Afganistan pridela največ heroina na svetu. Foto: EPA
Afganistan pridela največ heroina na svetu. Foto: EPA
Ameriške sile si že dalj časa prizadevajo izkoreniniti donosni mamilarski posel v državi. Foto: EPA

Oblasti so sodelovanje že označile za "napredek v odnosih med Moskvo in Washingtonom", poroča New York Times. Že v petek smo poročali, da je bila operacija, v kateri so uničili štiri laboratorije za predelavo opija in več kot tono visokokakovostnega heroina, prva, v kateri so bili vključeni tudi ruski agenti.
Akcija naj bi nakazovala tudi oklevajočo pripravljenost ruskih oblasti, da bi bile bolj vpletene v Afganistan dve desetletji po tem, ko so ameriško-afganistanske sile tam porazile sovjetsko vojsko. "To je velik uspeh za kooperativne akcije," je novinarjem v Moskvi povedal Viktor P. Ivanov, vodja ruskega protimamilarskega oddelka. "To kaže, da se izvajajo resnična dejanja, medtem ko se znova na novo vzpostavljajo odnosi med Rusijo in ZDA."
Čeprav ima Rusija velik vložek v izidu vojne v Afganistanu, država ni sodelovala v tamkajšnji Natovi koaliciji in se zdi ambivalentna do ameriških prizadevanj tam. Tako ruske kot tudi ameriške oblasti Afganistan izpostavljajo kot pomembno areno za sodelovanje, a so si v preteklosti pogosto prišle v navzkriž pri vodenju vojne.
Moskva je dala zeleno luč za prevoz nesmrtonosnih pošiljk v Afganistan čez svoje ozemlje, a je obenem pritiskala na oblasti v nekdanji sovjetski republiki Kirgiziji, da zaprejo tamkajšnjo ameriško oporišče, ki deluje kot ključno dobavno središče za vojno. Oporišče za zdaj še vedno ostaja odprto.

Ruse ubijata heroin in HIV
Istočasno ima Rusija močan interes za stabilen in kooperativen Afganistan. Talibanski preporod in povratek Al Kaide v Afganistanu bi namreč lahko spodbudila islamski ekstremizem v osrednji Aziji in južni Rusiji, kjer oblasti še naprej bijejo bridko vojno z islamskimi uporniki v Čečeniji in okoliških regijah.
Problematika afganistanskega heroina, ki ga pridobivajo iz opija, je še posebej mučna. Afganistan je namreč daleč največji proizvajalec heroina na svetu in velik del mamil prodira v sosednje osrednjoazijske države, od tam pa v Rusijo, kjer na heroin čaka ogromno tržišče več kot milijon uporabnikov.
Skoraj 90 odstotkov ruskega heroina prihaja iz Afganistana. Vbrizgan heroin na leto ubije več tisoč Rusov, deljenje heroinskih igel pa je glavni krivec za rusko epidemijo virusa HIV, ki tu raste hitreje kot skoraj kjer koli po svetu.