Privrženci so nosili plakate premierja Abija Ahmeda. Foto: Reuters
Privrženci so nosili plakate premierja Abija Ahmeda. Foto: Reuters

TPLF se je v petek združil z osmimi etničnimi oboroženimi skupinami in napovedal strmoglavljenje vlade Abija Ahmeda. Njihove čete naj bi bile le še 350 kilometrov oddaljene od prestolnice Adis Abeba.

Več deset tisoč ljudi je danes v Adis Abebi na pobudo etiopske vlade protestiralo proti TPLF-ju in napovedalo, da bodo branili prestolnico, poroča Al Džazira.

Protestniki so kritizirali tudi pozive mednarodne skupnosti po premirju. "Ne potrebujemo zunanjega vmešavanja," je pisalo na enem od plakatov. Prav tako so bili kritični do zahodnih medijev, ki naj bi prikazovali napačno sliko glede napredovanja TPLF-ja iz Tigraja proti Adis Abebi.

Županja prestolnice Adanech Abebe je udeležencem shoda dejala, da skušajo "sovražniki Etiopije terorizirati narod". "Govorijo, da je Adis Abeba obkrožena. Obkrožena je le s svojimi izjemnimi ljudmi, s svojimi junaškimi otroki," je sporočila in dodala, da je mesto TPLF-ja "v peklu".

ZDA so prejšnji teden napovedale izstop iz trgovinskega sporazuma z Etiopijo zaradi kršitev človekovih pravic. V soboto so zaradi nevarnosti spopadov odredile evakuacijo več diplomatov z veleposlaništva v Adis Abebi. Hkrati so državljane pozvale, naj zapustijo Etiopijo.

Podobno so svojim državljanom svetovale tudi Italija, Savdska Arabija, Norveška, Švedska in Danska.

Zahodne medije, tudi BBC, so obtožili pisanja
Zahodne medije, tudi BBC, so obtožili pisanja "lažnih novic" o Etiopiji. Foto: Reuters

Etiopski novinar Samuel Getachew je za Al Džaziro povedal, da je namen protesta pokazati, da vlada še vedno uživa podporo za vojaške operacije proti upornikom, hkrati pa opozoriti svet, da želijo sami, brez tujih držav, rešiti položaj.

TPLF v pokrajinah Amhara in Afar

Premier Abij Ahmed je pred približno letom dni v Tigraj napotil etiopsko vojsko, da bi strmoglavil regionalno vlado TPLF-ja, je poročala Al Džazira. Naletel je na srdit upor tigrajskih sil. Junija je etiopska vojska enostransko razglasila premirje. Nato je ofenzivo sprožil TPLF. Junija je znova prevzel nadzor nad večino najsevernejše etiopske pokrajine Tigraj in nadaljeval pohod v sosednji pokrajini Amhara in Afar.

V petek se je TPLF povezal še z osmimi uporniškimi skupinami. Trenutno naj bi bili le še 350 kilometrov od prestolnice. V soboto je v Adis Abebo pribežalo tudi več sto prebežnikov iz Tigraja, Amhare in Afarja, so očividci povedali za nemško tiskovno agencijo DPA.

Etiopski premier Abij Ahmed je v nedeljo pozval k enotnosti. "Ko stopimo skupaj, lahko premagamo vse. Stojimo na ramenih prednikov, ki so se žrtvovali za nas. Danes smo zavezani polaganju trdnih temeljev za prihodnje generacije," je tvitnil v nedeljo, po tem, ko je v soboto pozval k boju zoper TPLF.

Policija izvaja "čistilno operacijo" v prestolnici

V zadnjih dneh so v Adis Abebi aretirali in iz mesta v vojaških vozilih odpeljali številne prebivalce Tigraja. Policija je v soboto priznala, da izvajajo "čistilno operacijo". Več prebivalcev prestolnice je za francosko tiskovno agencijo AFP medtem povedalo, da se ne bojijo TPLF-ja, ki so jih označili za teroriste, saj verjamemo v moč etiopske vojske.

Na shodu podpornikov vlade je medtem nastopil tudi pevec Tariku Gankisi, ki je v nasprotju s preostalimi govorci pozval k dialogu in proti spopadom. "Zakaj pravimo, da moramo iti naprej in pri tem umremo? /.../ Bolje je, da se pogajamo. Dovolj pištol, to ni rešitev," je pozval z govorniškega odra.