Po vsem svetu so tekli za dober namen. Foto: Facebook Wings for Life World Run
Po vsem svetu so tekli za dober namen. Foto: Facebook Wings for Life World Run
Med 3.000 slovenskimi tekači je največ pretekel Vid Senica, in sicer 64,58 km. Foto: Wings for Life World Run

Danes ob 13. uri se je v Ljubljani in drugih 33 lokacijah na šestih celinah začel tretji dobrodelni tek Wings for Life. Gre za globalni tek edinstvenega formata, na katerem so tekači tekli za tiste, ki tega ne morejo početi zaradi svoje invalidnosti.

Tekmovanje se od drugih loči tudi po tem, da udeleženci ne tečejo proti ciljni črti, temveč jih lovi zasledovalno vozilo, ki je štartalo pol ure za tekmovalci, ves čas pa je vozilo 15 km/h. V Sloveniji ga je vozil štirikratni državni prvak v reliju Aleks Humar.

Ko zasledovalni avtomobil ujame tekača, je zanj tekmovanje končano. Izziv za udeležence je torej teči čim hitreje, da pretečejo kar najdaljšo pot. Največ je v Sloveniji pretekel Vid Senica, vozilo ga je ujelo pri pretečenih 64,58 km.

Slovenska trasa teka se je že tretje leto zapored začela v Ljubljani, tekmovalci so startali s Kongresnega trga in tekli do nakupovalnega središča BTC, pot pa je potem tekače vodila v smeri Kamniško-Savinjskih Alp, mimo Domžal, Kamnika, Cerkelj na Gorenjskem, Smlednika ...

V dveh letih se je tekmovanja po svetu udeležilo 136.677 ljudi, na več kot 40 lokacijah, ter pomagalo zbrati več kot sedem milijonov evrov za pomoč raziskavam poškodbe hrbtenjače po vsem svetu.

Teka se sicer udeležijo številni znani obrazi, ambasadorji teka v Sloveniji pa so paraolimpijka, državna prvakinja v metanju krogle in kopja, Tanja Cerkvenik, študent Inštituta in akademije za multimedije Nino Batagelj, dvakratni zimski paraolimpijec v alpskih disciplinah Gal Jakič, večkratni zmagovalec dvojnega Ironmana Matej Markovič in državni rekorder v maratonu in polmaratonu Roman Kejžar. Častni pokrovitelj tekmovanja ljubljanskega teka je predsednik Borut Pahor, ki je prav tako tekel v dober namen.