Obiskovalci so pričakovali raj na zemlji, a na koncu je festival po besedah njihovih odvetnikov bolj kot na Coachello spominjal na serijo Igra prestolov. Foto: Pixabay
Obiskovalci so pričakovali raj na zemlji, a na koncu je festival po besedah njihovih odvetnikov bolj kot na Coachello spominjal na serijo Igra prestolov. Foto: Pixabay

Pisalo se je leto 2017 in bogataši se niso ničesar veselili bolj kot glasbenega festivala Fyre, ki bi moral konec aprila v režiji raperja Ja Rula in Billyja McFarlanda potekati na enem izmed bahamskih otočkov. Festival, zamišljen kot dogodek za premožnejše, ki so za vstopnice plačali tudi po 4.000 dolarjev, se je nato izkazal za prevaro. Ko so prvi gosti konec aprila z zasebnimi letali in čarterskimi poleti prispeli na otok, so bili zgroženi. Prizorišče je bolj kot na razkošno letovišče spominjalo na gradbišče, o nastopajočih pa ni bilo ne duha ne sluha.

Billy McFarland je bil zaradi prevare obsojen na šest let zapora. Foto: Reuters
Billy McFarland je bil zaradi prevare obsojen na šest let zapora. Foto: Reuters

Razočaranje mladih je bilo še toliko večje, saj so dogodek na družbenih omrežjih (za plačilo, seveda) promovirale številne zvezdnice, kot so Bella Hadid, Kendall Jenner in Emily Ratajkowski.

Polomiji sledile tožbe

Ja Rule in Billy McFarland, ki je bil lani oktobra zaradi prevare obsojen na šest let zapora, se po polomiji nista mogla izogniti tožbam. Pravice na sodiščih niso poiskali zgolj vlagatelji, ki so njunemu podjetju Fyre Media, odgovornem za organizacijo festivala, namenili 26 milijonov dolarjev, ampak tudi nekateri obiskovalci. Od njunega podjetja je največjo odškodnino zahteval Daniel Jung, ki pričakuje, da mu bo sodišče zaradi "nezaslišane spodletele organizacije, prevare in malomarnosti" prisodilo vrtoglavih 100 milijonov dolarjev.

Ja Rule, soorganizator festivala, ni bil v postopku preiskave, so ga pa doletele številne zasebne tožbe. Foto: Reuters
Ja Rule, soorganizator festivala, ni bil v postopku preiskave, so ga pa doletele številne zasebne tožbe. Foto: Reuters

Netflixov dokumentarec, ki bo luč sveta ugledal 18. januarja, pa izpostavlja, da je ravnanje Ja Rula in McFarlanda prizadelo predvsem izvajalce in domačine, bogataši, ki so se udeležili festivala, so med vsemi plačali najnižjo ceno. Razen 4.000 dolarjev, ki so jih plačali za vstopnice, in nekaj neslanih šal, ki so jih morali poslušati na račun svoje naivnosti, so jo odnesli brez večje škode, še več, večini so že bile dosojene milijonske odškodnine.

Nekateri so izgubili vse

Režiser Chris Smith se v dokumentarcu Fyre: The Greatest Party That Never Happened (Fyre: Največja zabava, ki se nikoli ni zgodila) zato ne posveča opeharjenim bogatašem, ampak razkrije temačnejšo stran zgodbe. "Javnost je na spodleteli festival kmalu pozabila, nihče ni imel nobenih informacij, kaj se je pravzaprav dogajalo, kaj je šlo narobe," je pojasnil Smith, ki se je lotil raziskovanja ozadja festivala. "Pozabilo se je, da so pri nastajanju festivala sodelovali tudi delavni ljudje, ki so izgubili vse. Ti ljudje so dali vse od sebe, da bi izpeljali nekaj, kar je bilo že od vsega začetka obsojeno na propad," je po pisanju The Guardiana povedal Smith.

Čeprav se je po tem, ko je Fyre doživel popoln polom, omenjalo, da je bil festival že od samega začetka mišljen kot potegavščina, Smith tega v svojem dokumentarcu ni ugotovil. Podjetje Fyre Media je preprosto precenjevalo organizacijo tako velikega dogodka, pri tem pa so potopili številne dobronamerne izvajalce. Ti so, kot bomo lahko videli v dokumentarcu, zagrizli v nemogoče naloge, eden izmed njih je v zameno za pošiljko pitne vode nameraval celo privoliti v spolni odnos s carinskim uradnikom.