Abas je kljub ameriškim in izraelskim opozorilom vložil zahtevo po članstvu Palestine v ZN-u. Foto: EPA
Abas je kljub ameriškim in izraelskim opozorilom vložil zahtevo po članstvu Palestine v ZN-u. Foto: EPA
Palestinska zastava
Palestinci so siti neproduktivnih pogajanj z Izraelom in so se odločili ukrepati prek svetovne organizacije. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Netanjahu je dejal, da do miru ne more priti prek resolucij ZN-a. Foto: Reuters
Izraelski vojaki
Izraelske varnostne sile so se spopadle s Palestinci, ki so jih obmetavali s kamenjem. Foto: EPA
Palestinci zaprosili za priznanje

Tiskovni predstavnik ZN-a Martin Nesirky je po srečanju med Abasom in Banom dejal, da bodo palestinsko zahtevo po članstvu v sekretariatu obravnavali "hitro" in jo nato poslali Varnostnemu svetu ter predsedniku Generalne skupščine ZN-a.

Abas je po predaji prošnje za članstvo Palestine v Združenih narodih nagovoril udeležence zasedanja Generalne skupščine ZN-a.

"Zgradimo skupaj prihodnost za naše otroke"
V pojasnilu odločitve za vložitev prošnje je Abas Izraelu pripisal odgovornost za zastoj v mirovnih pogajanjih. Pred enim letom je imela mednarodna skupnost velika pričakovanja, da bo v letu dni dosežen sporazum na Bližnjem vzhodu. "Vendar pa so vsa iskrena prizadevanja mednarodnih partnerjev vedno znova spodkopala stališča izraelske vlade," je dejal Abas.

Izraelska politika gradnje judovskih naselbin "uničuje možnosti", da bi dosegli rešitev dveh držav, glede katere obstaja mednarodno soglasje, je dejal Abas. Kot je poudaril, se je PLO pripravljen vrniti k mirovnim pogajanjem z Izraelom na podlagi meja izpred šestdnevne vojne leta 1967 in popolne ustavitve gradnje judovskih naselij.

Ob tem je zahteval ustanovitev države Palestine z Vzhodnim Jeruzalemom, Zahodnim bregom in območjem Gaze. Izraelcem pa je zagotovil, da palestinska prizadevanja niso usmerjena v osamitev ali izpodbijanje legitimnosti Izraela, ampak si želijo legitimnosti za prizadevanja palestinskega ljudstva.

Abas je v nagovoru poudaril željo Palestincev po lastni državi. "Zgradimo skupaj prihodnost za naše otroke. Namesto nadzornih točk in zidov, ki ločujejo, želimo graditi mostove dialoga," je dejal.

"Čas je za palestinsko priznanje judovske države"
Po njegovem govoru je sledil govor izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. "Resnica je, da si Izrael želi miru, resnica je, da si sam želim miru," je dejal in dodal, da do miru ne more priti prek resolucij ZN-a. Ob tem je palestinsko vodstvo obtožil zavračanja mirovnih prizadevanj.

Dejal je, da Izrael znova "ponuja roko" miru sosednjim državam, še zlasti pa Palestincem, ki jim je sporočil, da je čas za njihovo priznanje, da je Izrael judovska država.

Netanjahu je posvaril pred militantnim islamom, ob tem pa omenil gibanji Hezbolah in Hamas, ki uživata podporo Irana in skušata spodkopati mirovne sporazume Izraela z Egiptom in Jordanijo. Izraelski premier jedro izraelsko-palestinskega spora vidi v palestinskem zavračanju "priznanja judovske države in njenih meja".

Abas se ni zmenil za opozorila
Palestinski predsednik je prošnjo za priznanje vložil kljub temu, da mu je v četrtek ameriški predsednik Barack Obama zatrdil, da bodo ZDA v Varnostnem svetu vložile veto.

Palestinsko stran je Izrael opozoril, da enostranska dejanja ne bodo prinesla miru in palestinske države, ampak je treba to doseči prek pogajanj. Ta so zastala lani, ko Izrael ni hotel podaljšati moratorija za gradnjo judovskih naselbin na palestinskih ozemljih.

Izrael je po vložitvi palestinske prošnje izrazil obžalovanje zaradi tega koraka. "Verjamemo, da so edina pot do resničnega miru pogajanja, in ne enostranski koraki," je tiskovni predstavnik izraelskega premierja.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je pred vložitvijo prošnje za sprejem Palestine v ZN-u dejal, da gre za legitimno pot, ki so jo ubrali Palestinci zaradi razočaranj ob zastoju mirovnih pogajanj in spreminjanja statusa na terenu. Žbogar meni, da prošnja v Varnostnem svetu ne bo uspešna. "Mislim, da je treba razumeti Palestince, ki so izkoristili še edino možnost, ki so jo imeli, da gredo naprej po mirni poti. Kot je dejal predsednik ZDA Barack Obama, izjave ali resolucije ne prinesejo rešitve, vendar je to očitno edina pot, ki je Palestincem ostala," je med drugim dejal Žbogar ter dodal, da vsi dvomijo, da bo Palestina v Varnostnem svetu uspešna.

V skladu z ustanovno listino Združenih narodov mora o zahtevi, ki jo je Abas izročil Banu, naprej glasovati Varnostni svet, nato pa še Generalna skupščina ZN. Hitrega sprejetja Palestine v ZN pa ni pričakovati zaradi napovedanega veta ZDA. Palestinci imajo zdaj s Palestinsko osvobodilno organizacijo (PLO) v ZN-u status opazovalcev.

Veselje in žrtve med Palestinci
Na palestinskih ozemljih se je na množičnih zborovanjih na prostem zbralo na tisoče Palestincev, ki so z bučnim odobravanjem sprejeli novico o vložitvi prošnje za članstvo Palestine v Združenih narodih.

Pred vložitvijo zahteve so v več krajih na Zahodnem bregu izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami. V enem izmed spopadov, ki je izbruhnil v bližini Nablusa, je bil ubit en Palestinec.

V bližini nadzorne točke med Jeruzalemom in Ramalo je okoli sto Palestincev s kamenjem obmetavalo izraelske sile, o podobnih incidentih pa so poročali tudi iz drugih krajev na zasedenih palestinskih ozemljih.

Palestinci zaprosili za priznanje