Glavni pogajalec za Sirijo Staffan de Mistura bo pred nadaljevanjem pogajanj obiskal še Damask in Teheran. Foto: Reuters
Glavni pogajalec za Sirijo Staffan de Mistura bo pred nadaljevanjem pogajanj obiskal še Damask in Teheran. Foto: Reuters
IS ugrabil delavce v Damasku in doživel poraz

Z ugrabljenimi delavci še niso uspeli navezati stika. Območje okrog Dumeira, ki leži približno 40 kilometrov vzhodno od prestolnice Sirije, je bilo v preteklih dneh prizorišče silovitih spopadov med vladnimi silami in skrajneži Islamske države.

"Že od ponedeljkovega napada na tovarno nimamo informacij o tem, kje so naši družinski člani," je dejal eden izmed prebivalcev Dumeira. Dejavnosti za rešitev delavcev potekajo, tako naj bi bili že navezani neposredni stiki.

Uporniki IS pregnali s sirsko-turške meje
Medtem so na severu države sirski uporniki, pripadniki t. i. svobodne sirske armade, osvojili mesto Al Rai, ki ga je predtem nadzirala Islamska država. Uporniki so s tem IS-ju prekinili oskrbovalno pot do Turčije.

Nadaljevanje pogajanj 13. aprila
Glavni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura je sporočil, da se bodo mirovna pogajanja v Ženevi nadaljevala 13. aprila. Prvi krog se je končal 24. marca, de Mistura pa je od takrat skušal pri vseh vpletenih straneh pridobiti soglasje za smer, v katero bi lahko šla politična tranzicija.

Egeland kritičen do sirske vlade
Jan Egeland
, ki Misturi svetuje pri humanitarnih vprašanjih, pa je bil kritičen do sirske vlade, ki po njegovem mnenju ne izpolnjuje obljub in ne dovoli pomoči obleganim mestom. "V zadnjih štirih dneh smo imeli pripravljenih pet konvojev, a niso mogli dostaviti pomoči približno 287.000 prebivalcem v obleganih mestih," je bil oster Egeland.

Krhko premirje od 27. februarja
V petletni sirski državljanski vojni je umrlo že več kot 250.000 ljudi. Od 27. februarja v državi vlada krhko premirje med silami predsednika Bašarja Al Asada in uporniki.

IS ugrabil delavce v Damasku in doživel poraz