Sirski predsednik Bašar Al Asad napoveduje zavzetje Alepa, pri tem pa svari pred širitvijo sirske vojne v svetovni konflikt. Foto: Reuters
Sirski predsednik Bašar Al Asad napoveduje zavzetje Alepa, pri tem pa svari pred širitvijo sirske vojne v svetovni konflikt. Foto: Reuters
Alep, Sirija
V Alepu po besedah Al Asada ni t. i. zmernih upornikov, temveč le "teroristi". Pred kratkim je sicer zanikal, da vladne sile oblegajo uporniški vzhodni del mesta, kjer v hudem pomanjkanju živi okoli 250.000 ljudi, ki jim primanjkuje hrane, zdravil, vode in goriva. Foto: Reuters

Kot je dejal Al Asad, ZDA in Rusija v Siriji bijejo posredno vojno, v zraku nad to državo pa visi slutnja tretje svetovne vojne. "Za Zahod, še posebej ZDA, se hladna vojna ni končala tudi po padcu Sovjetske zveze," je dejal.

Konflikt v Siriji je del glavnega cilja Washingtona, in sicer vsiliti svojo svetovno hegemonijo, je dejal Al Asad. Po njegovih besedah ZDA in njihove zalivske zaveznice izkoriščajo "teroriste" za prevzemanje nadzora nad regijo, predvsem zato, da bi oslabili Iran.

Kot poroča ruski portal rt.com, ki je povzel intervju, je sirski predsednik dejal, da je Savdska Arabija po začetku vojne v Siriji njegovo vlado pozivala, naj se distancira od Irana, v zameno pa bi jo podprla, podobno pa naj bi poskušala tudi Francija.

Al Asad: Rusi ne zahtevajo ničesar za podporo
"Vemo, da večina teroristov pripada skupinam, povezanih z Al Kaido, IS-jem, Al Nusro, Arar Al Šamom in drugimi organizacijami. Oni ne pripadajo nobenemu političnemu gibanju, ne zanimajo jih druge ideologije razen njihove, vahabistične ideologije," je dejal. Prav proti tej grožnji se zdaj bori Rusija, pravi Al Asad, ki je pohvalil Moskvo, da se bori proti terorizmu, ne da bi v zameno zahtevala kar koli.

Politika Rusije temelji na morali, ne na interesih, je dejal Al Asad. "Zaupamo jim, ker vemo, da so nas želeli podpreti, ker se želijo znebiti teroristov, ne pa zato, ker bi od nas kar koli zahtevali, tega niso nikoli storili. Do tega trenutka niso od nas ničesar zahtevali," je o odnosu z Rusijo dejal Al Asad. "Rusija se je želela boriti proti terorizmu, ne zgolj za Sirijo, ne zgolj za Rusijo, temveč za celotno regijo, za Evropo, za ves svet."

Al Asad: "Opozicija" ni ustrezen izraz
Al Asad je še opozoril, da izraz "opozicija", s katerim se pogosto označujejo njegovi nasprotniki, ni primeren. "Večina sveta uporablja besedo opozicija za ljudi, ki nosijo orožje in ubijajo ljudi. Tem ljudem se ne reče opozicija. Opozicija je politični izraz, ne more biti vojaški izraz," je dejal.

Po njegovih besedah v Alepu, mestu na severu Sirije, ki ga delno oblegajo in napadajo vladne sile, ni "zmernih" upornikov, saj da vse oborožene skupine tam "sodelujejo z Al Nusro na območju, ki ga nadzira Al Nusra". Spomnimo, Fronta Al Nusra je skupina, ki se je julija uradno ločila od Al Kaide, takrat pa je tudi spremenila ime v Fronto Fatah al Šam. Da bi na kratki rok zaustavili terorizem, je treba uničiti oborožene borce, je dejal Al Asad, na dolgi rok pa bi se bilo treba osredotočiti na boj proti džihadistični ideologiji, še poroča rt.com.

Alep odločilen
Bitka za Alep je po besedah Al Asada odločilna za vojno v Siriji. Zmaga v Alepu bi dala sirski vojski zagon za nadaljnje izkoreninjenje terorističnih skupin ali njihov izgon v Turčijo, "od koder so prišle", je dejal. "Druge možnosti ni," je dejal po poročanju Reutersa. Predsednik je še napovedal, da bodo režimske sile po osvojitvi Alepa nadaljevanje "čiščenje" v Idlibu blizu turške meje, povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Kot poroča Reuters, so reševalci sporočili, da je sirska vojska s podporo ruskih letal ta teden v vzhodnem delu mesta ubila 154 ljudi, a te številke Reutersu ni uspelo neodvisno preveriti.

Ofenziva na Alep, katerega velik del je porušen ali je močno poškodovan, je povzročila oster mednarodni odziv in spodbudila nove diplomatske napore. V soboto se bosta v Švici tako sešla ameriški in ruski zunanji minister John Kerry in Sergej Lavrov.

Sirska vojna traja že več kot pet let, zahtevala pa je okoli 300.000 življenj, milijoni pa so razseljeni, bodisi znotraj bodisi zunaj domovine. V vojno so vpletene tudi številne tuje sile.