Palestinski predsednik je v Generalni skupščini takole dvignil prošnjo za priznanje palestinske države. Foto: EPA
Palestinski predsednik je v Generalni skupščini takole dvignil prošnjo za priznanje palestinske države. Foto: EPA
Hebron
Številni Palestinci so na ulicah mest v Gazi in na Zahodnem bregu z veliko nestrpnostjo pričakovali Abasov govor. Foto: EPA

Palestinski predsednik Mahmud Abas je načrt četverice (Evropska unija, Združeni narodi, ZDA in Rusija), v skladu s katerim naj bi sprti strani do konca prihodnjega leta dosegli trajni mirovni sporazum, ob vrnitvi iz New Yorka že zavrnil. Četverica je pripravila časovnico, po kateri bi imeli predstavniki obeh strani najprej mesec dni časa za pripravljalno srečanje, da se dogovorijo o dnevnem redu in metodah pogajanj. Nato naj bi po treh mesecih obe strani podali celovite predloge glede ozemelj in varnosti. Sledili bi trije meseci, v katerih bi morali doseči bistven napredek pri teh vprašanjih. Mednarodna konferenca v podporo prizadevanjem za rešitev spora naj bi potekala v Moskvi.

Abas je pojasnil, da načrt za Palestince ni sprejemljiv, ker ne zahteva ustavitve gradnje judovskih naselbin na zasedenih ozemljih in pogajanj na osnovi meja Izraela izpred leta 1967, ko je judovska država okupirala Zahodni breg in območje Gaze, ki naj bi bila v prihodnje del nove palestinske države. Med vračanjem v Ramalo je izrazil pričakovanje, da bo Varnostni svet Združenih narodov odločitev glede prošnje za polnopravno članstvo Palestine v ZN-u sprejel v prihodnjih nekaj tednih.

Skeptičen Izrael
Načrtu niso najbolj naklonjeni niti Izraelci. Namestnik zunanjega ministra Danny Ayalon je izjavil, da predlagana časovnica pogovorov "ni sveta", pomembno pa se mu je zdelo, da stališče četverice ne pogojuje novega začetka pogajanj z naselbinami na mejnih območjih. Razvoj dogodkov prihodnji teden bo odvisen od tega, ali bodo Palestinci sprejeli "ponovni začetek pogajanj brez pogojev in brez grožnje z enostranskimi akcijami", je dodal. Izrael uradno sicer še preučuje predlog četverice, a je minister za okolje Gilad Erdan izrazil dvom o njegovem uspehu.

Kot je znano, je Abas generalnemu sekretarju Združenih narodov Ban Ki Munu v petek izročil prošnjo za priznanje palestinske države, ta pa ga je takoj posredoval Varnostnemu svetu, ki bo odločal o tej prošnji. Če bi Varnostni svet potrdil prošnjo, za kar potrebuje devet od 15 glasov, brez veta katere izmed stalnih članic, bi Palestina lahko postala neodvisna država, a je to zelo malo verjetno, saj ZDA opozarjajo, da bodo vložile veto na palestinsko prošnjo.

Abas je zaprosil, naj Združeni narodi priznajo palestinsko državo z mejami, določenimi pred začetkom vojne z Izraelom leta 1967, ki vključujejo Zahodni breg, Gazo in Vzhodni Jeruzalem kot glavno mesto palestinske države. Po govoru, kjer je dejal, da je prišel čas, da palestinsko ljudstvo dobi državo, in članice Varnostnega sveta pozval, naj potrdijo njegovo prošnjo, je požel stoječe ovacije.

Abasovo dejanje v Generalni skupščini je sprožilo številne odzive. Libanonski veleposlanik pri Združenih narodih in predsedujoči Varnostnemu svetu Navaf Salam je že sporočil, da bodo palestinsko prošnjo obravnavali že v ponedeljek, takoj pa so se na prošnjo odzvali tudi mednarodni pogajalci.

"Zdaj je čas, da rešimo konflikt"
Izraelski in palestinski voditelji naj bi zdaj preučili predloge četverice in nanje odgovorili. Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je izrazila upanje, da se bosta strani pozitivno odzvali na predlog četverice. "Če je kdaj bil čas, da rešimo konflikt, je to zdaj," je povedala Ashtonova in pojasnila, da je to zato, ker se Izrael boji za svojo varnost in ker so Palestinci tako dolgo čakali na svojo državo.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je ob tem povedala, da predlog četverice pomeni trdno prepričanje mednarodne skupnosti, da je mogoče pravičen in trajen mir doseči le skozi pogajanja med sprtima stranema. To je v svojem govoru v Generalni skupščini povedal tudi izraelski predsednik Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da je v središču težave nepripravljenost Palestincev, da priznajo Izrael kot judovsko državo.

Palestinci pogajanja zapustili lani
Pogajanja med Izraelci in Palestinci so zastala septembra leta 2010, ko so Palestinci protestno zapustili pogajalsko mizo zaradi nadaljevanja gradnje judovskih naselbin na Zahodnem bregu.