Kopti, manjšina kristjanov, predstavljajo deset odstotkov vsega prebivalstva Egipta. Foto: Reuters
Kopti, manjšina kristjanov, predstavljajo deset odstotkov vsega prebivalstva Egipta. Foto: Reuters

Predstavnik varnostnih sil je potrdil napad, v katerem so bili "mrtvi in ranjeni". Verniki so potovali proti samostanu svetega Samuela v osrednjem delu države, približno 260 kilometrov južno od prestolnice Kairo.

Odgovornosti za napad je prevzela t. i. Islamska država (IS). Islamski skrajneži so na skoraj isti lokaciji lani ubili 28 Koptov, ki so bili prav tako na poti v samostan.

Kopti, manjšina kristjanov, ki predstavljajo deset odstotkov vsega prebivalstva Egipta, so bili v minulih letih pogosto tarče napadov skrajne skupine Islamska država (IS). Aprila lani so skrajneži v dveh bombnih napadih na koptske cerkve ubili več kot 40 ljudi.

Sisi obljublja nadaljevanje boja proti skrajnežem
Predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi je izrekel sožalje za žrtvami in zaželel hitro okrevanje ranjenim. Poudaril je, da je Egipt zavezan boju proti "temnemu terorizmu".

Egiptovska vojska je februarja letos začela večjo ofenzivo proti IS-u na Sinajskem polotoku, kjer so skrajneži od strmoglavljenja predsednika Mohameda Morsija leta 2013 uspeli ohraniti močno prisotnost. Vojska naj bi po lastnih navedbah v operaciji Sinaj 2018 odtlej ubila več kot 450 skrajnežev.