Sambuca leži na zahodu Sicilije in ima ugodno podnebje z veliko sončnih dni na leto. A podobno kot nekatera druga majhna mesteca, oddaljena od večjih središč, se tudi iz Sambuce ljudje v zadnjih letih odseljujejo, zato vse več hiš praznih sameva. Oblasti so se zato odločile za zanimivo potezo te prazne nepremičnine ponujajo v nakup tujcem ali domačinom za le en evro.

A seveda je tu tudi beseda "ampak". Vsi, ki bodo hišo kupili, se bodo morali obvezati, da bodo svoje novo prebivališče v največ treh letih popolnoma obnovili, v kar bodo morali vložiti najmanj 15.000 evrov zgornja meja stroškov je seveda "nebo".

Prostornine hiš, ki so na voljo, se gibajo od 40 do 150 kvadratnih metrov. Poleg tega bodo morali plačati 5.000 evrov varščine, ki jo bodo dobili nazaj, ko bodo uresničili svojo obljubo in obnovo dokončali.

"Seveda nismo prvi, ki smo prišli na dan s takšno ponudbo. A mi tega ne delamo le zaradi reklame, ampak resnično želimo znova obuditi Sambuco. Če vas zanima ena izmed hiš, bo posel potekal zelo hitro, saj so vse nepremičnine na trgu v lasti občine, zato nismo le posredniki v poslu med starimi in novimi lastniki. Če hišo želite, jo boste dobili takoj," je za CNN dejal podžupan Giuseppe Cacioppo.

Sambuca slovi kot "mesto lepote". Leži v naravnem rezervatu, obkrožajo jo lepe plaže, gozdovi in gore. "Tukaj je spokojno in sproščujoče, to je idealno zatočišče za beg pred norim svetom," je dodal Cacioppo.

Mesto se je leta 2016 uvrstilo tudi na seznam najlepših italijanskih krajev.