Foto: EPA
Foto: EPA

Prireditve so sicer v Nemčiji prepovedane najmanj do konca avgusta, Oktoberfest pa bi se predvidoma moral začeti 19. septembra, a so organizatorji vseeno sporočili, da festivala letos ne bo.

Bavarski premier Markus Söder je že pred sprejemanjem končne odločitve poudaril, da je glede letošnje izvedbe "zelo zelo skeptičen". "Glede na trenutno stanje si zelo težko predstavljam, da bi bila septembra mogoča izvedba tako množične prireditve."

Kot poroča Deutsche Welle, je ob odpovedi dejal, da je odpoved tovrstnega dogodka sicer velika škoda, a da bi bilo vse skupaj vseeno zelo težko izvedljivo.

Ideja o manjšem festivalu ni dobila posluha

Organizatorji festivala so sicer prejšnji teden predstavili idejo, da bi organizirali "miniizvedbo" Oktoberfesta, ki bi bila na voljo zgolj za domačine v Münchnu in soseščini, a ideja ni naletela na posluh mestnih oblasti, ki so idejo zavrnile.

Oktoberfest poteka od leta 1810 in letošnja odpoved bo šele 25. v zgodovini. V preteklosti so ga odpovedali med epidemijo kolere, v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja in času obeh svetovnih vojn.

Na lanskem festivalu so našteli 6,3 milijona obiskovalcev, ki so skupno spili 7,3 milijona litrskih vrčkov piva, kar je približno 200.000 litrov piva manj kot leto prej, ko so našteli približno enako število obiskovalcev. Ob pijači so v času festivala pojedli skupno 129 volov in 29 telet.