Varnostne sile so se hitro odzvale. Foto: EPA
Varnostne sile so se hitro odzvale. Foto: EPA

Pripadniki skupine Al Šabab so v nedeljo zvečer vdrli v hotel Villa Rose v bližini predsedniške palače. Na napad na hotel, ki je priljubljen med politiki, so se hitro odzvale somalijske varnostne sile. Spopadi so potekali tudi danes, v okolici hotela pa je bilo občasno slišati streljanje in eksplozije.

Misija Afriške unije za tranzicijo v Somaliji (Atmis), ki jo sestavlja 20.000 vojakov z vse celine, je v izjavi pozno v nedeljo pohvalila hiter odziv varnostnih sil.

Napad se je zgodil dva dni po obsežni operaciji somalijske vojske v središču države, v kateri je bilo po navedbah oboroženih sil ubitih najmanj sto borcev Al Šababa, vključno z desetimi voditelji milice.

Skupina Al Šabab si že okoli 15 let prizadeva odstaviti krhko vlado v Mogadišu, ki uživa podporo mednarodne skupnosti. Sile Afriške unije so skupino leta 2011 pregnale iz glavnega mesta, a milica še naprej nadzira obsežna podeželska območja države in izvaja smrtonosne napade na civilne in vojaške tarče. Vlada v Mogadišu pa je pred več meseci začela ofenzivo proti skupini, s katero je že prevzela nadzor na več območjih.

Združeni narodi so na začetku tega meseca sporočili, da je bilo letos v nasilju v Somaliji ubitih najmanj 613 civilistov, 948 pa ranjenih, večinoma zaradi improviziranih eksplozivnih naprav, ki jih pripisujejo Al Šababu. To je največje število žrtev od leta 2017 in več kot 30-odstotno povečanje v primerjavi z lani.