Za ebolo ni zdravila, smrtnost pa je 90-odstotna. Foto: Reuters
Za ebolo ni zdravila, smrtnost pa je 90-odstotna. Foto: Reuters

Po podatkih WHO-ja so od 18. do 20. julija ugotovili 28 novih smrtnih primerov, od tega 13 v Sierri Leone, 11 v Liberiji in štiri v Gvineji. V tem času so zaznali 45 novih primerov, s čimer se je število obolelih povečalo na 1.093.

V Gvineji, kjer je najhuje, je od januarja umrlo 314 ljudi, 415 pa se jih okužilo s to smrtonosno boleznijo, za katero ni zdravila. V Sierri Leone je obolelih še več, 454, do zdaj pa so našteli 219 smrtnih primerov. V Liberiji je do zdaj zbolelo 224 ljudi, virus pa je bil usoden za 127 ljudi.

Ebola iz Gvineje v sosednje države
Epidemija ebole je izbruhnila januarja v Gvineji, nato pa se je razširila še na sosednji Liberijo in Sierro Leone. Bolezen se je sicer prvič pojavila v zahodni Afriki, po podatkih WHO-ja pa gre za najhujšo epidemijo od prvega izbruha leta 1976 na ozemlju sedanje Demokratične republike Kongo.

Ebola je hemoragična vročica s pogosto smrtnim izidom za ljudi in primate ter velja za eno najbolj nalezljivih virusnih bolezni. V 90 odstotkih primerov se konča s smrtjo. Virus je v krvi in izločkih obolelega, s človeka na človeka pa se prenaša z vdihanim zrakom, aerosolom ali predmeti, ki so bili v stiku z bolnikovo krvjo ali izločki.

Ugrabljena okužena ženska
Iz Freetowna, glavnega mesta Sierre Leone, medtem poročajo, da so sorodniki iz bolnišnice ugrabili žensko, ki je okužena z ebolo. Radijske postaje po državi zdaj pozivajo državljane, naj pomagajo pri iskanju 32-letnice, ki je sicer prva prebivalka Freetowna, okužena s tem virusom.

Iz Nigerija pa poročajo, da je Liberijec, ki so ga sprejeli v bolnišnico v Lagosu in je bil zaradi suma okuženosti z ebolo v karanteni, umrl.