Sodeč po nedavni raziskavi so spolne zlorabe aboriginskih otrok pogoste. Foto: EPA
Sodeč po nedavni raziskavi so spolne zlorabe aboriginskih otrok pogoste. Foto: EPA
Aborigini so dobili avstralsko državljanstvo šele leta 1976, že od nekdaj pa so potisnjeni na sam rob družbe. Foto: EPA
Za nekatere aboriginske otroke naj otroška nedolžnost ne bi nikdar veljala. Foto: EPA
Aborigini so obsojeni na revno življenje v rezervatih - tisti, ki odidejo v mesto, pogosto končajo na cesti. Foto: EPA

Med strogimi ukrepi, ki jih je predstavil avstralski premier John Howard, je poleg omenjenega tudi strožji nadzor nad socialno podporo.



Alkohol razlog za propad avtohtonih ljudstev
Inšpektorji so s proučevanjem 45 skupnosti tamkajšnjih aboriginov ugotovili tesno povezanost spolne zlorabe otrok z alkoholom, nezaposlenostjo in revščino. Alkoholizem je tako kot tudi pri staroselcih ostalih celin (na primer pri ameriških Indijancih) ključen dejavnik propadanja avtohtonih plemen in njihove kulture.

Prekomerno uživanje alkohola vodi tudi v zanemarjanje otrok, kar ustvarja priložnost za pedofile. Med aborigini je zelo razširjena tudi trda pornografija, ki je dostopna otrokom.

Mladi brez otroške nedolžnosti
"Gre za izredne razmere na nacionalni ravni, ki zahtevajo izredne ukrepe," je poudaril Howard, ki je dodal, da "gre za skupine mladih Avstralcev, za katere otroška nedolžnost ni nikoli veljala". V skladu z novimi ukrepi bodo prodajo, posedovanje in transport alkohola prepovedali sprva za pol leta, nato pa vprašanje znova proučili. Poleg tega bi zvezne oblasti prevzele nadzor nad administracijo aboriginskih skupnosti za naslednjih pet let, da bi zagotovile uveljavljanje novih zakonov.

Ukrepi naj bi veljali na skoraj polovici Severnega teritorija, na območju, ki so ga zvezne oblasti pred 30 leti vrnile aboriginom. Mnoge skupnosti aboriginov sicer že omejujejo ali prepovedujejo alkohol, zato se nekateri bojijo, da bi prepoved vodila le v preseljevanje aboriginov v mesta, kjer bi bili nato obsojeni na življenje na ulicah.

Nekaj aboriginskih voditeljev je namero vlade že kritiziralo in označilo za pokroviteljsko, pri tem pa so poudarili, da se niso posvetovali z aborigini samimi. To naj bi samo govorilo o načinu delovanja vlade, ki je ista, ki je aboriginom odvzela državljanske pravice in zakrivila socialne stiske.

Ljudstvo, obsojeno na propad
Avstralsko 20-milijonsko prebivalstvo sestavlja približno 400.000 aboriginov, ki so potisnjeni na rob družbe in katerih življenjska doba je 17 let nižja od življenjske dobe ostalih prebivalcev Avstralije. Stopnja samomorov je dvakrat višja, stopnja umorov šestkrat, možnost, da bodo končali v zaporu, pa 11-krat.

Državljanstvo so avstralska avtohtona plemena dobila šele leta 1967, potem ko so bili desetletja žrtve poskusov "integracije" v družbo, tudi z nasilnim ločevanjem otrok od staršev.

K. S.