Za glasovanje je registriranih približno 8,5 milijona prebivalcev. Foto: Reuters
Za glasovanje je registriranih približno 8,5 milijona prebivalcev. Foto: Reuters

"Danes izpolnjujem četrto zavezo, kar je bilo dokončanje tranzicijskega procesa, ki se je v naši državi začel pred tremi leti. Zdaj je na ljudeh, da množično glasujejo in izberejo svojega predsednika," je po glasovanju dejal Deby, ki je med predvolilno kampanjo obljubljal krepitev varnosti, pravne države in proizvodnje električne energije.

Čeprav je njegov glavni protikandidat in trenutni premier Succes Masra, ki je bil leta 2022 prisiljen oditi v izgnanstvo, a so mu leto dni pozneje dovolili vrnitev, med predvolilno kampanjo privabil večje množice, pa je Deby nesporni favorit za zmago.

Deby vodi srednjeafriško državo od aprila leta 2021, ko je na bojišču padel njegov oče Idriss Deby, ki je Čadu s trdo roko vladal več kot tri desetletja. Po njegovi smrti je vojska na čelo države postavila njegovega sina, ki je obljubil volitve v letu in pol, a jih nato izpeljal v treh letih.

Deby je brez resnih tekmecev in vodenje Čada bo po vsej verjetnosti ostalo v družini. Foto: Reuters
Deby je brez resnih tekmecev in vodenje Čada bo po vsej verjetnosti ostalo v družini. Foto: Reuters

Zaradi prenosa vodenja države na sina brez volitev se je tudi Čad uvrstil med države, kjer je bil vojaški udar, kot je bil to v zadnjih letih primer v Maliju, Burkina Fasu in Nigru, a nobena vojaška hunta v treh državah kljub obljubam še ni izvedla volitev in prenosa vodenja države na civilno oblast.

Čad je pomemben zaveznik ZDA in Francije v boju proti džihadističnim skupinam v Sahelu, a se za razliko od Malija, Burkina Fasa in Nigra ni odločil za izgon francoskih vojakov. Je pa pred volitvami poveljnik letalskih sil od ameriških sil v državi zahteval začasno prenehanje operacij, čemur je sledila napoved Washingtona o delnem umiku iz države.

Mednarodne skupine za človekove pravice so opozorile, da volitve ne bodo svobodne ali poštene, saj je bil Debyjev glavni tekmec, njegov bratranec Yaya Dillo Djerou, februarja ubit prav na dan razglasitve volitev, drugim pa je bilo prepovedano kandidirati.

Prvi izidi volitev naj bi bili znani 21. maja, morebitni drugi krog pa bo potekal 22. junija.