Obami in Abasu ni uspelo najti skupnega jezika. Foto: EPA
Obami in Abasu ni uspelo najti skupnega jezika. Foto: EPA
Generalna skupščina
66. zasedanje Generalne skupščine poteka v znamenju palestinsko-izraelskega spora in iskanja rešitev zanj. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu in Barack Obama
Netanjahu je po srečanju z Obamo dejal, da bi morali ameriškemu predsedniku podeliti medaljo časti. Foto: EPA

Palestinski predsednik tudi po srečanju z ameriškim predsednikom ob robu zasedanja Generalne skupščine v New Yorku vztraja, da bo v petek, ko bo nagovoril Generalno skupščino, tudi uradno vložil prošnjo za priznanje neodvisne države Palestine, ob tem pa bo pisno prošnjo poslal tudi generalnemu sekretarju Združenih narodov Ban Ki Munu.

Če bo Ban Ki Mun odobril palestinsko prošnjo, bo o njej odločal Varnostni svet. Če jo ta potrdi, za kar potrebuje devet od 15 glasov, brez veta katere izmed stalnih članic, bi Palestina lahko postala neodvisna država. A je to zelo malo verjetno, saj Obama vztraja, da bodo ZDA zagotovo vložile veto na palestinsko prošnjo. To je v sredo povedal tako Abasu kot izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju in obema svetoval, naj se sprti strani vrneta za pogajalsko mizo.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Ben Rhodes je dejal, da bodo ZDA nasprotovale vsem dejanjem v Varnostnem svetu in da bodo, če bo to potrebno, uporabile tudi pravico do veta.

"Sprti strani morata doseči dogovor"
Obama je v svojem nagovoru v Generalni skupščini Združenih narodov dejal, da lahko Palestinci svojo državo dobijo samo preko pogovorov z Izraelom. "Miru ne bomo dosegli skozi izjave in resolucije v Združenih narodih. Do rešitve desetletja trajajočega spora ni nobene bližnjice, ampak je na Izraelcih in Palestincih, da dosežejo dogovor o zadevah, ki jih delijo, o mejah in varnosti, o beguncih in o Jeruzalemu," je povedal Obama.

Izraelski premier je novinarjem v sredo povedal, da si Obama zasluži medaljo časti za njegovo obrambo Izraela, ter znova poudaril, da so neposredna pogajanja edina mogoča pot do trajnega miru na Bližnjem vzhodu.

"Palestinska prošnja je moralno, legalno in politično sprejemljiva"
Tiskovni predstavnik predsednika Abasa Nabil Abu Rudeina je po Obamovem govoru povedal, da sta konec izraelske okupacije in palestinska država edina pot do miru. "K pogajanjem se bomo vrnili samo, če se Izrael zaveže, da bo končal gradnjo judovskih naselbin in se bo vrnil v okvir meja iz leta 1967," je še dejal Rudeina.

Višji palestinski pogajalec Nabil Shaath je povedal, da je palestinsko članstvo v Združenih narodih "v vseh pogledih moralno, legalno in politično sprejemljivo", in priznal, da jih je navdahnila arabska pomlad ter da je njihova odločitev posledica dolgih let propadlih pogajanj.

Sarkozy opozarja pred nevarnostjo veta
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy opozarja, da bi lahko ameriški veto sprožil nov val nasilja v regiji, zato poziva h kompromisu med sprtima stranema in predlaga, naj Generalna skupščina Palestincem podeli poseben status kot nečlanici, in tako zagotovi ustrezen okvir za pogajanja - mesec dni, da se pogajanja začnejo, šest mesecev, da se dogovorijo o mejah in varnosti ter leto dni, da dogovor uresničijo tudi v praksi.

Odločanje o posebnem statusu opazovalke, ki ga med drugim uživa tudi Vatikan, ne zahteva glasovanja v Varnostnem svetu, temveč zahteva le večino v Generalni skupščini, izključuje pa tudi možnost veta.

Palestinci podpirajo prošnjo v ZN-u
Medtem so se na Zahodnem bregu zbrale množice ljudi, ki podpirajo palestinska prizadevanja za državo. V Ramali, Betlehemu, Nablusu in Hebronu so zaprli šole in državne ustanove, da so lahko ljudje na ulicah izražali podporo neodvisni državi Palestini.