V okolici Alepa je zbranih okoli 10.000 borcev skrajne skupine Fronta Al Nusra. Foto: Reuters
V okolici Alepa je zbranih okoli 10.000 borcev skrajne skupine Fronta Al Nusra. Foto: Reuters
Islamski skrajnež
Medtem je na kraj Kilis na jugozahodu Turčije na meji s Sirijo s sirske strani priletelo več raket. Kdo je izstrelil te rakete, še ni znano. Območje nekoliko bolj vzhodno od mesta v Siriji sicer nadzoruje Islamska država. Foto: Reuters

Islamistični borci samooklicanega kalifata so znova zavzeli strateško pomembno mesto Al Rai na severu Sirije, ki so ga pred dnevi osvobodili sirski uporniki, ki se formalno identificirajo s Svobodno sirsko vojsko (FSA). Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, je džihadistom mesto uspelo zavzeti po intenzivnem boju v ponedeljek, piše BBC. "Dejstvo, da upornikom ni uspelo zadržati Al Raia, dokazuje, da se je praktično nemogoče proti IS-ju boriti brez zračne podpore," je povedal Rami Abdul Rahman, vodja observatorija.

IS v zadnjem obdobju precej izgubil
Iz skrajne skupine so le sporočili, da so iz mesta pregnali upornike. Al Rai leži v bližini turške meje in je pomemben na oskrbovalni poti za položaje Daeša v provinci Alep. Skrajneži nadzirajo veliko ozemlja po severu države, a so ga v zadnjih mesecih precej izgubili v bojih z vladnimi silami, uporniki in kurdskimi borci. Od konca marca je upornikom uspelo zavzeti več kot deset vasi v bližini turške meje in po dvodnevnem boju z džihadisti še Al Rai, a je sledil odgovor borcev Islamske države, ki so ob Al Raiu znova zavzeli še šest drugih vasi.

Po besedah observatorija je Fronta Al Nusra, sirska veja Al Kaide, začela ofenzive v provincah Alep, Hama in Latakia, v središču manjšinske sekte Alavitov, ki ji pripada tudi sirski predsednik Bašar Al Asad. "Al Nusra je to ofenzivo napovedala že pred tedni," je po poročanju BBC-ja povedal Abdul Rahman in s tem mislil na grožnjo sirske veje Al Kaide, ki so sledile ruski napovedi, da bo umaknila večino svojih zračnih sil iz Sirije.

V okolici Alepa zbrani borci Al Nusre
Kot navaja AFP, so viri iz sirske vojske dejali, da so džihadistični borci napadli vojaške položaje v Hami in Latakii, a niso dosegli napredka. Kot poroča RT.com, je Al Nusra v okolici Alepa zbrala nekaj manj kot 10.000 borcev, a so iz džihadistične skupine zanikali, da pripravljajo napad na največje mesto v državi. Ruski general Sergej Rudskoj je na novinarski konferenci v Moskvi dejal, da imajo borci Al Nusre prost prehod prek območij, ki jih nadzirajo uporniki in da se kljub napredku pri zagotavljanju premirja predvsem Turčija, ki podpira upornike, tega ne drži.

Dodal je, da je 8.000 skrajnežev zbranih na jugozahodnem obrobju Alepa, ostali pa so na severu. Prepričani so, da skrajneži načrtujejo ofenzivo z namenom prekiniti komunikacijo med Alepom in Damaskom, ki bi lahko vodila do blokade severnega dela države.

Načrt za nadaljevanje mirovnih pogajanj
V tem tednu naj bi se v Ženevi nadaljevala mirovna pogajanja. Prvi krog se je končal 24. marca, zdaj pa je na vrsti nov za končanje petletne državljanske vojne, v kateri je umrlo že več kot 250.000 ljudi. Od 27. februarja sicer velja krhko premirje med Asadovimi silami in uporniki, v ta dogovor pa niso vključene džihadistične skupine.