969, na ovitku katerega člani skupine prečkajo prehod za pešce.

5. Amsterdam, Nizozemska
Mladoporočenca John Lennon in Yoko Ono sta svoje medene tedne preživela v hotelu Amsterdam Hilton, kjer sta z enotedenskim protestom, protestirala sta z ležanjem v postelji, opozarjala na vojne grozote v Vietnamu. Hotel lahko obiščete še danes, apartma, v katerem sta bivala John in Yoko pa se imenuje po njiju.

6. Montreal, Kanada
Montreal je bila zadnja postaja drugih "medenih tednov" za Lennona in Ono. V hotelu Queen Elizabeth sta še en teden ležala v postelji in spodbujala k miru v svetu.

7. Obertauren, Avstrija
Leta 1965 je skupina v smučarskem središču Obertauern posnela nekaj prizorov za film Help!. Nekaj izsekov iz filma si lahko ogledate spodaj.

8. Bahami
Na Bahame so se Beatli prav tako odpeljali, da bi posneli nekaj prizorov za film Help!.

9. New York, ZDA
Februarja 1964 so Beatli prvič obiskali New York in nastopili v oddaji Ed Sullivan Show, nekaj dni pozneje pa še v koncertni dvorani Carnegie Hal. Avgusta leta 1965 pa so odigrali koncert pred 55-tisočglavo množico na stadionu Shea, ki velja za prvi stadionski rockovski koncert. Slavni stadion so leta 2009 porušili. Lennon se je leta 1971 z ženo preselil v New York, kjer ga je leta 1980 pred zgradbo The Dakota ubil Mark David Chapman. Turisti lahko poleg nesrečnega kraja dogodka obiščejo tudi newyorški Centralni park, kjer je del z imenom Strawberry Fields, posvečen prav Lennonu.