Novoletni ognjemet v Londonu. Foto: EPA
Novoletni ognjemet v Londonu. Foto: EPA

Novoletni spektakel, ki si ga običajno v živo ogleda 100.000, prek televizijskega prenosa pa 12 milijonov ljudi, je londonski župan Sadiq Khan odpovedal danes.

"Preprosto si ne moremo privoščiti, da bi imeli tolikšno število ljudi na silvestrovo," je dejal Khan za radio LBC. Napovedal je, da bodo poskušali pripraviti "slavje, ki ga bodo ljudje lahko spremljali v udobju in varnosti svojih dnevnih sob prek televizije". Nadomestni program bo razkrit kmalu.

Khan je dodal, da London ne more izgubiti paradnega konja, saj je silvestrovo odlična priložnost, da ves svet vidi, kako čudovit je London. Zato je pozval k vlaganju v mesto in iskanju rešitev, kako pritegniti turiste v času novega koronavirusa.

Član konservativne londonske skupščine Tony Devenish je za BBC povedal, da gre za veliki udarec za osrednji London, saj s tem mestne oblasti pozivajo ljudi, naj ostanejo doma, kar bo škodovalo tamkajšnjemu poslu.

Velika Britanija je med najbolj prizadetimi državami v Evropi v pandemiji covida-19. Našteli so skoraj 42.000 smrti zaradi te bolezni.